10 Tips bij het trekken of verwijderen van je verstandskies

tips verstandskies trekken of verwijderen

Als je het aan iedereen in mijn omgeving vraagt? Dan ben ik nu mijn verstand kwijt. Mijn verstandskies moest namelijk operatief verwijderd worden bij de kaakchirurg. En om heel eerlijk te zijn was dat geen pretje. Ik geef je wat meer info en een aantal tip voor het trekken of verwijderen van je verstandskiezen.

Waar komt nou de naam verstandskies vandaan?

Verstandskiezen kunnen doorkomen tussen je 17de ten 25ste jaar. Het kan dus best een tijdje duren voordat ze er zijn en sommige mensen krijgen ze helemaal niet. Verstand krijg je met de jaren en dit zou volgens sommigen aanleiding zijn geweest om de kies de naam verstandskies te geven.

In andere landen, zoals in Engeland heet de verstandskies ” wisdom teeth” en in België noemt men hem de “wijsheidstand”. De benaming zou net als vele andere termen in onze taal afstammen van het latijn, namelijk dens sapientiae: tand der wijsheid.

Een aantal tips voor afgaande aan de behandeling

Het is handig om je al voorafgaan aan de behandeling voor te bereiden. Valt het tegen? Dan heb je alles in huis! Valt het mee, dan heb je geluk!

Na de behandeling kun en mag je niet kauwen met de kant waar de verstandskies getrokken of operatief verwijderd is. Ook is het niet verstandig om melkproducten te gebruiken.

1. Zorg dat je vast wat etenswaren in huis haalt voor na de behandeling. Denk aan:

 • Havermout of Brinta
 • Sojamelk, maar je kunt de pap/havermout ook aanmaken met water natuurlijk.
 • Appelmoes voor als tussendoortje.
 • Opkikkertjes of bouillion voor tussendoor. Uiteraard wel goed laten afkoelen.
 • Soep

2. Sla ijs in!

In de supermarkt verkopen ze vaak grote plastic zakken met ijsblokjes. Hier kun je dan zelf met boterhamzakjes kleinere zakjes van maken. Deze heb je straks nodig om op je wang te leggen. Maar ook een aantal coolpacks zijn prima. Wikkel ze wel altijd in een doek. Zelf neem ik hier een theedoek voor. Met 1 coolpack of 1 zakje ijsblokjes doe je ongeveer 1,5 uur. Afhankelijk van hoelang je het op je wang legt.

3. Rietjes in huis?

Misschien heb je ze niet nodig. Good for you! Maar indien je zelf nodig hebt met drinken heb je ze in huis. Er is niets vervelender dan dat het drinken uit je mond loopt, omdat je lip nog steeds verdoofd is.

4. Zorg dat je voldoende paracetamol in huis hebt!

Koop geen andere pillen, maar alleen paracetamol. Deze werken ontstekingsremmend en heb je straks nodig als de verdoving van de arts uitgewerkt is.

5. Zorg dat je op de dag van de afspraak vrij bent.

Omdat je niet van tevoren weet of de behandeling meevalt of tegenvalt is het verstandig om op de dag van de operatie geen afspraken in te plannen. Blijkt het mee te vallen? Dan kan je de volgende dag gewoon weer aan het werk. Ook in verband met het koelen van je wang is het handig om toch even een dagje thuis te blijven.

De behandeling zelf

Hoe de behandeling zelf verloopt is geheel afhankelijk van de ligging van de verstandskies en ook de wijze waarop deze eruit zal worden gehaald. Bij de ene patiënt wordt de verstandskies getrokken , terwijl hij bij de andere patiënt operatief verwijderd moet worden.

Je verstandskies kun je laten weghalen bij de tandarts, maar ook bij de kaakchirurg. Je krijgt twee en soms zelfs drie verdovingen toegediend. Hierdoor worden je lip en kaak gevoelloos en kunnen ze licht gaan tintelen. Dat is in de meeste gevallen ook noodzakelijk, zodat de kies zonder pijn kan worden verwijderd. Tot slot hecht de chirurg de wond(en) en mag je op een gaasje bijten om het bloeden te stelpen.

Na de Behandeling

Het meest verstandige is om een dagje thuis te blijven en je wang goed te koelen. Dit doe je met de coolpacks of ijsblokjes die je vooraf al hebt ingeslagen. 10 minuten erop en 10 minuten eraf. Doe dit het liefst de hele eerste dag en indien nodig ook de 2de dag. Het koelen zorgt ervoor dat de zwelling goed slinkt en neemt ook de pijn weg.

Vaak werkt de verdoving nog goed als je thuis bent, maar als deze eenmaal uitgewerkt is kun je best wat pijn ervaren. Daarom is het verstandig om niet te wachten tot de verdoving is uitgewerkt, maar een uur na het trekken/operatie je eerste paracetamol in te nemen. De arts/tandarts schrijft je vaak een recept voor en geeft je de dagelijkse dosis aan die je mag innemen.

6. Nuttig alleen vloeibaar voedsel en zorg voor de juiste temperatuur

Drink geen hete thee of koffie, maar laat dit eerst afkoelen. Nee, je hoeft het niet koud te drinken! Lauw is prima:) Hetzelfde geld voor te warm eten. Drink of eet je wel te warm? Dan kan de wond weer opengaan en stolt het bloed in de wond niet.

7. Poets gewoon je tanden

Ook als je erg last hebt van de wond is het verstandig om gewoon je tanden te blijven poetsen. Indien nodig met een pijnstiller. De 2de of 3de dag kun je ook de wond heel voorzichtig schoon aaien. Natuurlijk niet te hard anders gaat hij weer open.

8. Schoon spoelen met zout

Als de wond niet meer bloed, meestal vanaf dag twee kun je gaan spoelen met zout water. De verhouding van het spoelwater is 1 theelepel zout op een liter lauw water. Doe dit bij voorkeur na elke maaltijd.

Complicaties?

In de meeste gevallen gaat het herstel goed en ben je zo weer op de been, maar er kunnen complicaties optreden.

9. Luister naar je eigen lichaam

Mijn advies? Luister goed naar je eigen lichaam. Jij weet wat je voelt en of de pijn dragelijk is. Niet te lang wachten met het melden of navragen van complicaties, maar gewoon contact opnemen met de behandelend (tand) arts.

10. Relax en zorg voor afleiding

Voor de mensen die vooraf al bang zijn, dit is echt niet nodig! Bij de één valt het mee en bij de ander valt het tegen. Laat het gewoon op je afkomen, want als hij eruit moet zul je er toch aan moeten geloven.

Zorg na de behandeling voor voldoende afleiding, zo denk je niet aan de pijn en herstelt je lichaam ook beter. Ontzie jezelf de komende dagen van zware lichamelijk inspanning totdat je het gevoel hebt dat de wond helende is.

Hoop dat jullie iets hebben gehad aan de info en tips en tricks voor het verwijderen of trekken van een verstandskies.
Indien je zelf nog goede tips hebt, hoor ik die uiteraard graag!

Hoe heb jij het trekken of verwijderen van je verstandskies ervaren?

17 Reacties

  • Mariëlle
   Auteur
   december 11, 2017 / 12:28 pm

   Bedankt Fabienne :) ja ik zat er zelf vanaf woensdag mee… dus zodoende dat het me wel handig leek om een artikel over te maken.

 1. december 9, 2017 / 3:47 pm

  Ik heb geluk gehad, die van mij gingen zonder problemen.

  • Mariëlle
   Auteur
   december 11, 2017 / 12:28 pm

   wat een mazzelaar, was het bij mij maar zo’n feest. Gelukkig was het dit keer de laatste ;)

 2. december 11, 2017 / 2:51 pm

  Leuk artikel met goede tips, Vooral die tip van die rietjes is fijn, ik ging namelijk met het drinken van koude drinken kapot van de pijn toen mijn kies net was getrokken, dus rietjes in huis halen is echt een must!

 3. december 11, 2017 / 5:03 pm

  Ik heb jaren geleden 2 verstandskiezen laten verwijderen en dat viel heel erg mee. Maar ik moet er nog twee laten verwijderen, en daar heb ik nog niet zo’n zin in haha!

 4. Henrieke
  december 11, 2017 / 6:27 pm

  Ga niet op je mooiste kussen liggen dutten na de operatie. Ik werd wakker met een monstervlek en heb het kussen maar weggegooid. ;-)

 5. december 11, 2017 / 6:52 pm

  Ik ben zo blij dat mijn verstandskiezen er niet uit hoeven! Zelf vraag ik me af of ik ze wel heb doorgekregen, hahaha.

 6. december 12, 2017 / 12:39 am

  Gelukkig heb ik mijn verstand nog. Als ik soms vrienden hoor hierover moet het aardig pijnlijk zijn.

 7. december 12, 2017 / 11:41 am

  Ik heb nog nooit een wijsheidstand moeten laten trekken, maar mijn vriend wel. Hij heeft er zo van afgezien en wauw wat kwam er veel bloed uit die tand! Ik vond hem er wel schattig uitzien toen zijn kaakjes bol stonden, net een hamstertje hihi. Gelukkig heb ik voldoende research gedaan om te weten wat hij wel en niet mocht eten, zo had ik voldoende vloeibare voeding in huis gehaald :)

 8. december 12, 2017 / 12:04 pm

  O ik heb er nog trauma’s van! Kaak ontstoken omdat er nog een stuk kies achter was gebleven. 3 weken ziek van geweest. Goede tips van je

 9. december 14, 2017 / 9:43 am

  Ik ben zooooo blij dat ik ze niet meer heb. Het was echt een hel voor mij.

 10. december 19, 2017 / 11:07 am

  Als een eitje! Ik had helemaal ibuprofen ingeslagen en heb er 5 jaar tegenaan gehikt om het tedoen. Maar toen de tandarts ze er uit haalde was het met een paar minuten gepiept. En het deed amper pijn daarna. De pijnstillers heb ik niet eens nodig gehad.

  • Mariëlle
   Auteur
   december 20, 2017 / 10:23 am

   wauw super. Zie je zo kan het dus ook gaan! Helaas heeft het tot 2x toe bij mij slecht uitgepakt. Wie weet bad luck?

 11. januari 5, 2018 / 1:22 pm

  Ik vond het een drama, dat gekraak als ze je kies verwijderen.. Bah! Sindsdien vermijd ik de tandarts liever. Zeker sinds ik weet dat je dit eigenlijk beter door een chirurg kan laten doen. Wel hele goede tips, vooral van het vloeibaar voedsel! Had ik toen moeten weten haha.

  • Mariëlle
   Auteur
   januari 9, 2018 / 3:58 pm

   Ik snapte nooit dat anderen bang waren voor de tandarts, maar eerlijk Merel… Toen ik voor de 2de keer erheen moest scheet ik toch wel 10 kleuren hoor!

 12. Erica
  augustus 2, 2021 / 8:08 pm

  Je mag geen rietjes gebruiken na het trekken.
  Let erop dat je niet door een rietje drinkt! Dit creëert een vacuüm in de mond, waardoor het stolsel loslaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: