Beginnen met beleggen – zo doe je dat!

Beginnen met beleggen - zo doe je dat!

Ik vind het belangrijk dat mijn financiële zekerheid goed geregeld is. Niet alleen voor nu, maar ook voor in de toekomst als ik straks wat ouder ben. Dit is echt iets dat ik van mijn vader heb. Hij zei altijd: ‘Hard werken wordt niemand arm van’, ‘Mensen die slim zijn die sparen’ en ‘Van zuur verdiend geld kan je meer genieten, dan van wat je gekregen hebt’. Ik volg vanaf kleins af aan zijn adviezen op. Daar komt ook wel een beetje de ondernemer in mij vandaan. Ik merk dat sparen op de spaarrekening niet meer voldoende loont, door de lage rente. Daarom ben ik mij gaan verdiepen in beleggingen in verschillende vormen. En deel ik graag mijn opgedane kennis met jou! Ik geef je advies: beginnen met beleggen – zo doe je dat! Lees je met me mee?

Wat is beleggen precies?

Beleggen is een methode waarbij je geld investeert in ‘iets’ om zo in de toekomst meer geld uit te halen. Het is een manier om extra inkomen te generen. En zo dus je inkomen sneller te laten groeien, maar niet zonder risico. Afhankelijk van waar je in investeert en wat de markt doet, maak je winst of juist verlies.

Beleggen is investeren op de langer termijn. Denk dus niet dat je binnen een maand rijk bent. De meeste beleggingen zijn pas echt winst geven na een aantal maanden of jaren. Je kunt zelf bepalen hoeveel tijd en geld je in beleggen stopt. Je kunt al beleggen met een paar euro. En hoeft dus zeker niet duizenden euro’s te hebben. Let op! Beleg altijd met geld dat je niet nodig hebt en kunt missen..

Beginnen met beleggen - zo doe je dat!

Beginnen met beleggen – zo doe je dat!

Er zijn verschillende soorten beleggingen waar jij je geld in kunt investeren. Welke je kiest is geheel afhankelijk van je wensen, de kosten en wat je er zelf voor moet doen natuurlijk. Om er achter te komen wat het beste bij jou past, is het zaak opzoek te gaan naar een goede match.

Zo kun je in verschillende zaken beleggen, zoals aandelen, obligaties, crypto en vastgoed. Ik leg je hieronder stuk voor stuk uit wat het inhoudt.

Cryptovaluta

Je zult er vast van gehoord hebben. Bitcoins ook wel cryptovaluta genoemd. Bitcoin is verreweg de meest bekend munteenheid. Maar er zijn ook andere cryptovaltua’s zoals btc of cardano. Het voordeel van een cryptomunt is dat je geen bank o.i.d. nodig hebt om geld te produceren. Je kunt crypto kopen en hiermee beleggen.

Hoe verdien je hier dan geld mee? Op het moment dat je cryptovaluta meer wordt kun je deze staken. Crypto staking is eigenlijk hetzelfde als het vastzetten van je spaargeld op een spaarrekening.

Obligaties

Obligaties zijn ook een soort beleggingen. Als je een obligatie koopt, leen je jouw geld uit aan bedrijven of de overheid. Je ontvangt als obligatiehouder couponrente. De couponrente is rente die jaarlijks aan jou uitgekeerd wordt voor het geleende geld.

Daarnaast kun je ook koersrendement behalen doordat de beurswaarde van jouw obligatie stijgt. De koers van een obligatie is afhankelijk van onder andere de marktrente (renterisico), de kredietwaardigheid van de uitgever (debiteurenrisico) en van vraag en aanbod op de beurs (marktrisico). 

Aandelen

Een aandeel is ook een vorm van beleggen. Dit is een bewijs van deelname in het kapitaal van een onderneming. Simpel gesteld, als je een aandeel koopt, ben je voor dat deel van het kapitaal van die onderneming eigenaar. Het rendement uit aandelen kan bestaan uit dividend. Of wanneer je aandelen meer waard worden, dan spreken we van koersrendement.

Vastgoed

Investeren in vastgoed in de vorm van een beleggingspand is ook een mogelijkheid. Dit is tastbaar ten opzichte van de bovenstaande beleggingsopties, maar ook niet zonder risico’s. Je koopt dan een woning, winkelpand, kantoorpand of vakantiehuis om deze te verhuren. Wanneer je investeert in vastgoed liggen er een hopen taken bij jezelf, of besteed je deze uit (tegen kosten). Denk aan het verhuur, beheer en onderhoud, deze liggen allemaal bij de eigenaar.

Zoals je ziet zijn er veel verschillende opties om te kunnen beleggen.

Heb jij je weleens verdiept in beleggen? 
Laat het me weten in de comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: