Hou op, schei uit. BAM! Cool, geweldig, super, écht ik zweer het je, het was helemaal da bomb. Stopwoordjes die standaard gebruikt worden om een zin op te vullen, terwijl ze eigenlijk niet echt iets toevoegen. Deze stopwoordjes zijn, super irritant, Je weet toch! Dûh! Dus dat!
Als je goed oplet, heeft bijna iedereen wel een stopwoordje. oké, in principe, en zo, eigenlijk, hè, als het ware, zoiets, laten we zeggen, dus, maar, en zo kan ik nog wel een paar regels volmaken.
Een zin kun je maken of breken en dan het liefst met een stopwoordje. Omdat ‘ie zo lekker in het gehoor ligt en je nét even wat meer de tijd nodig hebt om na te denken wat je wilt zeggen. Helaas kom je van sommige stopwoorden gewoon nooit meer af. Echt ik zweer het je!
Je weet wel & Dinges
Twee van mijn eigen stopwoordjes zijn ‘je weet wel’ & ‘dinges’ . Iets waar ik laatst door mijn vriend op attent werd gemaakt. Ik blijk het te pas en te onpas te gebruiken. En nu ik er zelf op let, vind ik het zelf ook best wel irritant. Als ik het zeg, bedoel ik eigenlijk ongeveer te zeggen, ik weet het woord niet, maar het ligt op het puntje van mijn tong. Of…. je weet wel wat ik bedoel al weet ik hetzelf even niet…
Verzwakken & Vervagen
Kortom, dat ene woordje (oké, 2 dan) blijkt een heel reeks aan betekenissen te hebben. Alle betekenissen zijn voor mij altijd meer dan duidelijk en helder, maar voor de mensen met wie ik communiceer blijkt dit toch niet altijd zo te zijn. Door stopwoordjes aan mijn boodschap toe te voegen, wordt mijn boodschap onnodig vaag. Die stopwoordjes die ik telkens gebruik verzwakken dus eigenlijk mijn boodschap…
Waarom gebruiken we die stopwoordjes dan?
Ook al hebben de stopwoordjes een negatief effect, doordat we deze onbewust gebruiken is het erg moeilijk om deze uit ons taalgebruik te filteren. Ik heb eens rond gevraagd en gelezen over waarom we stopwoordjes inzetten en dit ook onbewust doen, namelijk; ” We hebben even de tijd nodig om na te denken”.
Suggestie om de stopwoordjes af te leren
Lastig om van stopwoordjes af te komen? Nee, dat is het zeker niet! Het draait allemaal om bewustwording..
- Vraag de mensen om je heen om je erop te attenderen als je weer eens een stopwoord gebruikt.
- Maak een lijstje met stopwoorden die je vaak gebruikt en kijk er regelmatig op. Dit geeft jou de mogelijkheid om de stopwoordjes die je gebruikt te herkennen in je communicatie.
- Luister naar jezelf terwijl je praat. Zo hoor je je eigen (stop)woorden.
- Denk na voordat je praat, in plaats van tijdens het praten. Dan communiceer je bewuster en kies je je woorden zorgvuldiger, waardoor stopwoordjes niet meer nodig zijn.
- Accepteer dat er af en toe een stilte valt en gun jezelf de tijd om je woorden zorgvuldig te kiezen.
Welke stopwoorden gebruiken jullie? En zou je ze willen afleren? Ik ben erg benieuwd!
Op dit moment heb ik er gelukkig niet eentje, maar soms inderdaad wel, en dan hoor ik mezelf dat om de haverklap zeggen….