14 manieren om tijgerbalsem te gebruiken

manieren om tijgerbalsem te gebruiken

Tijgerbalsem kennen we allemaal wel toch? Ik onderzocht manieren om tijgerbalsem te gebruiken. Vroeg me af waarom het zalfje nou ’tijgerbalsem’ heet? En waar het nu precies vandaan komt? Wil je ook meer weten? Lees dan verder…

Ontstaan tijgerbalsem

Tijgerbalsem is in 1870 ontwikkeld in China door een Chinese plantkundige, Aw Chu Kin. De balsem kwam het eerst op de markt in Birma en werd later door zijn zoons op de markt gebracht onder de naam tijgerbalsem. Het bedrijf vestigde zich in Singapore, waar het zich nog steeds bevindt en van waaruit de export van tijgerbalsem plaatsvindt over de hele wereld.

manieren om tijgerbalsem te gebruiken

Waar komt de naam tijgerbalsem vandaan?

De term ’tijgerbalsem’ is zo bekend dat de merknaam als soortnaam wordt gebruikt. Maar waarom heet de zalf eigenlijk tijgerbalsem? De naam ‘tijgerbalsem’ slaat op het tijgerbot dat er vroeger in zat (nu niet meer!). In de Nederlandse volksmond wordt het ook wel ‘chinese zalf’genoemd, omdat het uit china komt.

Ingrediënten tijgerbalsem

Tijgerbalsem bevat sterk ruikende stoffen zoals menthol en kamfer waardoor het zo goed werkt. Naast spierpijn en gewrichtspijn zijn er nog tal van andere problemen waarbij tijgerbalsem je beste vriend is. Het belangrijkste van de balsem zijn de kruiden/oliën die erin verwerkt zijn. Dit is een geheime formule, maar dit zit er sowieso in:

 • Cassia oil
 • Clove bud oil
 • Cajuput oil
 • Camphor
 • Dementholised mint oil
 • Menthol

manieren om tijgerbalsem te gebruiken

verschillende soorten tijgerbalsem

Tijgerbalsem is er in vier verschillende versies verkrijgbaar: rood, wit, geel en groen. Juist door de verschillende samenstellingen zijn er ook verschillende manieren om tijgerbalsem te gebruiken.

De rode tijgerbalsem is de meest krachtige zalf in het assortiment van Tiger Balm. Het geeft een diep doordringende pijnverlichting voor de meest hardnekkige verstuikingen en diepe spierweefselschade . De gespecialiseerde ingrediënten laten het ook toe om sinussen te deblokkeren en spanning en stress te verlichten wanneer het in de spieren rond de nek en de slapen wordt gewerkt.

De witte tijgerbalsem is iets milder, maar doet ook goed zijn werk. De samenstelling van de geheime formule (ingrediënten) is net wat anders.

manieren om tijgerbalsem te gebruiken

Inmiddels zijn er ook variaties verkrijgbaar op de de witte en rode variant: de gele- en groene tijgerbalsem. Zelf gebruik ik een gele variant die ik in China bestel. Maar ook de groene variant wordt veel gebruikt onder de thaiboksers. Deze variant komt overigens uit Thailand.

manieren om tijgerbalsem te gebruiken

Door de werkzame ingrediënten die in tijgerbalsem verwerkt zitten kun je tijgerbalsem voor tal van doeleinden gebruiken. Benieuwd naar veschillende manieren om tijgerbalsem te gebruiken? Lees hieronder dan even verder…

1. Beginnende keelpijn: Voel je een beginnende keelpijn opkomen? Dan is tijgerbalsem your hot best friend! Neem een beetje tijgerbalsem en breng dit aan op je huid rondom je nek en keel voor het slapen gaan. Letop! Hou het wel goed warm door er een sjaal omheen te doen. En je zult zien dat na een nachtje je een stuk minder keelpijn hebt.

2. Verkoudheid of verstopte neus: Heb je last van een verstopte neus, door de kou of een allergie? Smeer dan eens een klein beetje tijgerbalsem op de onderkant van je neus.  Hierdoor kun je vrijer adem halen. Let op: is je huid open? Breng het hier dan niet aan, dit kan namelijk behoorlijk zeer doen en erg branden. Helemaal van je verkoudheid afkomen? Lees dan eens deze 10 tips tegen verkoudheid.

hoofdpijn

3. Hoofdpijn:  Heb je last van hoofdpijn door stress, spanning of migraine? Smeer dan een klein beetje tijgerbalsem op je voorhoofd en je slaap. Doe er het liefst nog een muts overheen, maar als dat niet gaat kan het ook zonder muts. Je zult zien dat de hoofdpijn afneemt.

4. Misselijkheid: Heb je last van misselijkheid? Omdat je ziek bent of tijdens het reizen? Smeer dan een beetje tijgerbalsem op je lippen om de misselijkheid tegen te gaan. Let wel op dat je geen wondjes hebt, anders kan het gaan branden.

5. Pijnlijke of koude voeten: Heb jij net als ik last van koude voeten in de wintermaanden? Smeer je voeten in met tijgerbalsem! Doe er een lekkere warme sok overheen. En tadaa de bloedsomloop in je voeten wordt gestimuleerd en je hebt lekkere warme voeten.

6. Spierpijn: Tijgerbalsem is je redding bij verrekte spieren of spierpijn. Breng een beetje tijgerbalsem aan op de pijnlijke spier als spierzalf en masseer het in met ronddraaiende bewegingen tot dat de balsem in de huid is ingetrokken. Hou het goed warm en de volgende dag zal je spierpijn een stuk minder zijn.

manieren op tijgerbalsem te gebruiken

7. Sticker of stickerlijm verwijderen: Ken je dat? Je wilt graag de sticker van een potje of verpakking halen, maar het lukt niet. Je kunt natuurlijk een heel potje sticker verwijderaar kopen. Of een pot pindakaas als je die in huis hebt. Maar bij gebrek aan beide kun je ook een beetje tijgerbalsem over de sticker smeren en hoppa je haalt hem er zo vanaf.

8. Verf verwijderen: Ben je aan het verven geweest, en zitten je handen er nog onder? Heb je geen terpetine in huis? Smeer dan een beetje tijgerbalsem op de verfresten die nog op je handen zitten. Wrijven je handen even over elkaar heen en tadaa. De verfresten verdwijnen als sneeuw voor de zon!

9. Lichaamsgeur: Als je erg last hebt van een transpiratie of lichaamsgeur kun je een klein beetje tijgerbalsem onder je oksels smeren. De menthol in de crème werkt neutraliserend, waardoor je je eigen lichaams- of transpiratiegeur niet meer ruikt.

10. Diarree: Heb je last van diarree? Breng dan een beetje tijgerbalsem rondom je navel aan. Leg hierna je hand 5 minuten op je navel om de warmte in de buik te laten inwerken. Helpt dit niet voldoende? Breng dan ook een klein beetje aan op je staartbeen. En je zult zien dat je snel van de diarre af bent.

11. Constipatie: Niet alleen bij diarree, maar ook bij constipatie is tijgerbalsem de oplossing! Breng een beetje tijgerbalsem aan op de buik, rondom de maag streek. Je buik ontspant hierdoor en de warmte zal een goede werking hebben op de constipatie.

12. Brandwonden: Heb je lichte branden wonden? Breng dan zo snel mogelijk wat tijgerbalsem aan op de brandwond. Het gaat namelijk littekens tegen en het branderige gevoel. En met een beetje geluk krijg je ook geen blaren.

manieren om tijgerbalsem te gebruiken

13. Likdoorns en eelt: Heb je last van Likdoorns of eelt op de voeten? Smeer dan op deze plaatsen wat tijgerbalsem om de likdoorns en eelt te doen verdwijnen.

14. Tandproblemen: Soms heb je last van een pijnlijke tand. Door bijvoorbeeld een ontstoken zenuw of tandvlees. Breng dan een kleine hoeveelheid tijgerbalsem aan op de desbetreffende plek. Je zal snel minder pijn ervaren.

Zoals je ziet zijn er tal van toepassingen en manieren om tijgerbalsem te gebruiken. Hier kun je tijgerbalsem of een andere spier- of gewrichtsbalsem aanschaffen.

Gebruik jij wel eens tijgerbalsem?
En welke van de manieren om tijgerbalsem te gebruiken pas jij toe?

25 Reacties

 1. maart 26, 2018 / 10:18 am

  Ik heb je blog meteen opgeslagen! Dat je er zoveel mee kon, wist ik niet. Op dit moment heb ik het niet nodig maar ik gok dat dit zeer zeker van pas komt :-)

 2. maart 26, 2018 / 10:30 am

  Zo wat een hoop oplossingen, nooit geweten. Ik ken tijgerbalsem alleen van vroeger, als mijn vader ging hardlopen met een wedstrijd en je kwam d kleedkamer in, dan rook het verschrikkelijk naar tijgerbalsem en Root beer, de eerste keer dat ik dit in Amerika dronk, dacht ik, ‘smaakt naar tijgerbalsem’ :)

  • Mariëlle
   Auteur
   maart 26, 2018 / 12:09 pm

   haha ik kan me helemaal inleven bij je reactie en moet er toch ook wel even om lachen. Leuk hé die herinneringen van vroeger. Ik denk bij tijgerbalsem gelijk aan mijn Indiase opa en oma die zweren erbij. Ze gebruiken het letterlijk voor alles, terwijl dat denk ik ook niet zo gezond is. Maar vandaar de tips ;)

 3. maart 26, 2018 / 12:56 pm

  Ik wist niet dat tijgerbalsem kon helpen tegen keelpijn! Geweldige tip! Die ga ik zeker toepassen.

 4. maart 26, 2018 / 3:19 pm

  Dat zijn veel meer tips dan ik weet van had! Ik heb het laatst gekocht in verband met pijnlijke kuiten. Dat hielp heel goed. Het is echt een nederlands product, want in Duitsland hebben ze er nooit van gehoord. Dus dit haal ik over de grens.

 5. maart 26, 2018 / 3:40 pm

  Tijgerbalsem is al best lang geleden dat ik dat gebruikt heb zeg, toch heb ik altijd wel een potje in huis staan

  • Thirza
   januari 16, 2022 / 8:44 am

   Ik gebruikte tijgersalamander toen ik een tijdje in Thailand woonde tegen de jeuk van muggenbulten, hielp super!

 6. maart 26, 2018 / 5:07 pm

  Wat een leuk artikel! Ik gebruikte het altijd bij spierpijn of verkoudheid, maar er staan hier een hoop nieuwe dingen tussen, super handig!

 7. maart 26, 2018 / 6:24 pm

  Oh joh, ik gebruikte het alleen bij koude voeten, verkouden en spierpijn, wist niet dat je het voor zoveel dingen kon gebruiken!

 8. maart 26, 2018 / 6:49 pm

  Ik ken tijgerbalsem alleen voor verkoudheid, keelpijn en om te smeren voor de spieren (gebruiken wij met voetbal met regelmaat)

 9. maart 26, 2018 / 7:37 pm

  Goeie tips! De meeste kende ik niet. Ga het toch maar eens gebruiken denk ik!

 10. maart 28, 2018 / 11:59 am

  Goed smeerseltje inderdaad! Ik gebruik het vooral bij verkoudheid en hoofdpijn!

 11. maart 28, 2018 / 2:47 pm

  Ik heb altijd een potje thuis, vooral bij verkoudheid vind ik het prettig werken!

 12. maart 28, 2018 / 2:53 pm

  Ik gebruik het altijd voor mijn onderrug en voor hoofdpijn werkt het idd ook perfect, veel andere tips wist ik nog niet dus thanks!

 13. april 2, 2018 / 7:29 pm

  Oh dat lijkt me wel heel handig! Ik wist niet dat het voor zoveel dingen goed was. Nu wil ik dit wondermiddel hebben, haha.

 14. Diana Spoelder-Candé
  december 3, 2020 / 10:06 am

  Ohhh.ik ben ten einde raad en heb 5 maanden na een voet operatie dystrofie volgens mijn orthopeed.Daar is nog weinig over bekend, maar dit zoumisschienwel verlichting kunnen geven..

  • Mariëlle
   Auteur
   december 3, 2020 / 11:46 am

   Hey Diana, wat vervelend zeg! Ik hoop dat het helpt. En anders zou je ook nog eens de Thaise namman Olie kunnen proberen….

 15. MEVR. MOSTAFA
  maart 3, 2022 / 11:24 am

  helpt tiger balsem ook tegen zenuw pijn?

  • Mariëlle
   Auteur
   maart 3, 2022 / 11:48 am

   Zenuwpijn zit vaak wat dieper, ik ben bang dat tijgerbalsem daar geen goede oplossing voor is. Proberen kan natuurlijk altijd :)

 16. april 13, 2022 / 4:53 pm

  Ik heb de rode vandaag gehaald omdat ik ook pas hoorde dat het voor allerlei kwalen te gebruiken is. Maar nu zag ik dus ook de witte. Wat kan ik het beste gebruiken (niet voor spierpijn) de rode of de witte?

  • Mariëlle
   Auteur
   april 14, 2022 / 11:33 am

   Het enige verschil tussen de twee soorten tijgerbalsem is de verhouding van de ingrediënten. Rode Tijgerbalsem bevat meer olie van kruidnagel dan de witte variant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: