15 tips om je stofwisseling te stimuleren

Als je stofwisseling vertraagt, slaat je lichaam de overtollige calorieën die het niet kan verwerken op als lichaamsvet en voor je het weet vliegen de kilo’s eraan! Vanaf je 25ste daalt je stofwisseling elke 10 jaar met 5% ! Ow noh! Hoor ik je denken. Ow ja! het is een feit! Wil jij blijvend je stofwisseling boosten? Lees dan hieronder 15 tips om je stofwisseling te stimuleren.

15 tips om je stofwisseling te stimuleren

Stofwisseling wordt ook wel metabolisme genoemd. Je stofwisseling zet de voedingstoffen die jij tot je neemt om in energie. Deze energie gebruiken we dagelijks om te kunnen adem, bewegen enz. Hoe sneller je stofwisseling functioneert, hoe méér calorieën je verbrand, ook in ruststand!

1. Drink voldoende water op een dag!

Ons lichaam heeft water nodig om de voedingsstoffen uit ons voedsel te kunnen halen dat we consumeren. Hoe sneller je lichaam dit kan doen, hoe meer calorieen het verbrand. Heb je moeite met water drinken? lees dan hier 9 tips om meer wat te drinken

2. Voldoende slaap

Elk lichaam heeft tussen de 7 a 8 uur slaap op een dag nodig. Indien je je lichaam niet genoeg rust gunt zal het automatisch vragen om meer eten. Jouw lichaam moet tenslotte ergens zijn energie vandaan halen. Dus wat doe je? Juist, meer eten! Als je lichaam te weinig energie heeft gaat je stofwisseling vertragen, zodat dit hele proces minder energie kost en dat is nou juist wat we net niet willen!

3. Voedzaam ontbijt

Als je geen echt ontbijt mensen bent zul je regelmatig het ontbijt overslaan. Dit is geen goed idee. Je lichaam gaat in honger modus en hierdoor gaat je stofwisseling vertragend werken. Een voedzaam ontbijt bevat tenminste: eiwitten zoals eieren, melk en noten.

–> Lees ook: 10 redenen waarom walnoten gezond voor je zijn

Vermijd voedingsstoffen die een piek in je suikerspiegel kunnen veroorzaken, deze zorgen later op de ochtend voor nog meer trek! Denk aan ontbijtgranen & brood.

4. Vermijd verzadigde-  & Transvetten

Transvetten komen in de natuur alleen in geringe mate voor in dierlijk vet. Transvetten kunnen door je lichaam slecht verwerkt worden en worden daardoor in je lichaam sneller omgezet in vetcellen. Doordat transvetten moeilijker te verwerken zijn door de stofwisseling vertragen ze het stofwisseling proces ten op zicht van makkelijk verteerbaar voedsel.

5. Eet kleine maaltijden en verhonger jezelf niet

Het regelmatig eten van een gezonde maaltijd en snack zorgt ervoor dat je stofwisseling moet blijven werken. Als je de tijd tussen je maaltijden/snacks te lang maakt gaat je lichaam in honger modus. Dit betekend dat je lichaam alles opslaat wat je naar binnen krijgt, met als gevolg vet. Doordat je regelmatig kleine porties eet zal je eetlust ook verminderen en zul je minder eten dan wanneer je een lange tijd niet eet.

6. Beweeg voldoende over de gehele dag

Bedenk dat als jij lui bent, je stofwisseling ook lui is.  Probeer zoveel mogelijk te bewegen op een dag. Pak de trap, wandel in je lunchpauze en ga naar de supermarkt op de fiets. Maar ook sporten draagt bij aan een actieve stofwisseling. Doe het liefst iedere keer nieuwe oefenen en verleg hiermee telkens je grens, dan doet je stofwisseling dit ook. Zodra je lichaam namelijk gewend is aan oefening en dit niet meer buiten je comfort-zone valt is het tijd om een nieuwe oefening te introduceren.

ClinqueFit-make-up die blijft zitten tijdens het sporten

7. Bouw spiermassa op

Wil je je stofwisseling echt een boost geven? Zorg dan dat je spieren opbouwt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld krachttraining. Je spieren verbranden namelijk meer calorieën dan dat vet doet. Zelfs wanneer je niet sport blijven je spieren meer calorieën verbranden en hiermee zetten ze dus je stofwisseling aan het werk!

8. Spice up your food!

Het eten van gekruid of pittig voedsel zorgt voor een stimulans van de stofwisseling. Door de hitte die vrijkomt als je peper eet, wordt je uithoudingsvermogen vergroot en gaat vet oxideren. Je verbruikt ongeveer tussen de 100 & 200 calorieën meer op een dag! Ook vermindert het eten van peper je eetlust. Kruiden die je ook kunt proberen zijn: mosterdsaus, jalapenos, Habanero, peper en cayennepeper.

9. Eet eiwitrijk voedsel

Wist je dat je lichaam twee keer zoveel energie nodig heeft voor het verteren van eiwitten dan voor het verteren van vetten en koolhydraten? Dit betekend dus dat je stofwisseling twee keer zo hard aan het werk moet om al die eiwitten te verwerken. Eiwitten zitten in: kip, rundvlees, vis maar ook in eieren, noten bonen en zuivelproducten.

10. Drink groene thee

Groene thee is een goed steun product om je stofwisseling te verhogen. Groene thee bevat het antioxidant catechinen, dat helpt om de stofwisseling te verhogen. Wanneer je minsten 8 gram groene thee per dag drinkt zul je ongeveer 90 calorieën per dag meer verbruiken. Alle kleine beetjes helpen om die stofwisseling te boosten.

11. Koffie of andere cafeïne houdende dranken

Door de cafeïne in zwarte koffie wordt je stofwisseling gestimuleerd.  Je zenuwstelsel wordt geprikkeld en je wordt hierdoor alerter. Dus gaat je stofwisseling aan de slag! Koffie zorgt er zelfs voor dat je geheugenfuncties wordt bevordert. Maar drink niet te veel koffie op een dag, want dan kan koffie ook een negatief effect hebben!

12. Eet Biologische groente & Fruit

Doordat wij dagelijks groente en fruit tot ons nemen die zijn bewerkt met pesticiden wordt onze stofwisseling vertraagd. Wetenschappers ontdekten dat mensen die deze chemische stoffen het meest consumeerden, een vertraagde stofwisseling hadden en meer moeite hadden om gewicht te verliezen.

13. Meer Calcium

Calcium speelt een belangrijke rol bij het reguleren van je stofwisseling. Het bepaalt of je lichaam calorieën opslaat of verbrand. Een eetpatroon dat rijk is aan calcium helpt je lichaam om meer vet te verbranden. Calcium zit onder andere in melkproducten zoals melk & kaas, maar ook in noten en peulvruchten.

14. Stress

Heb jij regelmatig last van stress? Stress zorgt voor een hoger Cortisol gehalte in het lichaam. Cortisol is een stresshormoon, net als adrenaline. Dit hormoon wordt door de bijnieren geproduceerd als je stress hebt. Van oudsher betekent dit dat er gevaar dreigt waarvoor je op de vlucht moet of waartegen je zou moeten vechten. Cortisol zorgt er dan voor dat de energie die in de cellen van je lichaam opgeslagen zit snel beschikbaar komt om deze reactie op stress goed te kunnen uitvoeren. Maar omdat je deze energie dus niet nodig hebt wordt dit weer opgeslagen als vet. Dit zorgt ervoor dus voor dat je stofwisseling tijdelijk verhoogt en erna weer in een dikke dip raakt.

15. Zet de verwarming een graad of twee lager

Een tips om je stofwisseling te stimuleren is om de verwarming wat lager te zetten. Het opwarmen van je lichaam kost veel energie. Dus zo dwing je het lichaam om zichzelf op te warmen. Je stofwisseling moet hierdoor harder werken om energie vrij te maken voor het opwarmen van het lichaam. De verwarming wat lager zetten, is dus helemaal nog niet zo’n slecht idee. Zowel voor je stofwisseling als voor je portemonnee.

Door deze 15 tips om je stofwisseling te stimuleren te volgen versnel je je stofwisseling op een gezonde en natuurlijke manier. Je zult niet 1, 2, 3 afvallen, maar als je deze tips langdurig blijft volgen zul je zien dat ze effect hebben op langer termijn!

Welke van deze tips om je stofwisseling te stimuleren pas jij al toe?

2 Reacties

 1. mei 5, 2016 / 9:58 am

  Leuke tips! Ik drink zelf altijd al heel veel groene thee en ik houd heel erg van koffie :D ik probeer ook regelmatig even te wandelen en altijd de trap te nemen, alle kleine beetjes helpen.

  • Mariëlle
   Auteur
   mei 6, 2016 / 11:35 am

   Daar heb je helemaal gelijk in roos! Even een trap op en neer lopen boost ook je stofwisseling. Zelf ben ik ook gek op groene thee en koffie dus ik blijf het lekker drinken. Maar geen suiker erin hé?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: