10 Tips bij en tegen verkoudheid

Tips bij en tegen verkoudheid

Van verkoudheid heb je vaak last in periodes waarin temperaturen enorm kunnen schommelen zoals de lente of de herfst. Soms is het warm en dan plotseling weer heel koud. Daarom hebben veel mensen in deze periode last van verkoudheid of zelfs griep. Ik ben er vroeg bij dit jaar en mag mezelf onder de gelukkigen rekenen. Helaas heb ik sinds de afgelopen week ontzettend last van verkoudheid. Snotterneus, verstopte neus en een pijnlijke keel. Iedereen om me heen is ziek . Bluh! Maar wat kan je nou doen om een verkoudheid tegen te gaan of te behandelen in dit artikelen vertel ik jullie 10 tips bij en tegen verkoudheid.

10 Tips bij en tegen verkoudheid

Ik geef je hieronder e10 Tips bij en tegen verkoudheid. Hopelijk heb je hier iets aan en knap je snel weer op!

1)Rust is heilig!

Neem voldoende rust. Je bent niet zomaar verkouden, je lichaam sputtert tegen en heeft even wat meer aandacht nodig. Ga op tijd naar bed, want een tekort aan slaap maakt je vatbaarder voor een verkoudheid. Een normale verkoudheid duurt gemiddeld 1 week. Neem jezelf serieus anders kan de verkoudheid nog weken aanhouden!

2)Vitamientjes zijn je beste vriendjes

Neem in deze periode extra vitaminen tot je. Dit kan in de vorm van een tabletje, maar ook door gezond fruit te eten. Wist je trouwens dat het gebruiken van citrusvruchten ervoor zorgt dat je juist meer last krijgt van slijm en irritatie? Niet doen dus!

3) Gezonde portie groente

Een gezonde portie groente per dag is natuurlijk het hele jaar van belang. Juist op momenten dat we het druk hebben flansen we even snel wat in elkaar en vergeten we de groenten. Als we dit te vaak doen zijn we vatbaarder voor een verkoudheid. Groen? ik zeg doen!

4)Voldoende water drinken

Tijdens een verkoudheid kan het nog wel eens lastig zijn om voldoende wat tot je te nemen. Je voelt je ellendig en hebt eigenlijk nergens zin in… Toch is het belangrijk om hier goed op te letten! Neem voldoende water tot je zodat je lichaam zich kan reinigen en de afvalstoffen kan afvoeren.

5) Was je handen vaker

Dit geldt zeker wanneer je in openbare ruimtes werkt of openbaar reist. Als je 5 keer per dag je handen wast moet dit 46% minder kans geven op een verkoudheid.Veel mensen vergeten hun handen te wassen na een toiletbezoek en raken met hun handen ook alle deurklinken op het werk e.d. aan. Ook gaat men regelmatig naar het toilet om de neus te snuiten, maar vervolgens vergeet men de handen te wassen. met als gevolg nog meer bacteriën aan de handgrepen en deur, oppassen dus!

6) Vervang of reinig je tandenborstel

Dit is iets waar je niet snel bij stil zult staan, maar in je tandenborstel nestelen zich een hoop bacteriën, zeker als je ziek bent. Maak hem schoon door hem uit te koken of vervang hem simpelweg door een nieuwe.

7) Verstopte neus? Ui naast je bed

Snij een ui doormidden leg deze een halfuur voordat je gaat slapen op je nachtkastje en geniet van je nachtrust.

8) Haal je neus op

In plaats van je neus keihard te snuiten kun je deze beter ophalen. Als je je neus te hard snuit raken je holtes vol met slijm. Het is geen elegante tip, maar werken doet hij zeker!

9) Neem een Stoombad

Het stoombad helpt om je holtes en neus open te krijgen en versterkt je weerstand afhankelijk van welke olie je gebruikt. Ga opzoek naar een etherische olie met Eucalyptus of Echinecea. Gebruik 2 á 3 druppels etherische olie op 2 liter gekookt water. Stoom ongeveer 10 minuten met een handdoek over je hoofd.

10) Draag voldoende warme kleding.

In deze periode van het jaar wil het weer en de temperatuur nog wel eens snel wisselen. Het is handig als je je in lagen kleed en zo nu wat extra kleding aan of juist uit kunt doen. Zo ben je toch warm gekleed en goed voorbereid op temperatuur schommelingen. Een koudje is zo opgelopen.

Natuurlijke wondermiddeltjes

  • Echineacea ook wel rode zonnehoed genoemd versterkt je immuunsysteem Verkrijgbaar in thee, etherische olie en pil vorm.
  • Gember werkt koorts verdrijvend en versterkt ook je immuunsysteem. Gemberthee is ook goed voor het voorkomen en verlichten van allerlei soorten hoofdpijn, waaronder migraine. De reden dat het werkt is omdat het een stof genaamd prostaglandine blokkeert in de hersenen, deze stof zorgt voor een ontsteking in de bloedvaten. Gebruik verse gember door je eten of zet er een lekkere kop thee van.
  • Lindebloesem helpt bij hoofdpijn ,koorts, verkoudheid en teveel aan slijm. Het verzacht tevens de hoestprikkel..

Natuurlijk heeft de drogist/apotheek ook nog allerlei middeltjes tegen verkoudheid. Denk aan neusspray, tijgerbalsem, hoestsiroop, Strepsels, maar ook aspirientjes of ibuprofen om de pijn en irritatie te verminderen. Helaas bestaat er geen enkel middel wat je instant zal genezen, je lichaam zal het toch zelf moeten doen. Dus een week alle aandacht naar je lichaam, goed voor jezelf zorgen, op tijd naar bed, voldoende rust en goed eten. Sterkte! En voor je het weet ben je weer de oude!

Welke tips pas jij toe bij verkoudheid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: