Suiker is tegenwoordig in veel producten te vinden,maar of al die suikers nou zo goed voor ons zijn? Zelf ben ik niet echt een zoetekauw, sterker nog ik ben allergisch voor suiker. Gelukkig reageer ik niet op natuurlijke suikers. Door de jaren heen ben ik opzoek gegaan naar alternatieven voor geraffineerde suiker. Want ook ik kan een lekkere cake, koekjes of een heerlijk kopje thee niet weerstaan. Vandaag deel ik met jullie 6 natuurlijke alternatieven voor suiker die je zeker geprobeerd moet hebben.
1. Stevia
Stevia is een kleine kruidachtige struik die vooral in Zuid-Amerika en China wordt geteeld. De bladeren van de stevia plant hebben een intens zoete smaak, wel tot 300 keer zoeter dan normale suiker.
2. Palmsuiker
Palmsuiker wordt gemaakt van specifieke palmboomsoorten. Als men een schijf van de bloeistengel afsnijdt druipt het palmsap zo uit de stengel. Deze vloeistof wordt ingekookt of ingedampt. Hoe langer men het laat inkoken of indampen, hoe harder de suiker wordt. maar ook donkerder. Vandaar dat je palmsuiker hebt die licht van kleur is en palmsuiker die donker van kleur is. De lichte palmsuiker smaakt komt het meeste in de buurt van gewone suiker en de donkere variant smaakt enigszins naar caramel. Palmsuiker is gezond omat het vitaminen, mineralen en natuurlijke antioxidanten bevat.
3. Ahornsiroop
Ahoornsiroop wordt ook wel maple syrup genoemd en is afgekomst uit Noord- Amerika waar de maple tree groeit. Het heeft een lichte caramelachtige smaak. Door uit het arhornsap het vocht te laten verdampen wordt de ahornsiroop zoeter. In Amerika wordt maple syrup gebruikt op pancakes, aar ook hier in Nederland wint Ahoornsiroop aan terrein.
4. Yaconsiroop
Yacon siroop wordt gemaakt van de wortels van de Yacon plant. Van oorsprong groeite deze plant alleen maar in het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Het sap wordt uit de wortel onttrokken en vervolgens gefilterd en gecondenseerd. Met als resultaat is een zoete, donkere en stroopachtige siroop.
5. Honing
Honing wordt gemaakt door honingbijen en werd vroeger ook wel honig genoemd. De honingbijen verzamelen nectar een voegen hier onbewust enzymen aan toe. Door de verdamping dikt de substansie in en wordt deze omgezet naar honing. De kleur en smaak van honing wordt grotendeels bepaald door de plant waar de necatar van afkomstig is. Zo heb je bloesem honing, maar ook paardenbloem honing enz.
6.Banaanpoeder
Banaan poeder wordt gemaakt van de: Cuba-banaan, ook wel de Venkadali, Green Red, Pisang saja udang, de Morado of de Klue nak genoemd. Dit banaanpoeder is gemaakt van pure en onverhitte kauwbare stukjes rode banaan. De bananen zijn zo gezond omdat ze vezels, eiwitten en vetten bevatten. Daarbij heb je met banaanpoeder ook vitamines en mineralen te pakken. Onder meer kalium, magnesium, ijzer en zink blijven bewaard in poedervorm. Tot slot zijn er nog antioxidanten terug te vinden in het poeder van rode bananen.
Waar kun je bananenpoeder krijgen/halen?
Auteur
Je kunt het online bestellen. Als je even googled kom je al een heel eind. Maar ik bestel het meestal bij superfood.nl
Leerzaam!!