Beste behandeling bij een koortslip L-lysine

Heb je last van een koortslip? Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Een koortslip is niet alleen ontzettend vervelende gezondheidskwaal, maar ook besmettelijk en soms pijnlijk. In dit blog vertel ik je over de beste behandeling bij koortslip L-lysine.

Koortslip

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Dit virus heeft de vervelende eigenschap om zich terug te trekken in een zenuwknoop waar je afweersysteem niet goed bij kan. Niet iedereen die het virus bij zich draagt, heeft ook daadwerkelijk last van een koortslip. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat mensen die een keer een koortslip krijgen, daar ook echt vaker last van hebben.

Na de eerste infectie zal het virus levenslang in je lichaam aanwezig zijn. Geen enkele vorm van medicatie zal het virus namelijk kunnen doden. Op bepaalde momenten wordt het virus actief en gaat dan via de zenuw naar de huid. Aangezien ik hier zelf ook last van heb, ging ik opzoek naar de beste behandeling bij koortslip L-lysine.

Uitlokkende factoren

Triggers voor een activatie van het herpesvirus zijn stress, slaaptekort, vermoeidheid, menstruatie, koorts, te lang zonnebaden of een algemeen verlaagde weerstand. Wanneer je zorgt voor een verbetering van je algemene weerstand met bijvoorbeeld zink en selenium zul je hier minder snel last van hebben.

Gewoonlijk blijft het herpesvirus in slapende toestand aanwezig. Bij de pechvogels die af en toe een uitbraak krijgen, ontstaan branderige koortsblaasjes op de lip. De blaasjes zijn pijnlijk, kunnen jeuken en blijven besmettelijk zolang ze niet volledig zijn ingedroogd.

Wat is L-lysine en wat doet het?

Wellicht heb je er al wel eens van gehoord L-Lysine. En zo niet, dan leg ik je hieronder in het kort uit wat L-lysine is.

In het kort:

  • L-lysine is een essentieel aminozuur en één van de 20 bouwstenen voor de eiwitsynthese.
  • Ons lichaam kan zelf geen l-lysine aanmaken.
  • Vlees, vis, zuivel, eieren en sommige peulvruchten zoals soja, zijn bronnen van l-lysine. Hierdoor hebben vegetariërs en veganisten sneller een tekort.
  • L-lysine werkt tegen virale infecties: met name herpes-infecties, zoals een koortslip (herpes simplex) en gordelroos (herpes zoster)
  • Andere toepassingen van L-lysine: antiviraal (aften/zweren), verbetering van de botgezondheid, verandering van de bloedlipidenniveaus en vermindering van stress en angstniveaus. 

” Onderzoek heeft aangetoond dat L-lysine de groei van het herpesvirus afremt.”

Lysine is een essentieel aminozuur en een van de 20 bouwstenen die we nodig hebben om eiwitten te maken. In tegenstelling tot sommige andere aminozuren kan het menselijk lichaam L-lysine niet zelf aanmaken. L-Lysine moet dus via de voeding worden aangevoerd. 

Voedsel dat L-lysine bevat

Onderzoek heeft aangetoond dat L-lysine de groei van het herpesvirus afremt. Wat L-lysine doet is het rémmen van de groei van arginine. Door ervoor te zorgen dat er voldoende L-lysine in je lichaam aanwezig is, voorkom je dus dat virusdeeltjes die verantwoordelijk zijn voor een koortslip zich gaan vermenigvuldigen.

Voedsel dat lysine bevat zijn onder andere: vlees, vis, zuivel, eieren en sommige planten, zoals soja en andere peulvruchten. Wanneer je meer van dit voedsel eet, is de kans op een koortslip kleiner. Maar zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zijn er meerdere factoren die ervoor zorgen dat een koortslip zich openbaart.

Voedsel dat L-arginine bevat

Heb je vaak last van een koortsblaasjes? Dan doe je er goed aan om zo weinig mogelijk voedingsmiddelen met een overschot aan L-arginine te eten. Wanneer je dus via voeding teveel arginine binnenkrijgt, kán dit de groei van het herpes virus bevorderen.

L-argine zit in noten (cashewnoten, amandelen, walnoten), pindanoten, granen en chocolade. Daarentegen zijn vlees, vis en zuivel rijk aan L-lysine en kunnen ze helpen om een opflakkering van koortsblaasjes te voorkomen. En ik heb slecht nieuws voor de chocolade– en koffieliefhebbers, want ook deze bevatten veel arginine.

Als vegetariër moet je goede voedselcombinaties maken (bijv. granen met peulvruchten) om geen tekort aan L-lysine op te lopen. Dit komt omdat L-lysine sterk ondervertegenwoordigd is in bepaalde graaneiwitten. Dit kan wellicht verklaren, waarom vegetarisch over het algemeen vaker last hebben van een koortslip.

Beste behandeling bij koortslip L-lysine

Wanneer je een koortslip voelt opkomen, maar ook wanneer je al ‘te laat’ bent, kun je starten met de beste behandeling bij een koortslip L-lysine tabletten. Onderzoek heeft uitgewezen dat L-lysine ervoor zorgt dat je minder vaak last hebt van koortsblaasjes. Ook wanneer je een koortsblaasjes uitbraak hebt, of alleen het tintelende gevoel ervaart kan L-lysine helpen om de koortsblaasjes versneld weg te krijgen.

Hoeveel l-lysine bij koortslip?

Heb je geen last van een koortslip en wil je deze absoluut niet terug? Dan kun je L-lysine ook Preventief gebruiken. Slik dagelijks zo’n 800 mg tot 1200 mg L-lysine.

Vitamine C

Neem je L-lysine in om een koortslip te voorkomen? Dan raad ik je aan om ook vitamine C tabletten in te nemen. Dit zorgt voor een betere opname van L-lysine in het lichaam. En zo zorg je er dus voor dat je nog minder snel het virus krijgt, of dat het juist weg gaat.

In principe zou het met een normale (gezonde…) levensstijl niet nodig moeten zijn om standaard L-lysine tabletten te gebruiken. Wat je bijvoorbeeld wel kan doen wanneer je gevoelig bent voor een koortslip, is het nemen in tijden van verminderde weerstand of bij veel stress.

Mijn ervaring met L-lysine tabletten

Ik voel het zelf een beetje aan wanneer ik denk dat het nodig is. Heb ik erg last van slaaptekort, stress of voel ik me niet lekker? Dan slik ik preventief L-lysine tabletten en Vitamine C tabletten van Lucovitaal, maar een ander merk kan natuurlijk ook! Ze liggen hier ook altijd standaard in de keukenla, naast de EHBO kit. Wanneer ik de l lysine tegen koortslip slik bij een tintelend gevoel, komt de koortslip vaak niet eens door. En wanneer ik hem al heb, doe ik er vaak geen 7 dagen meer over om het blaasje weg te krijgen. Binnen 3-4 dagen is het virus vaak al weggetrokken en de ellende voorbij. Raad ik L-lysine tabletten aan? Ja, zeker! Ik zou iedereen die het virus in zijn lichaam heeft aanraden om standaard deze tabletten in je keuken of medicijnkast te hebben liggen.

Heb jij vaak last van een Koortslip?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: