Een babyslaapzak | Veilig & Comfortabel slapen

babyslaapzak Veilig & Comfortabel slapen

Een baby slaapzak is een handige manier om je kindje tijdens het slapen lekker warm te houden. Wellicht slaapt je kleintje onder een dekentje? Of beweegt je kindje veel tijdens het slapen. Dan is een slaapzaak een stuk veiliger en comfortabeler. Kijkend naar dat baby’s de meeste tijd slapen van hun pasgeboren leventje, Ik geef je vandaag meer informatie over de babyslaapzak en vertel je waar je op moet letten bij het uitzoeken van een slaapzak voor je baby.

babyslaapzak wat is het? Slaapzak wit met gekleurde stippen en knuffel konijn.

Wat is een babyslaapzak?

Een baby slaapzak wordt in de volksmond ook wel een trappelzak genoemd. Het is een zak met armsgaten voorzien van een rits, met of zonder mouwen. Deze doe je je kindje aan voordat hij of zij gaat slapen. Aan de onderkant van de slaapzak loopt de zak wijd uit, zo kan je kindje lekker met de benen bewegen.

Een babyslaapzak heeft de volgende kenmerken:

  • Het lijfje van de slaapzak sluit nauw aan op het bovenlichaam van je kindje;
  • De slaapzak heeft een ritssluiting. Deze zit op het midden van de zak en kun je aan de onderkant of bovenkant open of dicht ritsen;
  • De onderkant loopt wijd uit. Hierdoor kan je kindje lekker met de benen bewegen;
  • De babyslaapzak is gemaakt van materiaal dat ademt, maar toch ook warmte vasthoudt. Zo koelt je kindje niet af, maar wordt het ook niet te warm;
  • De slaapzaak heeft geen, korte of lange mouwen.

Waarom een baby slaapzak?

Wanneer je baby wat ouder wordt en meer gaat bewegen, kan het veiliger zijn om over te stappen naar een babyslaapzak. Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer het gaat rondwoelen in bed. Met als gevolg dat je kindje onder het lakentje of de deken terecht kan komen. En zo’n situatie wil je juist als ouder voorkomen.

Wanneer je gebruik maakt van de baby slaapzak is een babydeken of laken niet meer nodig. De slaapzak zorgt immers voor warmte of voor verkoeling. En behoed je kindje tegen omrollen in bed. Daarnaast zorgt het er ook voor dat als je kindje ouder wordt, het niet zo snel uit bed kan klimmen. De voeten zingen immers vast in de trappelzak.

Een andere fijne bijkomstigheid is dat je de slaapzaak kunt integreren in het slaapritueel van je kindje. Door het steeds in de slaapzak te leggen creëer je een gevoel van veiligheid en rust. Je kindje weet namelijk dat het nu mag gaan slapen.

Ga je op visite of op vakantie? Dan kun je de slaapzak gemakkelijk meenemen, vooral de kleinere varianten nemen namelijk niet zoveel ruimte in beslag.

De voordelen van een babyslaap op een rij

  • De slaapzaak voorkomt onveilige situaties zoals omrollen;
  • Draagt bij aan het slaapritueel (waar dan ook) en geeft een veilig gevoel;
  • Houdt je kindje warm, het kan de deken niet van zich af woelen. De slaapzaak zit om je kindje heen;
  • Tijdens de (borst)voeding koeltje kindje niet af, omdat het niet onder de deken ligt;
  • De slaapzak gaat het uit bed klimmen op oudere leeftijd tegen.

Wanneer mag je baby in een slaapzak?

Vanaf de geboorte mag je baby in een slaapzak slapen. In de praktijk zien we dat ouders pas meestal tussen de 6 en 8 weken een babyslaapzak in gebruik nemen. Er is geen goed of fout. Bekijk als ouder wanneer jij het tijd vind, om je kindje in de slaapzak te leggen.

babyslaapzak Veilig & Comfortabel slapen

Babyslaapzak maten – Hoe kies je de juiste?

Let bij het overstappen op de slaapzak of deze goed aansluit. De juiste maat is hierbij van belang. Ook wanneer je de slaapzak al langer gebruikt is het verstandig om de maat regelmatig te checken. Maar hoe kies je de juiste maat slaapzak voor je baby?

Controleer het volgende:

  • Heeft de hoofdopening de juiste maat: Kijk of je het hoofdje van je baby door de opening van de slaapzak heen kunt krijgen zonder de rits te openen. Lukt het niet om het hoofdje er doorheen te krijgen? Dan heb je de juiste maat.
  • Armsgaten: Het is fijn voor je kindje als de armen niet te strak zitten. Steek 2 vingers tussen de armsgaten en kijkt of dit past. Check ook of je de armen niet gemakkelijk terug kunt trekken in de mouwen, terwijl de slaapzak dicht is.
Babyslaapzak maten - Hoe kies je de juiste?

Hieronder in de tabel kun je zien welke maat je nodig hebt voor je baby.

  Leeftijd van de baby  Lengte van de baby  Maat van de slaapzak
  0 – 3 maanden  50 – 60 cm  60 cm
  3 – 6 maanden  60 – 70 cm  70 cm
  6 – 12 maanden  70 – 80 cm  80 cm
  12 – 18 maanden  80 – 90 cm  90 cm
  18 – 24 maanden  90 – 110 cm  110 cm
Tabel: baby slaapzak maten

Het ene kindje groeit sneller dan het andere kindje. Maar let op! Doe nooit een slaapzak aan op de groei. Bij een te grote slaapzak is er een kans dat je baby wegzakt in de slaapzak met gevaar op stikken.

–> bekijk ook: Een kijkje in onze babykamer

Temperatuur en babyslaapzak voor je baby

Het is goed om erop te letten welke slaapzak je in welk jaargetijde gebruikt. Maar ook de temperatuur in de babykamer bepaalt de keuze. Een goede temperatuur voor de kamer van je baby is tussen de 16 en 18 graden.

Helemaal in de eerste weken tot aan week 8 mag het zeker wel 20 graden zijn in de babykamer. Hoe controleer je of je baby het aangenaam heeft? En niet te koud of te warm? Voel in het nekje van je baby. Voelt dit aangenaam? En niet klam en zweterig, dan is de temperatuur goed.

Hou rekening met de TOG waarde

De TOG-waarde (Thermall Overall Grade) wordt door producenten gebruikt om de mate van isolatie van de slaapzak aan te geven. Met andere woorden: ‘Hoe warm is de slaapzak?’. En: ‘Hoeveel lichaamswarmte wordt er vastgehouden?’.

Hoe hoger de TOG-waarde van de babyslaapzak, hoe warmer de slaapzak is. Hieronder vind je per temperatuur welke TOG-waarde er aanbevolen wordt.

Tabel: TOG-waarde bij temperatuur

Tabel: TOG-waarde bij temperatuur

Baby in de slaapzak met of zonder pyjama?

Het antwoord hierop is geheel afhankelijk van de temperatuur in de babykamer en de TOG-waarde van de slaapzak. Moet je nu drie verschillende slaapzakken gaan kopen met elk een andere TOG-waarde. Nee, dit zou ik niet adviseren. Het beste advies dat ik kan geven, is letten op het seizoen en de temperatuur. Het beste kun je een zomerslaapzak en een winterslaapzak kopen en deze combineren met de juiste kleding, afhankelijk van de temperatuur.

Soorten babyslaapzakken

Babyslaapzakken zijn er in allerlei soorten. Het belangrijkste onderscheid is op basis van de vier seizoenen.

baby slaapzak zomer

In de zomer kan de temperatuur behoorlijk hoog zijn. Daarom is een zomerslaapzak ideaal. De baby zomerslaapzak is van dunne stof. En heeft afritsbare mouwen.

baby slaapzak winter

In de winter kan het echt wel wat frisser of zelfs koud zijn in huis. Daarom zijn winterslaapzakken gewatteerd. En ook de mouwen zijn meegenomen. Vaak kunnen de mouwen afgeritst worden om de voor- en najaarsperiode te overbruggen.

baby slaapzak 4 seizoenen

Wil het liefst gaan voor één variant? De vierseizoenen babyslaapzak kan je het hele jaar door gebruiken. Hier zit namelijk vaak een binnen- en buitenvoering in. En de mouwen zijn afritsbaar. In de winter gebruik je de complete slaapzaak met binnen en buitenvoering. En in de zomer gebruik je alleen de binnen voering en rits je de mouwen af.

Waar voldoet een veilige en fijne babyslaapzak aan?

Er zijn tal van babyslaapzakken op de markt. Dus hoe weet je nu dat je een veilig en comfortabel exemplaar aanschaft? Je babyslaapzak is veilig en comfortabel wanneer hij voldoet aan de volgende punten:

  • Type sluiting: De sluiting van de babyslaapzak bestaat uit een rits. Kies niet voor knopen of drukknopen. Dit ligt niet comfortabel en is minder veilig de knopen kunnen loslaten of losschieten. Wanneer je kiest voor een rits, let dan op dat deze niet vanaf de kin sluit, maar vanaf het midden en naar de voeten toe ritst. Zo kan je kindje niet gemakkelijk zelf de ritsluiting openen.
  • Juiste maat: Let goed op dat de slaapzak aansluit bij je kindje. Is hij niet te groot of juist te klein? Zie het stuk over maten.
  • Wijde trappelzak: Je kindje moet ruim kunnen bewegen in de trappelzak van de slaapzak. Voor de heupontwikkeling is het belangrijk dat de benen hier in kikkerstand in passen. Is dit te krap? Ga dan voor een maat groter.
  • Type Materiaal: Het materiaal waar de slaapzak van gemaakt is, moet ademend zijn. De meeste slaapzakken zijn gemaakt van katoen. Hiermee zit je helemaal goed.
  • Armsgaten. De babyslaapzak bevat armsgaten. Klinkt logisch, maar er zijn ook varianten op de markt zonder armsgaten. Deze dienen om de beweging van je baby te beperken als hij onrustig is en zichzelf wakker houdt met zijn armbewegingen. Vanaf 3 maanden is dit echter ongewenst, omdat je baby op zijn buik kan rollen en dan niet makkelijk meer terugkomt in de veilige rugligging.
  • TOG-waarde. De TOG-waarde (Thermal Overall Grade) geeft aan in welke mate een product lichaamswarmte vasthoudt. Deze waarde is prettig om te weten, omdat te veel lichaamswarmte vasthouden tot warmtestuwing kan leiden. Idealiter heeft een zomerslaapzak een TOG van 0,3-1,0 en een winterslaapzak een TOG van 2,5-3,0.

Vanaf wanneer liet jij je baby in een slaapzak slapen?
Laat het me weten onder in de comments.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: