Health | 8x tips om je weerstand een boost te geven

8x tips om je weerstand een boost te geven

Wanneer de ‘R’ weer in de maand zit krijgen veel mensen last van een verkoudheid of griep. Je wordt trouwens niet ziek van kou, maar je als je het koud hebt, wordt je immuunsysteem wel verzwakt. Wat te doen tegen lage weerstand? Ik geef je 8 tips om je weerstand een boost te geven. Super handig nu het griep- en verkoudheidsseizoen weer in aantocht is of als je weet of voelt dat je verkouden wordt…

1. Houd jezelf warm

Het opwarmen van je lichaam kost extra veel energie. net nu je lijf wel andere dingen aan het hoofd. Maak het je lichaam makkelijk door jezelf goed warm te houden. Kleed jezelf aan in laagjes. Als je het dan warm hebt kun je gemakkelijk een laag uit doen. Trek goede warme sokken aan, haal de warme dekens weer uit de kast en doe die sjaal om als je naar buiten gaat. O en mocht dat je nog niet genoeg warmte bieden? Zet dan lekker even de kachel of de verwarming aan.

2. Vitamine C

Vitamine C kan helpen de symptomen van verkoudheid af te zwakken. Het is dan ook niet gek dat één van de tips om je weerstand een boost te geven dit traditionele huismiddeltje: “heet water met citroen” is. Het wordt wereldwijd gebruikt om klachten bij verkoudheid te verlichten. Hou je niet van warm water met citroen? Dan kun je limoensap drinken met wat lauw water.  Citrusvruchten als citroen, sinaasappels en kumquats zijn een goede bron van vitamine C, maar denk ook aan groente: paprika’s , chilipepers, broccoli, spruitjes, bloemkool, boerenkool en spinazie, maar ook rozenbottel bevat veel vitamine C.

3. Verse gember & gele wortel

Al eeuwenlang worden gember en gele wortel (ook wel kurkuma genoemd) gebruikt om ontstekingen aan te pakken. Gember heeft naast een ontstekingsremmende werking ook een antivirale en slijmvlies verzachtende werking. Het lekkerste is om er thee van te trekken. Snijd een stukje van 2 cm van beide wortels fijn en laat deze op een zacht vuurtje met wat water koken. Tadaa.. daar is je gember / gele wortel thee. Vind je dit niet lekker smaken? Je kunt ook een variant maken van gember en citroen. Of de wortels gebruiken als ingrediënten voor door je avond eten.

4. Schone lucht en ventileren

Voor mij was het een openbaring, maar wist je dat de lucht in huis soms sterker vervuild is dan de lucht buitenshuis? Dit komt doordat we in de herfst/winter onze woningen door de koud niet voldoende ventileren. Als de lucht binnenshuis vervuild is bevorder dit natuurlijk niet je gezondheid en al helemaal niet het herstel als je ziek bent. Zet daarom dagelijks je ramen voor minimaal een half uur op een kiertje en zorg ervoor dat er altijd frisse lucht je huis binnen stroomt. Heb je bijvoorbeeld luchtroosters? Laat deze dan altijd open staan.

Een andere tips is zorgen dat je meer kamerplanten in huis hebt staan. Die neppers zijn lekker makkelijk en hoef je niet te verzorgen, maar ze filteren niet de bevuilde lucht. Een krulvaren, ficus of yuca zuiveren de lucht in huis super goed. Dus heb jij nog een plekje over? Dan zou ik zeker één van deze drie planten aanschaffen. Natuurlijk doen andere planten ook prima hun werk, maar hoe kleiner de plant hoe minder filtering.

5. Vochtbalans – Voldoende water drinken

Als jij een verkoudheid of griepje voelt opkomen is het erg belangrijk om voldoende te blijven drinken. Je beschermt jezelf tegen uitdroging door sterke koffie, zwarte thee of alcohol even te laten staan. Als je lichaam voldoende gehydrateerd is, werkt je lymfestelsel optimaal en deze speelt een belangrijke rol in je afweer tegen virussen en bacteriën. Het proces van witte bloedcellen aanmaken is erg belangrijk. Wat doen witte bloedcellen? Witte bloedcellen vallen de virussen aan, waardoor jij weer sneller beter bent! Om die reden zwellen je klieren op als je verkouden bent. Denk aan je keel, neus en oor-slijmvliezen. Het beste is om om het kwartier lauw water te drinken. Zo ondersteun je je lymfeklieren kun je een zwak immuunsysteem versterken.

6. Hygiëne

Een beetje voor de hand liggend, maar een goede hygiëne is belangrijk als je het verkoudsheidsvirus of de griep te pakken heb. Hou je handen goed schoon en raak met je handen ook niet je mond, neus of ogen aan. Het virus dat je ziek maakt verspreid zich vaak via je handen en zo weer via deurklinken… Ben je al ziek en denk je dat het daarom niet meer uitmaakt? Een goede hygiëne doet er wel degelijk toe. Je kunt jezelf namelijk weer opnieuw infecteren door de hygiëne achterwege te laten. Hierdoor duurt het herstel alleen maar langen. Het gebruik van een katoenen zakdoek is uit den boze. Gebruik papieren weggooi zakdoeken en was je handen goed na iedere snuitbeurt. Verschoon je dekens en je pyama als je ziek bent. Dit voorkomt dat het virus kan groeien juist op de moment dat je lichaam rust neemt.

–> Lees ook: Mijn schoonmaak routine

7. Rust, rust en nog meer rust

Als je een verkoudheid voelt opkomen, neem dan onmiddellijk rust. Goed slapen en uitrusten in bed is de beste remedie om je hoofd en lichaam rust te geven. Trek de gordijnen dicht en slaap zoveel als je kan. Nee, het is geen pretje. Maar dit is wel de beste manier om je lichaam te laten vechten tegen het virus.

8. Stomen 

Ben je verkouden of heb je last van verstopte bijholten? Dan is het verstandig om regelmatig te stomen. je kunt hier en stoomapparaat voor kopen, maar ook een pan met heet water doet goed dienst. Hang een handdoek over je hoofd en doe wat inhaleer de stoom via je neus. De warmte van de stoom zorgt ervoor dat het slijm oplost, zodat je dit uit kunt snuiten. Als het goed is verdwijnt zo langzamerhand je hoofdpijn en kun je beter adem halen. Ook een neusspray met zoutoplossing of een netti-potti werkt prima om het slijm in je holtes op te lossen. Ga er niet vanuit dat het probleem met één keer stomen opgelost is. Meestal dient het stomen een aantal keer herhaald te worden voordat het slijm echt is opgelost en de holtes slijm-vrij zijn.

Met bovenstaande tips om je weerstand een boost te geven, kun jij je immuunsysteem herstellen en versterken. Want je weerstand verhogen of een betere weerstand opbouwen is het paardenmiddel tegen griep en verkoudheid!

–> Lees ook: 10 tips tegen verkoudheid & Health | Boost je gezondheid met Floradix Magnesium

Heb jij tips om je weerstand een boost te geven?


7 Reacties

 1. oktober 12, 2017 / 9:03 am

  Gember & kurkuma is een goeie inderdaad, ben d’r ook volop aan! Mooi lijstje!

 2. oktober 12, 2017 / 9:05 am

  Wat een fijne tips, ik denk dat ik maar eens gember in huis ga halen.

 3. oktober 12, 2017 / 9:43 am

  vooral met het veranderende weer is een extra weerstand boost niet verkeerd, ik slik vitaminen voor weerstand

 4. oktober 12, 2017 / 9:52 am

  Wat een goeie tips! Ik kan ze wel ff gebruiken Haha. Dankje!

 5. oktober 12, 2017 / 10:08 am

  Ik drink sinds kort gember in mijn thee voor de weerstrand, maar het helpt ook echt als je heel erg ziek bent. Daarnaast probeer ik mijn kamer zoveel mogelijk te luchten, omdat ik kan dan beter kan slapen.

 6. oktober 12, 2017 / 10:54 am

  Wat een fijn artikel! Dat van die gember en gele wortel wist ik nog niet. Maar dat ga ik zeker eens doen!

 7. oktober 12, 2017 / 11:30 am

  Ja, dagelijks minstens 30 minuten flink bewegen. Sinds ik hardloop ben ik amper meer verkouden gelukkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: