Sulfaten | Wat zijn het? En wat doen ze?

Sulfaten

Je hoort de laatste tijd veel over sulfaten en parabenen. Steeds meer mensen lijken er op te letten bij het aanschaffen van make-up, huid- lichaam- en haarverzorging. Maar zijn sulfaten schadelijk voor je? Ik vertel je wat meer over Sulfaten in dit artikel.

Wat zijn sulfaten?

Sulfaten bestaan uit zouten of esters van zwavelzuur. Het zijn reinigers (detergenten) en zorgen ervoor dat het huid, lichaam of haar ontvet wordt.

Sulfaten in bestaan uit twee delen. Een water oplosbare deel en een olie oplosbare deel. Het olie oplosbare deel hecht zich aan het vuil in het haar. Vervolgens zorgt het water oplosbare deel dat het vuil zich oplost in water en zo weggespoeld wordt. Een andere reden waarom er in cosmeticaproducten sulfaten zitten, is vanwege het schuimeffect.

De meest voorkomende sulfaten zijn:

  • Alkyl Benzene Sulfonate
  • Ammonium Laureth Sulfate (ALES)
  • Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)
  • Ammonium Xylenesulfonate
  • Dioctyl sodium sulfosuccinate
  • Ethyl PEG-15 Cocamine Sulfate
  • Sodium C14-16 Olefin Sulfonate
  • Sodium Cocoyl Sarcosinate
  • Sodium Laureth Sulfate / Sodium Lauryl Ether Sulfate (SLES)
  • Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
  • Sodium Lauryl Sulfoacetate / Sodium Laureth Sulfoacetate (SLSa)
  • TEA-dodecylbenzenesulfonate
  • TEA Lauryl Sulfate
  • TEA Laureth Sulfate
Sulfaten in shampoo of sulfaatvrije shampoo's

Waar zitten Sulfaten in?

Sulfaten zitten vooral in beautyproducten. Denk aan make-up, skin– en bodycare en ook in haarverzorgingsproducten. Wil je bewuster omgaan met sulfaten? Dan is het een goed idee, om te letten op de reinigsingsproducten. Denk aan Shampoo’s, maar ook gezichtsreinigers.

Sulfaten in make-up en/of verzorgingsproducten zijn o.a. magnesiumsulfaat of andere metalen-sulfaten. Die worden vooral gebruikt om het volume van het product te vermeerderen. In de meeste make-up producten zit 11% magnesium sulfaat. Dit is het geval bij producten die je op je gezicht laat zitten, zoals bijvoorbeeld een dagcrème of bodylotion.

Er zit vaak 25% van in producten die je weer afwast, zoals gezichtsreiniger of shampoo.

Waarom zijn sulfaten schadelijk?

Sulfaten zijn niet persé schadelijk of slecht. Ze zijn wel alles behalve natuurlijk. Dus wil je goed zijn voor het milieu? Dan kun je het beste kiezen voor producten met sulfaten erin.

Er zijn ook verschillende gradaties van sulfaten van mild tot erg agressief. Hoe agressiever de sulfaten zijn hoe meer ze je huid of haar reinigen/ontvetten. Super fijn als je er schoon en fris bij wilt lopen. Maar iets minder, als je daardoor last krijgt van huidirritaties. Vaak hebben alleen mensen met een gevoelige huid hier erg last van. Je zou dan altijd kunnen proberen om voor een product te gaan met milderen sulfaten erin. Of de sulfaten helemaal weg te laten.

Hoe komt het dat sulfaten je huid zo kunnen irriteren? Je huid en haar heeft een eigen PH-waarde en olielaagje dat beschermt tegen externe factoren van buitenaf. En ook zorgt het ervoor dat je haar zijn eigen vetgehalte reguleert.

Wanneer de sulfaten erg intensief reinigen, cleanen ze ook jouw natuurlijke olielaagje en verstoren je PH-waarde. Hierdoor kan je hoofd- of gezichtshuid gaan uitdrogen en irriteren.

Heb je een gevoelige huid of hoofdhuid? Kies dan dus het liefst voor een sulfaatvrije beauty producten, denk bijvoorbeeld aan een sulfaatvrije shampoo of gezichtsreiniger.

–> Lees ook: 15 x de beste sulfaatvrije shampoo tips.

Het is altijd aan te raden producten te gebruiken met een tegenovergestelde zuurgraad/pH-waarde dan jij zelf hebt, om zo de zuurgraad recht te trekken en te neutraliseren. Let wel op dat je deze producten niet te lang gebruikt, dan kan je huid of hoofdhuid juist weer té droog of té vet worden.

Daarnaast kunnen sulfaten niet alleen schadelijk zijn voor je eigen hoofdhuid, maar zijn ze ook schadelijk voor het milieu.

Wat doen agressieve sulfaten?

We zeiden net al dat er milde en agressieve sulfaten zijn. De agressieve sulfaten zijn vaak de boosdoeners. De meest agressieve sulfaten zijn: Ammonium Lauryl Sulfate (ALS) en Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Dus besluit je meer op deze ingrediënten te letten, zorg dan dat je deze sulfaten links laat liggen!

De ingrediënten staan altijd achterop de fles van het product. Over het algemeen geven mildere sulfaten zoals bijvoorbeeld Sodium Laureth Sulfate (SLES) geen problemen. Maar wat voor de één geen problemen oplevert, is voor de ander wel een probleem. Zoals ik al eerder zij, onze huid, ph-waardes olielaag is bij iedereen anders.

Sulfaten in douchegel of sulfaatvrije douchegels

Wat zijn de voor- en nadelen Sulfaten:

Om je een wat duidelijker overzicht te geven van de voor- en nadelen van sulfaten. Zette ik ze hieronder voor je op een rij.

Voordelen

  • Reinigen grondig
  • Schuimt fijn
  • Verspreidt makkelijk door het haar
  • Goedkoper
  • Ontvet

Nadelen

  • Uitdroging
  • Irritatie
  • Slecht voor het milieu

Sulfaten zijn uitstekende schuimvormers, en wat gelijk opvalt aan sulfaatvrije producten is dat zij in veel mindere mate schuimen. Vaak wordt minder schuim ook bestempeld met een minderschoon gevoel.

Groot nadeel van sulfaatvrije producten is dat zij over het algemeen meer kosten dan de reguliere, sulfaatbevattende producten.

Is de prijs voor jou geen probleem? Dan kun je agressieve sulfaten prima vermijden, want in de natuurlijke producten zijn er genoeg alternatieven om huid en haar te reinigen. Bijvoorbeeld reinigers afkomstig van kokosnootolie. Bovendien bevatten natuurlijke formules daarnaast ook nog eens diverse verzorgende en beschermende ingrediënten die je huid en haar goed verzorgen.

Dus aan jou het besluit: Ga je voor sulfaathoudende make-up, huid en haarproducten? Of kies je voor sulfaatvrije producten?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: