Baba Ganoush | Oostere mezze die je geproefd moet hebben!

baba ganoush recept

Toen wij in Marrakech op vakantie waren, werd ik echt verliefd op de marokkaanse mezze, zoals Baba Ganoush en Muhamarra. De eerstgenoemde, op basis van aubergine, is wat bekender in Nederland. Deze mezze is super makkelijk te maken en ook nog eens super gezond. Het wordt veel gegeten onder de vegetariërs en is ook nog eens veganistisch! Aangezien je nu goedkope en grote aubergines kunt scoren, leek het me het uitgekiende moment om met jullie mijn Baba Ganoush recept te delen.

Baba Ganoush

Wist je trouwens dat het Baba Ganoush recept op verschillende manieren bereid wordt? Het is van origine een oosters recept, waarvan niemand echt weet waar de oorsprong ligt. Vele landen claimen het te hebben uitgevonden, maar er is niet echt een bewijs waar het voor het eerst gegeten werd. Zodoende dat in het ene recept juist  meer ingrediënten verwerkt zijn dan bij het andere recept. Het is echt afhankelijk van waar je de Baba Ganoush eet, welke kruiden gebruikt. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: een authentiek Baba Ganoush recept heeft een rokerige, maar toch milde smaak. Ik vind het heerlijk! En het mooie is dat je maar weinig ingrediënten voor dit recept  nodig hebt en het is ook nog een super easy is om te maken. Lees je met me mee?

Ingrediënten

– 4 aubergines
– 1tl gemalen komijn
– 1tl zout
– 1/2tl zwarte peper
– 3 teentjes knoflook
– sap van 1/2 citroen
– 2tl tahin (om zelf te maken, zie het recept hieronder)
– 100ml olijfolie
– 1tl paprikapoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schrob de aubegines schoon. Snij ze in de lengte in plakken en leg deze op een bord of bakplaat. Strooi er nu wat zout overheen. Laat die voor 10 minuten rusten. Zo komt het overtollige vocht uit de aubergines. Na 10 minuten dep je de aubergines af, dit kun je doen met een theedoek of met een stuk keukenpapier, net wat je makkelijk vind. Rooster ze voor ze 30 minuten in de oven op het bakblik. Laat de aubergines afkoelen. Snij de gegrilde aubergine plakken in grove stukken en doe ze in de keukenmachine. Voeg hier ook komijn, een snufje zout, zwarte peper (naar smaak), knoflook, citroensap, tahin en olijfolie aan toe. Blend het aubergine mengsel tot een romige dip. Proef en breng indien nodig nog wat extra op smaak met zout en/of peper. Zet in de koelkast en serveer de Baba Ganoush koud. Om de Baba Ganoush lekker te maken garneer je deze met wat paprikapoeder en olijfolie. Tenslotte wil het oog ook wat.

Tip: Baba Ganoush is erg lekker met Man’ouche (Libanees brood), toastjes of wat lekkere snack groenten zoals tomaat en komkommer.

Hou jij van Mezze? En Heb jij wel eens
Baba Ganoush gegeten?

Opzoek naar meer lekkere recepten?
Kijk dan eens in het recepten archief.

17 Reacties

  1. mei 29, 2018 / 8:41 am

    Ik kan mij niet herinneren dat ik dit ooit gegeten heb. Waarschijnlijk wel eens tijdens een vakantie. We hebben het in ieder geval nooit zelf klaar gemaakt. Het ziet er niet heel ingewikkeld uit. Lekker fris en makkelijk op een warme zomers avond.

  2. mei 29, 2018 / 8:43 am

    Inheb nog nooit mezze gegeten, maar dit recept lijkt me wel heel lekker en dingen die ik allemaal wel in huis heb. Gewoon eens doen he!

  3. mei 29, 2018 / 8:48 am

    Ik heb dit nog nooit gegeten maar wil het zeker wel eens proberen! gisteren waren de aubergines in de aanbieding bij de AH!

  4. mei 29, 2018 / 10:29 am

    Dit koop ik meestal kant-en-klaar en vind het zooo lekker! Ik ga het zeker eens zelf proberen te maken x

    • Mariëlle
      Auteur
      mei 31, 2018 / 12:55 am

      Zeker doen Bianca. Zo is hij een stuk gezonder en zit er een hoop minder toegevoegde zooi in.

  5. mei 29, 2018 / 10:33 am

    Ik heb dit nog nooit geprobeerd, maar het klinkt inderdaad wel lekker!

  6. mei 29, 2018 / 2:12 pm

    Op de een of andere manier trekt het me niet om dit (of bijvoorbeeld hummus) te eten. Stom eigenlijk, want misschien is het wel gewoon heel erg lekker!

    • Mariëlle
      Auteur
      mei 31, 2018 / 12:55 am

      Misschien door hoe het eruit ziet, of het klinkt gewoon weg niet lekker. Heb je dat dan ook met falafel?

  7. mei 29, 2018 / 4:20 pm

    Dit klinkt erg apart, maar het ziet er zo lekker uit. Ik kan mij wel voorstellen dat de rokerige smaak hierbij past.

  8. mei 29, 2018 / 4:28 pm

    Oh ja lekker ik houd van dit soort dips. Net als hummus met lekker brood om te dippen, heerlijk als bij of voorgerecht.

    • Mariëlle
      Auteur
      mei 31, 2018 / 12:54 am

      Vind ik nou ook! Ik ben ook gek op hummus hmmm. Je kan me er voor wakker maken.

  9. mei 29, 2018 / 8:50 pm

    Ziet er erg lekker uit! Ik heb nog nooit baba ganoush gegeten volgens mij,

  10. mei 30, 2018 / 6:40 am

    Vind de naam alleen al fantastisch. Heb het eigenlijk nooit op maar hou wel van aubergine. Ga het opslaan!

    • Mariëlle
      Auteur
      mei 31, 2018 / 12:53 am

      Ben benieuwd Merel, laat je het me weten als je het eens hebt getest wat je ervan vindt?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: