Optimale energiebesparing door huisverbeteringen

Optimale energiebesparing door huisverbeteringen

Dat energie besparen zorgt voor lagere energie kosten is een gegeven. En daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu. We vertellen je meer over de optimale energie besparing door huisverbeteringen door te voeren in een aantal tips.

Optimale energiebesparing door huisverbeteringen

Energie zuinige ramen en deuren en kozijnen

Energie zuinige ramen en deuren

Als je heel oude kozijnen en ramen of deuren hebt, is het het beste om deze in zijn geheel te vervangen. Is dit voor jou geen optie, of zijn je kozijnen en ramen nog prima in orde?

Wist je dat:

20% van energieverlies komt door kozijnen die aan vervanging toe zijn, ramen en deuren die tochten of niet van dubbele beglazing zijn voorzien?

Tochstrips

Dan kan het rendabel zijn om te werken met tochtstrips. Deze minimaliseren de kou die van buiten naar binnenkomt. Dit betekent dat je minder hoeft te stoken om de woning op de juiste temperatuur te houden.

Tochtstrips zijn gemakkelijk zelf aan te brengen en leveren zo met een minimale investering bij aan het minimaliseren van warmteverlies.

Tip: Als je wilt weten waar de tocht vandaan komt, kun je dit eenvoudig bepalen door een kaars in een ruimte te zetten. Aan het wapperen van de vlam kun je zien waar de tocht je huis in komt. En juist daar kun je dan het beste tochtstrips plaatsen.

Enkele of dubbele beglazing?

Daarnaast is het goed om te kijken naar de beglazing in je deuren en ramen. Heb je bijvoorbeeld alleen enkele beglazing? Dan kun je deze het beste vervangen door energiezuinige variant met dubbel glas.

Zonnepanelen als duurzame energiebron

Zonnepanelen als duurzame energiebron

Maak je momenteel nog geen gebruik van zonnepanelen? Dan kan het voordelig zijn om je op zonnepanelen te gaan oriënteren. Zo wek je namelijk zelf je eigen energie op, waar je weer niet voor hoeft te betalen. Er zijn verschillende soorten en maten zonnepanelen beschikbaar. Als je ongeveer weet wat je zelf gebruikt aan stroom, kun je bij verschillende bedrijven een offerte voor de juiste hoeveelheid stroom/zonnepanelen opvragen.

Heb je al zonnepanelen?

Ook dan kun je energie besparen, door de positie van de zonnepanelen te dubbelchecken. Want waar komt nu écht de meeste zon vandaan?

Onderhoud zonnepanelen

Daarnaast kun je door je zonnepanelen regelmatig te laten onderhouden of dit zelf te doen een stabiele opbrengst qua energie verwachten. Zo dien je bijvoorbeeld je zonnepanelen elk jaar te laten schoonmaken, of dit zelf te doen met een telescoopsteel. Er kan namelijk aanslag en viezigheid op je zonnepanelen gaan zitten, waardoor ze minder energie kunnen opwekken. En dat is natuurlijk zonde!

Wil je het liever niet zelf doen? Geen probleem, dan kun je hier natuurlijk ook gewoon een bedrijf voor inschakelen. Zet het op je jaarlijkse to-do lijst, want dit is vaak iets dat er al snel bij inschiet.

Zonneboiler

Wil je met zelf opgewekte energie vanuit je zonnepanelen zelfvoorzienend zijn in warm water? Dan is een zonneboiler een uitkomst. Deze gebruikt de energie uit je zonnepanelen om warm water te generen.

Programmeerbare thermostaat

Programmeerbare thermostaat

Vooral in de winter is het erg effectief een programmeerbare thermostaat. Hiermee kun je de temperatuur in huis automatisch regelen op basis van een dagelijks schema. Handig als je toch niet naar huis komt vanavond. Of als je een weekendje weg gaat, maar de verwarming bent vergeten uit te zetten. Zo bespaar je al snel op je stookkosten.

energiezuinige apparaten

Vervang apparaten door energiezuinige varianten

We hebben veel apparaten in huis die we dagelijks kort lijken te gebruiken. En ook de apparaten die dagelijks lang aan staan, zonder dat wij daarover nadenken zoals de koelkast, vriezer en de wasmachine verbruiken allemaal bij elkaar toch al snel een hoop stroom. Gelukkig zit er tegenwoordig op alle aparten een energielabel. Deze laat zien hoe zuinig het apparaat is met energie. Er zit wel degelijk verschil of je kiest voor een apparaat met een A+++ label, of een D label. Zo kun jij zelf de keuze maken hoe zuinig het apparaat dat jij koopt omgaat met energie.

En heb je nog veel apparaten staan die bijvoorbeeld een C label hebben? Vervang deze dan met de tijd als ze stuk gaan door een A label, of investeer pro-actief als je hier het geld voor hebt.

Apparaten niet op stand-by

Er zijn apparaten die niet helemaal meer uit kunnen, maar bijvoorbeeld alleen in stand-by stand gaan. Wellicht sta je hier niet zo bij stil. Over een jaar tijd verbruiken deze apparaten toch best nog wat stroom. Dit kan je oplossen door hier een slimme digitale schakelaar tussen te zetten. Of te werken met een ouderwetse timer. Bijvoorbeeld na 12 uur gaat van al deze apparaten de stroom af.

Lampen

Waar je grote winst op kunt behalen qua energie besparing zijn lampen in je interieur. Er zijn nog veel huishoudens waar de normale gloeilamp nog niet vervangen is voor LED-verlichting. LED verlichting gaat een stuk langer mee, dan de ouderwetse gloeilamp en ze verbruiken stukken minder energie.

Wist je dat:

Je voor de energie van één gloeilamp 10 LED lampen kunt laten branden.

Ventilatie

Ook het goed ventileren van je huis draagt bij aan het reguleren en verbeteren van de temperatuur in huis. Zo warmt bijvoorbeeld verse lucht gemakkelijker op. Dit bereik je door of in elke ruimte een halfuur per dag je raam open te zetten. Of te werken met een automatisch ventilatiesysteem. Hierin zijn verschillende varianten te verkrijgen, het beste is om je hier goed op te oriënteren.

We hopen dat we je met bovenstaande ideeën op weg te hebben geholpen om een optimale energiebesparing door huisverbeteringen te bereiken.

En heb jezelf geen groot budget om in deze energiebesparende huisverbeteringen te investeren? Informeer dan naar lokale subsidies en financiële incentives om de kosten te helpen dekken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: