Heb jij altijd al gedroomd van een tweede badkamer of een slaapkamer met badkamer? Dan biedt een badkamer op zolder veel mogelijkheden. Er komt veel bij kijken, maar het is zeker geen mission impossible! Ik vertel je waar je op moet letten, zodat een badkamer op zolder ook bij jou een succes wordt!
De ruimte indelen
Allereerst is het zaak te bedenken of je de zolder wil verdelen in verschillende gebruiksruimten. Of er één grote ruimte van maakt.
Wil je de ruimte wel verdelen? Dan zijn gips of gasbetonblokken bij een betonnen vloer ideaal om muren op te trekken. Heb je een houten vloer? Dan kan je beter kiezen voor plaatwerk.
Heb je een schuine wand of schuin dak? No problem, want ook hier zijn tal van opties mogelijk. Zo kun je er een bad plaatsen, maar je kunt er ook kasten of een wastafel kwijt. Je zou hier ook een douche kunnen plaatsen, dit is wel afhankelijk van de schuinte van het dak.
Badkamermeubels
In een grote nieuwe badkamer op zolder, trekken badkamermeubels al snel de aandacht naar zich toe. Een badkamer style uitzoeken, is toch vaak een dingetje. Kies bijvoorbeeld voor moderne badkamermeubels, ze hebben een luxe uitstraling. De rechte belijning en greeploze lades en deuren, zorgen voor een minimalistisch en ruimtelijk effect.
Wil je met een schuindak aan de gang? dan kun je soms het beste kiezen voor een op maat gemaakt meubel. Maar ook die kun je prima bestellen bij sanitair zaken.
Leidingen en elektra
Houd er rekening mee dat er bij het aanleggen van een badkamer op zolder vaak leidingen verlegd moeten worden. Denk aan de afvoer voor het toilet en een afvoer voor de douche. Maar ook de waterleidingen voor de wastafel, en douche of bad bijvoorbeeld.
Het beste kun je een douche of bad tegen een schuine or rechte wand plaatsen. Dan is er voldoende ruimte om de leidingen mooi weg te werken. Het weg laten werken van de leidingen in de vloer is vaak erg kostbaar en niet aan te raden.
Denk aan de waterdruk
Als je aan de gang gaat met het leidingwerk, is ook de waterdruk geen onbelangrijke factor. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor een regendouche of duo-douche? Dan dient de waterdruk voldoende te zijn. Op zolder is de waterdruk vaak net niet voldoende. Soms kan er een pomp (hydrofoorinstallatie) tussen de leidingen worden gezet die de waterdruk verhoogd.
Maak je al gebruik van een warmwaterketel? Dan dien je ook na te denken over de grootte van de ketel bij het aanleggen van een nieuwe badkamer. Kom je wel uit met het aantal liters die de ketel nu faciliteert?
Isoleren en ventileren
In nieuwbouwhuizen zijn de muren vaak al goed geïsoleerd. Maar woon je in een wat oudere woning? Dan is het aan te raden de muren op zolder te isoleren met steen- of glaswoldekens.
Denk na over een mogelijkheid om een badkamer op zolder te ventileren. Je wilt geen schimmel of muffen geuren in je nieuwe badkamer.
Zorg voor voldoende daglicht
Vaak is het op zolder donker en is er niet of onvoldoende daglicht aanwezig. Met de juiste verlichting hoeft dit natuurlijk geen probleem te zijn. Maar je zou er ook voor kunnen kiezen om een dakkapel of dakraam te (laten) plaatsen. Dit zorgt ook weer voor een extra mogelijkheid om te ventileren. Belangrijk is wel: informatie eerst bij de gemeente over een bouwvergunning voordat je gaat verbouwen.
Droom jij over een badkamer op zolder?
Of heb je er al één? Let me know!