Kalkaanslag in de badkamer verwijderen doe je zo!

Het is belangrijk na een was- of douchebeurt de badkamer goed schoon te houden. Maar toch blijven er, naast bacteriën en zeepresten, altijd wel kalk resten achter. Ook bij de wc is er vaak veel kalk aanwezig, bij de randen van de pot. In dit artikel geef ik tips hoe Kalkaanslag in de badkamer verwijderen. En misschien nog wel beter, te voorkomen.

Kalkaanslag in de badkamer verwijderen

In onderstaand artikel geef ik je tips hoe kalkaanslag in de badkamer verwijderen. En misschien nog wel beter, te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter, dan… schoonmaken.

Waarmee kalk verwijderen?

Je kunt kalk het best verwijderen met deze zure huishoudelijke middelen: normale azijn, schoonmaakazijn (wat hardnekkiger), cola, citroen of baking soda & groene zeep.

Of denk aan antikalk schoonmaakmiddelen zoals: Bleek, Antikal, Calgon, HG kalkweg enz.
Volg de onderstaande stappen voor een uitgebreide kalkverwijdering in je badkamer en toilet.

Het toilet schoonmaken

Een wc kun je op meerdere manieren schoonmaken. Voor het beste resultaat ga je zo te werken dat zowel de bacteriën evenals de kalkaanslag uit de wc-pot verwijderd zijn. Want alleen dan is de wc echt schoon. Ga eerst aan de slag met een bleek product. Meestal verwijderd dit niet de kalk die over weken, maanden of soms zelfs jaren is opgebouwd. Gebruik hiervoor een antikalkmiddel dat je in de winkel koopt. Let er op dat je de gebruiksaanwijzingen van het product volgt.

TIP: Wanneer je het antikalk middel gewoon op de wc sprayt of aanbrengt, loopt het meestal naar beneden. Wil je het product wat beter laten inwerken. Doe het dan op wat wc of keukenpapier en breng het dan op de plek aan waar zich de hardnekkige kalk bevindt. Zo kan het product beter inwerken. Bij verwijderen van het anti-kalkmiddel haal je ook gelijk het wc-papier of de keukenrol weg.

Naast een anti-kalkmiddel uit de winkel, kun je ook te werk gaan met een zuur middel dat je vast al in huis hebt. Waarom een duur product kopen? Als je het ook gewoon met een huis tuin en keukenmiddeltje kunt doen? Denk bijvoorbeeld aan azijn of cola, of citroen. Want ook hiermee kun je kalk verwijderen. Giet azijn of cola in de wc-pot en wrijf het met de wc-borstel goed in. Vergeet ook niet om goed de randen van de wc-pot mee te nemen. En zit de kalk dus hoger, gebruik dan ook hier weer de tip van het wc-papier of keukenpapier. Laat dit een aantal uur of een hele nacht intrekken. Spoel de wc goed na en door, haal het papier weg en de kalkaanslag is zo goed als verdwenen!

Kalkvrije wasbak en kraan

Ook rondom de kraan en wasbak bevinden zich zowel bacteriën als kalk. Ik doe schoonmaak azijn aanlengen met wat water. Doe deze in een spuitfles en spuit dit lekker over de wasbak en kraan heen. Ik laat het even intrekken en ga dan verder met de douchecabine. Als ik daarmee klaar ben, spoel ik het geheel af en voilà alle kalk is weg. Heb ik wel een keer een plek waar de kalk wat hardnekkiger is, dan doordrenk ik een doekje met schoonmaakazijn en laat ik dit even een aantal uren intrekken

Kalk weren doe je het beste bij de wastafels, door ervoor te zorgen dat er geen water in blijft staan. Juist wanneer je het water laat liggen ontstaan er kalk. Het helpt dus al om dagelijks na het tandenpoetsen of je gezicht wassen de wastafel af te drogen met een doek. Kleine moeite met veel resultaat.

Badkamertegels schoonmaken

De badkamertegels worden nog wel eens vergeten tijdens de schoonmaak. Zonde, want als je deze een beetje goed bijhoudt, heb je hier helemaal niet zoveel werk aan. Neem een emmer water en voeg hier een dopje wasverzachter aan toe. Maak nu hiermee eens in de week de badkamertegels schoon, en schrob goed met een schoonmaakborstel. Het ruikt niet alleen heerlijk, het verwijderd ook kalk. Spoel de muren af en voilà, je tegels zijn kalkvrij en je badkamer ruikt heerlijk. Ik doe doe dit de ene week met wasverzachter en de andere week met schoonmaakazijn.

Douchekabine kalkvrij houden

Na de badkamertegels komt uiteraard ook de douchecabine aan de beurt. De douchecabine kalkvrij vrij krijgen is nog best een lastige klus. Na verloop van tijd gaat hier toch sneller kalk ontstaan. Zeker wanneer je de douchecabine al een tijdje hebt. Maak de douchecabine wekelijks goed schoon met een sopje met schoonmaakazijn. En gebruik waar nodig ook een schrob borstel. Kalk liever voorkomen? Start dan met het afdrogen van de douchekabine na elke wasbeurt. Dit zorgt ervoor dat er ook geen kalk ontstaat.

TIP: Standaard een trekker in de douche hangen, zorgt ervoor dat je de douche droog kunt maken en het niet vergeet.

Douchekop kalkvrij houden

De douchekop is ook zo’n onderdeel dat vaak vergeten wordt. Als je hier het kalk laat ophopen, gaat je douchekop snel stuk. En zul je een nieuwe moeten kopen. Zonde toch?

Eens per week spijt ik de douchekop in met azijn en ga ik er met een schrob borstel overheen. Dit verwijderd alle uitwendige kalk. Maar ook van de hardnekkige kalk in de douchekop wil je af. Hiervoor leg ik de douchekop eens in de 2 weken en halfuurtje in een sopje met water en azijn. Let hier wel mee, want niet alle douchekoppen zijn hier tegen bestand. Sommige verkleuren of bladeren af. Of je deze methode om kalkaanslag te verwijderen kunt toepassen, hangt helemaal af van de kwaliteit van jouw douchekop.

Ik hoop dat dit artikel bij jou heeft gezorgd voor meer duidelijkheid over Kalkaanslag in de badkamer verwijderen.

Wat is jouw schoonmaak volgorde? En hoe verwijder jij kalkaanslag in de badkamer?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: