Review | Kruidvat Menstruatiecup – Yay or Nay?

Kruidvat Menstruatiecups a en b

De menstruatiecup, je hoort er heel veel verhalen over. Mijn interesse was gewekt maar ik was nog niet overtuigd. Het leek me handig, maar ook weer totaal niet. Toen ik laatst in de Kruidvat stond om weer tampons en maandverband te kopen zag ik dat ze ook een menstruatiecup verkochten. Als je dan ineens met zo een cupje in je hand staat te twijfelen, moet je soms de knoop doorhakken en het maar gewoon eens gaan proberen! Ik kan me voorstellen dat meer meisjes/vrouwen hier mee stoeien, dus zodoende dat ik graag mijn mening met jullie deel.

Kruidvat menstratiecups

Verpakking

De verpakking van de Kruidvat Menstruatiecups is groen en erg clean. En je vind er voldoende informatie op.

Kruidvat menstratiecup bovenkant verpakking

Op de bovenkant van de verpakking zie je welke maat je hebt.

Kruidvat menstruatiecup achterkant verpakking

En op de achterkant vind je een beschrijving van het product en wat je in de verpakking vindt.

Kruidvat in de verpakking

In de verpakking vind je: De menstruatiecup, een handleiding en een handig opbergzakje.

Kruidvat menstruatiecup close-up

Kruidvat menstruatiecup

De cup is gemaakt van medisch siliconen en bevat dus geen chemicaliën, wat mij betreft een absolute plus. Op de cup zelf staan twee streepjes met 10 ml en 20 ml. Zelf snap ik het nut niet echt van deze streepjes. Maar dit heeft waarschijnlijk te maken met hoeveel de cup op kan vangen. En is denk meer bedoelt zodat jij kan zien hoe ‘hevig’ je menstruatie is. Zelf vind ik het niet echt belangrijk om dit te weten, dus ik doe niks met de streepjes. Maar als je het zou willen, dan zou je het op deze manier dus prima kunnen bijhouden.

Het is even wennen, maar als je de cup wat langer vast houdt neemt hij de warmte van je lichaam aan. Het voelt alsof hier goed over na gedacht is. Want dit is erg prettig als je de cup draagt. Daarnaast is de cup flexibel en dien je deze met een speciale vouwtechniek in te brengen. Maar hierover vertel ik je onderin het artikel meer.

Gebruik

Bij het eerste gebruik en na elke menstruatie dien je de cup 3-5 minuten uit te koken. Doe dit ook echt, want een goede hygiëne is erg belangrijk!

Na het gebruik van de cup, dien je het menstruatiebloed weg te gooien in de wc. De cup spoel je af onder de kraan. Indien je buiten de deur bent en hier geen mogelijkheid toe hebt, kun je van een aantal opties gebruik maken. Zo kun je: Een flesje water bij je dragen en hem boven de wc omspoelen. De cup met een wc papiertje schoonvegen, of speciale intieme doekjes kopen om hem schoon te maken. Kies een manier die goed bij jou past.

Ben je klaar met menstrueren en gebruik je de cup niet? Dan kan je hem opbergen in het bijgeleverde zakje. Handig toch? Het is nou niet bepaald een product die je open en bloot wilt tegen komen in het toilet of het badkamer kastje.

Twee maten

Misschien zag je net op de bovenkant van de verpakking al voorbij komen dat de cup in twee verschillende maten verkrijgbaar is. Maar waarom is dit eigenlijk? Dit heeft te maken met het goed kunnen vacuüm zuigen van de cup. En dit is weer erg belangrijk voor de werking en betrouwbaarheid van de cup. Lukt dit niet goed, doordat de cup juist te groot of te klein is? Dan heb je kans op doorlekken en dat wil je natuurlijk voorkomen! Daarnaast is het niet fijn als je een te kleine of grote cup gebruikt en het niet comfy aanvoelt. Vandaar dus dat er twee varianten te verkrijgen zijn.

❤ Size A ━ voor vrouwen die niet vaginaal bevallen zijn.
❤ Size B ━ voor vrouwen die wél vaginaal bevallen zijn.

Hieronder zie je het verschil in formaat. Van links naar rechts – Size B en Size A.

menstratiecups size a en b close-up

Vouwtechniek

Heb je het de cup uitgekookt? En ben je ready om hem te gaan gebruiken, dan moet je nog wel even nadenken over een vouwtechniek om de cup in te brengen. Dit is in het begin even wennen en stuntelen. Ik merk naarmate je dit vaker doet, dat het ook steeds beter gaat.

In de handleiding van de Kruidvat Menstruatiecup staat er meer over de vouwechnieken uitgelegd.

C-vouw

menstruatiecup c-vouw techniek

Zelf maak ik gebruik van de C-vouw. Bij deze techniek vouw je de cup dubbel met twee handen. En dan nogmaals dubbel. Je ziet nu dat er een C-vorm ontstaat. Dit is veruit de populairste vouw en staat ook in bijna elke handleiding van andere menstrautiecups beschreven. Als je wat oefent, kan je deze vouw makkelijk met een hand doen en das handy!

Uiteraard zijn er nog veel meer vouwtechnieken beschikbaar. Wil je hier meer over lezen? Kijk dan hier naar de overige menstruatiecup vouwtechnieken.

menstratiecup size b

Mijn mening & Conclusie

Zelf heb ik beide menstruatiecups een 3 tal maanden uitgeprobeerd, maar vond ik de grote variant size B toch het fijnst aanvoelen. Op de verpakking staat ook dat deze variant speciaal geschikt is voor vrouwen die ooit bevallen zijn. Waarschijnlijk, omdat het daar beneden dan allemaal ‘wat’ groter en wijder is.

Er zijn maar twee nadelen die ik aan aan de cup heb kunnen ontdekken. Als eerste zie je toch wel heel duidelijk het bloed ziet zitten in de cup. En dit is als je het mij vraagt gewoon een vies gezicht. Ik had daar van tevoren niet over nagedacht voor ik de cup ging testen.

En als tweede, dat je met je vingers toch wel naar binnen moet om hem eruit te halen. Je kunt niet even simpel aan een touwtje trekken zoals met een tampon. Je handen kunnen dus, als je ongeoefend bent vies worden. Maar oefening baart kust en al doende gaat het steeds beter.

Afgezien van bovenstaande twee nadelen, ervaar ik het gebruik van de cup als zeer prettig. Dit komt, omdat er een hoop voordelen zitten aan de cup. Zo hoef je ten eerste niet elke 2 uur na te denken over het verwisselen van een tampon.

Ten tweede hoef je niet te stuntelen om meer dan 3 maandverbandjes mee te nemen in een klein schoudertasje.

Ten derde hoef je de cup maar eens in de 8-12 de cup leeg te gooien in de wc. Dus een keer vergeten, gebeurt niet zo snel.

Ten vierde kan je de cup tot 10 jaar langer hergebruiken. Super milieu bewust dus!

Ten vijfde bevat de cup geen chemicaliën ten opzichte van maandverband of tampons.

En mijn zesde belangrijkste punt is dan toch wel de euri’s. Want, eerlijk is eerlijk, ik let zo nu en dan op de kleintjes. En als je een A-merk maandverband of tampon koopt ben je toch al snel wat meer euro’s kwijt.

De Kruidvat Menstruatiecup koop je eenmalig en is ten opzichte van andere menstruatiecup merken ook een stuk goedkoper. Waar je vroeger een menstruatiecup kon kopen vanaf 35-40 euro, is deze cup nu beschikbaar voor een prikkie van €14,95!

En als zevende en laatste punt vind ik het fijn dat de cup herbruikbaar is. Want weet je hoeveel tampons of maandverbandjes je wel niet gebruikt in een vrouwenleven!

En als bonus: Gebeurd het je nooit, dat je vergeet voldoend tampons of maandverband te pakken? Of dat je in je eigen toilet ernaast grijpt, omdat je dacht dat er nog voldoende in de verpakking zat? Omdat je de cup al in huis hebt, kan je er nooit naast grijpen. En door het handige zakje, zou je hem altijd in je handtas kunnen meenemen, voor het geval dat ;) Zo zit je dus nooit zonder! Wat mij betreft dus een absolute yay!

Waar je wel op moet letten is de maat en de vorm. Dit is echt wel een dingetje. Niet iedereen vind elk type en vorm menstruatiecup lekker zitten. Dit heeft meer te maken met persoonlijke voorkeur. Hiervoor geld, gewoon uitproberen, dan merk je het vanzelf.

Wil je nog wat meer lezen over de menstruatiecup? Of heb je nog wat meer argumenten nodig om je over de streep te trekken? Lees dan nog even: alles wat je wilt weten over de menstruatiecup.

Kruidvat menstratiecups size a en b

Prijs en verkrijgbaarheid

Heb ik je voldoende overtuigd? En wil je het eens gaan proberen?
De Kruidvat Menstruatiecup is verkrijgbaar in twee maten A & B, voor een verkoopprijs van €14,95 bij de Kruidvat winkel bij jou in de buurt of online.

Andere populaire menstrautiecups zijn:

Denk jij erover om de Kruidvat Menstruatiecup uit te proberen?
Waarom juist wel of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: