Mijn schoonmaak routine

Mijn schoonmaak routine HG en Dasty

Het huis schoonmaken is toch telkens wel weer een klusje waar ik tegenop zie. Maak je gebruik van een goede schoonmaak routine? De juiste materialen en schoonmaakmiddelen? Dan is dit klusje net wat minder vervelend! In dit blog deel ik met jou mijn schoonmaak routine Lees je mee?

Voor dat je begint

Voordat je begint met de schoonmaak routine is het zaak om te checken of je alle benodigdheden in huis hebt. Denk aan de juiste materialen, schoonmaakmiddelen en als je dan toch bezig bent. Check gelijk op het schema even wat je precies op de planning staat om schoonmaken te maken deze week.

Zorg voor de juiste materialen

Om je huis goed schoon te maken heb je meer nodig dan alleen een allesreiniger. Zo heb je:
– Stofdoeken en microvezeldoekjes nodig.
– De juiste schoonmaakmiddelen (zie volgende paragraaf).
– Borstel voor voegen van de keuken en/of badkamer.
– Zeem en wisser.
– Goede stofzuiger (ik gebruik een dyson V10)
Dweil.

Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen

Als je mij een paar jaar terug zou vragen wat ik voor me zie als ik aan schoonmaken? Pff je kon mijn kast opentrekken en voor alles wel een middeltje vinden. Tegenwoordig ben ik erachter dat je het juiste middel moet gebruiken voor het juiste resultaat. En dat hoeven niet telkens andere producten te zijn.

Mijn schoonmaak routine HG vlek verwijderaar

Ik heb verschillende schoonmaak producten die ik wekelijkse gebruik: zoals de HG vlek verwijderaar voor in de woonkamer. Deze haalt op allerlei stoffen en imitatieleer ondergronden vlekken weg. Daarnaast gebruik ik HG desinfectie reiniger voor de toiletbril en de handvatten van de deuren.

Mijn schoonmaak routine HG desinfectie reiniger

Een gedeelte in het huis dat echt elke dag schoongemaakt wordt is bij ons de keuken. Mijn favoriete product hiervoor is de Dasty ontvetter (geel) meeste voor de kookplaat. En ik gebruik een random allesreiniger zoals bijv Andy.

Mijn schoonmaak routine Dasty ontvetter en dasty allesreiniger blauw

Uiteraard maak ik de WC schoon met een bleekmiddel. En de buitenkant met een allesreiniger of de Blauwe Dasty (die je hierboven op de foto ziet). Ik koop eens in de zoveel tijd een Dasty voordeel pakket. En gebruik deze dan tot ze op zijn.

Voor de Badkamer gebruik ik dan weer schooonmaakazijn voor de doucheruit dit spuit ik erop en laat ik even intrekken. Beter is het om dagelijks met een trekker de ruit af te nemen, door het geluid doen wij dit niet. Ons kleintje wordt hiervan wakker.

Voor het afnemen van de wastafels gebruik ik de Dasty allesreiniger (blauw).

Soms komt het ook wel eens voor dat onze gootsteen verstopt zit of de vaatwasser. In dat geval gebruik ik de HG ontstopper. Een fijn product dat goed zijn werk doet! Maar natuurlijk is voorkomen, beter dan genezen.

Gebruik een schoonmaak schema

Als er thuis veel gedaan moet worden, kan het soms zó veel lijken dat je steeds minder gemotiveerd bent om ermee te beginnen. Daarom kan het gebruik van een schoonmaak schema ervoor zorgen dat je je minder overweldigd voelt door de hoeveelheid werk. En daarnaast geeft het je ook overzicht. Zo hou ik mijn eigen schoonmaak routine leuk en overzichtelijk.

Op dit schema zijn verschillende taken verdeeld over de dagen van de week. Als je elke dag een beetje doet dan scheelt dat weer aan het eind van de week. Afhankelijk van hoe je zelf wilt schoonmaken kun je een dagelijks, wekelijks, tweewekelijks en maandelijks schema maken. Denk bijvoorbeeld aan klusjes zoals de koelkast uitsoppen, de afzuigkap schoonmaken, of het kinderspeelgoed schoonmaken.

Wil jij ook het schema gebruiken? Deze kun je gratis downloaden door op onderstaande download-knop te klikken!

Schoonmaak schema

Dagelijks

 • Bedden opmaken;
 • Was verzamelen en in de wasmand doen;
 • Toiletten schoonmaken met een vochtig doekje en badkamer reiniger;
 • Rommeltjes door het huis opruimen;
 • Stofzuigen beneden;
 • Keuken schoon houden (vaatwasser, werkbladen, fornuis, apparatuur etc.)
 • Kamers netjes achterlaten (slaapkamers, kantoor, zolder etc.)
 • Eettafel met een vochtige doek schoonmaken na het eten.
 • Afval verzamelen eens in de 2 dagen en wegbrengen.

Taken door de week heen

Random dagen (zelf in te vullen):

 • Stofzuigen hele huis;
 • De vloer beneden dweilen na het stofzuigen. Om de week ook boven de vloer boven dweilen, na het stofzuigen.
 • Keuken
  • Muur bij het fornuis grondig schoonmaken;
  • Keukenblad;
  • Kookplaat;
  • Koffiezetapparaat afnemen en reinigen;
  • Blender afnemen en reinigen;
  • Juicer afnemen en reinigen;
  • Oven afnemen;
 • Badkamer
  • Extra wc grondig reinigen;

Vrijdag:

Toiletten grondiger poetsen, vloer dweilen bij het toilet indien nodig etc. 

Zaterdag:

Bedden opmaken, toiletten grondiger poetsen, vloer dweilen. Alles afstoffen met een stofdoek en plumeau zodat alles stofvrij is. Zowel beneden als boven. Groentenbakken in de koelkast schoonmaken en hervullen met groenten. Commode in de kinderkamer schoonmaken.

Maandelijks

 • Ramen zemen;
 • Koelkast uitruimen en schoonmaken;
 • Afzuigkap afnemen;
 • Oven glasplaten eruit en grondig reinigen;
 • Alle vensterbanken afnemen met een doekje;
 • Wasmachine en wasdroger afnemen en afsoppen en uitzuigen;
 • De vloerkleden buiten laten luchten.
 • Koffiezetapparaat & waterkoker ontkalken.

Drie maandelijks

 • Uitsoppen van keukenkastjes en lades.
 • Kledingkasten opruimen en kleding omgooien (voorjaar, zomer, najaar, winterkleding).

Ik denk dat ik zo globaal wel alle schoonmaakklusjes heb benoemd. Door alles duidelijk op te delen en dagelijks de standaard taken te doen, hoef ik in het weekend minder te doen. Zo blijft bij mij de vrijdagavond en zaterdag lekker vrij. En ben ik zondag vaak bezig met de was. Voor mij werkt het vooral om er een ritme in te vinden. En mijn ritme en taken zijn natuurlijk niet jouw ritme en taken. Kijk voornamelijk naar wat voor jou werkt! Tot slot nog wat extra tips:

Extra Tips

 • Heb je die vervelende schoonmaaktaak klaar? Geef jezelf dan een beloning dit kan in allerlei vormen natuurlijk;
 • Bewaar niet de vervelendste taak voor het laatst, maar begin ermee. Dan is het ook maar klaar. En zal je wanneer je minder gemotiveerd bent de makkelijke klusjes wel af kunnen maken.
 • Plan regelmatig wat rust in. Eén of twee dagen waarbij je niet of niet veel met het huishouden bezig bent. Het moet natuurlijk wel leuk blijven.
 • Kun je goed multitasken? Zet dan lekker een luisterboek op. Zo sla je twee vliegen in één klap.
 • Zet je favoriete nummer op en ga dan lekker je klusjes doen. Maak wellicht een speciale schoonmaak playlist. Zing lekker mee op de tekst van de muziek en vlieg met een dweil of stofdoek door het huis.
 • Track ondertussen op je activity tracker of telefoon hoeveel calorieën je hebt verbrand. Schoonmaken kan ook best een work-out zijn.
 • Zoek schoonmaak tips op. Je vind veel leuke schoonmaaktips op Instagram en Tiktok. Wellicht zijn er klusjes of taken die je veel makkelijk kunt doen.

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan mijn schoonmaakroutine: schoonmaakmiddelen, schoonmaakschema en tips.

Wat doe jij om het schoonmaken leuk te maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: