Hooikoorts allergie – Hoe komt het? En wat kun je er tegen doen?

Hooikoorts allergie

Heb jij ook zo’n last van hooikoorts allergie? Op het moment dat iedereen in het hooikoortsseizoen naar buiten gaat zit jij binnen. Gelukkig heb ik hooikoorts tips, die je kunnen helpen om die hooikoortsklachten te verminderen.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts, ook wel hooikoorts allergie pollenallergie genoemd, is één van de meest voorkomende allergieën. Wie krijgt hooikoorts? Hooikoorts is een allergische reactie die de algehele gezondheid aantast. Dit gebeurd wanneer er pollen in contact komen met je neus, ogen of keel. Dat kan dus bij ieder van ons zijn, maar gebeurt alleen bij de mensen die allergisch zijn voor pollen. Het lichaam maakt dan histamine aan en laat deze vrij in je lichaam. Hier zorgt histamine dat de afweerreactie van je lichaam versterkt wordt. Het komt terecht in je bloed, slijmvliezen en huid. Dit stofje is vaak de grote veroorzaker van de meest voorkomende hooikoortsklachten.

wat zijn pollen?

Pollen worden ook wel stuifmeel genoemd. Het zijn gele, witte, bruine poederachtige substanties die in planten en bloemen zitten. Het stuifmeel zorgt ervoor dat planten en bloemen worden bestoven. hierdoor kunnen er weer nieuwe planten groeien.

hooikoorts-pollen

Welke pollen zijn er?

Pollen komen voor in twee verschillende soorten: lichte, stoffige pollen en zware, kleverige pollen.

Lichte, stoffige pollen

Lichte pollen, het woord ‘licht’ zegt het al. Kunnen makkelijk door de wind meegenomen worden, waardoor ze langere afstanden kunnen afleggen. Doordat ze overal heen waaien, bereikt er maar een klein deel van de pollen planten voor bestuiving. Juist doordat er zoveel pollen verloren gaan, produceren deze planten/bloemen extra veel pollen, om zo de kans tot bestuiving te vergroten. Mensen met een pollenallergie hebben veel last van lichte, stoffige pollen.

Zware kleverige pollen

Zware pollen kunnen door het gewicht niet meegenomen met de wind. De zware pollen worden door insecten overgedragen om zo planten te bestuiven. De insecten zoeken planten met voedzame pollen. Zo ontstaat een win-win situatie. De insecten hebben voedzame pollen en dragen tijdens het zoeken naar voedsel gelijk de zware kleverige pollen over die leiden tot bestuiving. Indien er een goede insecten populatie is, is dit bestuivingsproces veel efficiënter dan de bestuiving met lichte pollen, omdat de pollen niet verloren gaan. De plant maakt daarom ook minder pollen aan. Mensen met een pollenallergie hebben geen last van zware, kleverige pollen.

Nu je weet van welke pollen je last hebt, is het handig om te weten welke symptomen je zou kunnen hebben bij hooikoorts.

Wat zijn de hooikoorts symptomen?

Door hooikoorts kunt je de volgende klachten of symptomen krijgen:

  • jeuk aan de neus
  • een verstopte neus of een snotneus
  • niezen
  • jeukende ogen
  • tranen
  • een droge keel, soms met kriebelhoest.
  • een vol gevoel in het hoofd
  • koortsig gevoel
  • hooikoorts vermoeidheid
  • benauwd
  • piepend geluid bij het ademhalen

Hooikoorts allergie waar ben ik allergisch voor?

De meeste mensen die last hebben van hooikoorts, hebben klachten in de maanden mei tot en met juli/augustus. Dus zeg maar vanaf het voorjaar tot einde zomer eigenlijk. Dit komt omdat dan de meeste planten/bloemen en bomen bloeien.

De meest klassieke hooikoorts allergie, is de allergie die wordt veroorzaakt door stuifmeel van gras. Een gras allergie is dan ook het meest voorkomend onder hooikoorts gevallen.

Vergis je niet. Hooikoorts hoeft niet alleen maar plaats te vinden in de maanden mei tot en met juli/augustus, maar kan ook daarbuiten ontstaan. Maar ook buiten deze periode kan hooikoorts ontstaan. In Nederland kan van januari tot oktober stuifmeel in de lucht zijn. Er zijn drie maanden per jaar waarin de lucht min of meer stuifmeelvrij is, dit zijn de maanden oktober tot en met december.

Om te weten wanneer je klachten kunnen optreden, is het belangrijk te weten, voor welk type stuifmeel je allergisch bent. De meest voorkomende plant allergieën zijn:

Plant allergieBloeiperiode
Hazelaar allergieeind december- februari
Els allergiejanuari – maart
Berk allergiemaart -mei
Beuk allergieapril – mei
Eik allergieapril – mei
Grassen allergieapril – september
Bijvoet allergieaugustus
Ambrosia allergieseptember – oktober

Wat te doen bij hooikoorts

Je weet nu waarvoor en wanneer je allergisch kunt zijn. Maar wat kun je er nu precies tegen doen? Er zijn een aantal mogelijkheden waar jij uit kunt kiezen om je hooikoorts allergie klachten te verminderen:

  • Hooikoorts prik
  • Hooikoorts medicijnen
  • Stuifmeel vermijden

–> Lees ook: 8x tips om je weerstand een boost te geven.

Hooikoorts Prik

In de volksmond wordt er gesproken over een hooikoorts prik, maar eigenlijk bedoelt men immunotherapie. Bij immunotherapie worden de stoffen waarvoor je allergisch bent, met behulp van injecties in steeds grotere hoeveelheden ingespoten in je lichaam. Zodat je lichaam hier langzaam kan wennen en weerstand tegen opbouwt. Hierdoor wordt je lichaam minder gevoelig gemaakt wordt voor de stoffen waar je allergisch voor bent.

Door de hooikoorts prik kunnen je hooikoorts klachten afnemen. De immunotherapie bouw je stap voor stap op. Omdat er eerst gewerkt wordt met kleinere hoeveelheden van de stof waar je allergisch voor bent, zal de behandeling eerst wekelijks zijn. En later elke vier tot zes weken. De hele behandeling kan lang duren, wel zo’n drie tot vijf jaar. Dus het is niet van de een op andere dag over. Heb je echt heftige klachten? Dan kan deze behandeling erg geschikt voor je zijn. Lijkt dit je wat? Raadpleeg dan je arts om bespreken of je in aanmerking kunt komen voor deze behandeling.

Hooikoorts medicijnen

Afhankelijk van je klachten kun je gebruik maken van verschillende hooikoorts medicijnen. Ook wel antihistamine genoemd. Deze zijn vaak verkrijgbaar in de vorm van neussprays, oogdruppels of tabletten. Hieronder staat bij welke klachten je het best gebruik kunt maken van welk hooikoorts medicijn.

Neusspray

Het voordeel van een hooikoorts neusspray is dat het middel lokaal in je neus werkt. Het remt het vrijkomen van histamine en hierdoor treden er minder hooikoortsklachten in je neus, luchtwegen en holtes op. Je kunt de neusspray het best gebruiken als je last hebt van:

  • Een verstopte neus
  • Een loopneus
  • Rode huid rondom de neus
  • Jeuk aan de neus
  • Niezen

Oogdruppels

Hooikoorts oogdruppels werken, lokaal bij de ogen. De druppels zorgen dat er een beschermend laagje over de zogenoemde ‘mestcellen’ in het oog komt. Mestcellen zijn cellen waarin het lichaam stoffen bewaart die gevaarlijke indringers onschadelijk kunnen maken. Pollen in de lucht worden in het lichaam opgevangen door antistoffen die vastzitten aan mestcellen. De mestcel wordt hierdoor geprikkeld en geeft allerlei actieve stoffen af, waaronder histamine. Je kunt oogdruppels het best gebruiken als je last hebt van:

  • Tranende ogen
  • Rode of branderige ogen
  • Jeukende ogen
  • Pijnlijke ogen
  • Gezwollen ogen

Tabletten

Wanneer hooikoorts tablet innemen? Tabletten zijn het meest geschikt als je last hebt van klachten op verschillende plekken in je lichaam. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Jeukende oren en keel.
  • Dichtzittende oren en keel.
  • Pijnlijke oren en keel.
  • of hoesten.

Stuifmeel vermijden

Naast het gebruik van hooikoortsmiddelen kun je ook proberen stuifmeel te vermijden. Hier een aantal tips waar je op kunt letten om zo min mogelijk in aanraking te komen met stuifmeel:

Hooikoorts alarm

Hou het hooikoorts alarm op hooikoortsradar.nl in de gaten. Hier vind je een klachtenscore en een pollentelling en ook een meerdaagse verwachting. De klachtenscore zijn het aantal gemelde klachten over hooikoorts. En voor de pollentelling zijn er een drietal telstations die actief luchtmonsters op pollen van verschillende bomen, grassen en kruiden analyseren. De meerdaagse verwachting is een bundeling van temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag, windsnelheid en windrichting.

Ramen en deuren gesloten houden

Hou zoveel mogelijk tijdens het hoogseizoen van pollen ramen en deuren gesloten. Heb je toch behoefte aan wat frisse lucht? Gebruik van een pollenhor.

Heb jij ook erg last van hooikoorts allergie? En zo ja, hoe ga jij ermee om?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: