Waarom jij Black Panther echt gezien moet hebben

Vandaag vertel ik jullie meer over mijn nieuwe favoriete film: Black Panther! Ik heb hem onlangs bekeken in de bioscoop en ik vertel je waarom jij deze film ook moet gaan kijken.

Vorige week zaterdag was het zover! Ik werd verrast om naar de bioscoop te gaan, en we gingen naar Black Panther! Nou ben ik zelf een echte fan van Avenger- en Marvel-films, dus Black Panther moest ik zien.

Korte Samenvatting

T’Challa keert terug naar Wakanda, een technologisch hoog ontwikkeld land, waarvan niemand weet dat het bestaat! Het ligt verborgen achter het échte Afrika. Dat er erg arm uitziet, waardoor de hele wereld geen weet heeft van Wakanda en de voorsprong op technologie. Het meesterbrein achter de meest verbazingwekkende innovaties van Wakanda is niemand minder dan een briljant, brutaal tienermeisje: Shuri. Het 16-jarige tienerzusje van T’Challa.

Wanneer de Koning van Wakanda overlijd, is T’Challa de rechtmatige troonopvolger. Bij het kroningsritueel, wordt er gevraagd of er iemand de troon wil opeisen door T’Challa uit te dagen met een gevecht. Een oude vijand verschijnt, en de moed van T’Challa wordt getest wanneer hij wordt betrokken in een conflict dat het hele lot van Wakanda en de wereld in gevaar brengt.

AFRIKAANSE CULTUREN

Dit is de eerste Marvel-bioscoopfilm waarbij de belangrijkste personages van Afrikaanse komaf zijn en de eerste keer dat een grote SF-film zich in Afrika afspeelt. Bovendien zijn de vechtscènes in de film gebaseerd op Afrikaanse vechtkunst. Men heeft goed nagedacht over de Afrikaanse details; Ndebele-kettingen, Basotho-dekens, vrouwachtige Dahomey-krijgers, de Xhosa-taal. Allemaal typisch Afrikaans.

GESLACHTSGELIJKHEID

Wat ik super stoer vond aan Black Panther is dat er niet alleen een mannelijke Marvel held is, maar dat de vrouwen in Wakanda ook meevechten en echte krijgers zijn! Mannen en vrouwen zijn in Wakanda gelijk! Ook Shuri, is niet bang om te laten zien dat ze slim is en het meesterbrein is achter alle technologische ontwikkelingen die de Black Panther en Wakanda gebruiken. Het is verfrissend om te zien en het zou geweldig zijn als dit in het echte leven ook zou gebeuren.

Mijn favoriete personage’s

Nakia is absoluut mijn favoriete personage. Zij is de ex-vriendin van T’Challa. Alle armoede in de wereld greep haar erg aan en juist om die reden doet ze vrijwilligerswerk. Ze had levenservaring en liet zich niet weerhouden om haar dromen waar te maken. Okoye, de leider van de Dora Milaje – de beschermers van Wakanda vond ik ook een mooi personage. Krachtig en sterk, maar toch ook vrouwelijk. En als laatste Shuri, slim en vrouwelijk een personage, die ik best zelf had willen zijn!

Hoewel T’Challa koning en de leider van een land was, respecteerde hij nog steeds de vrouwen om hem heen – zijn generaal, zijn moeder, de vrouw van wie hij houdt en zijn zuster. Hij luisterde naar hun mening en liet het feit dat hij koning was dit niet overschaduwen. Een deel dat ik echt leuk vond, was toen hij een manier vond om Nakia bij hem te houden en tegelijkertijd een manier vond om haar dromen waar te maken. Dit deed hij op een geweldige manier, zonder daar geweld of bedrog bij te gebruiken. Deze film laat zien hoe ver we allemaal kunnen komen als we geen onderscheid meer maken in geslacht.

Mijn mening en cijfer

Al met al geef ik Black Panther een 10/10. Ik was erg onder de indruk van de Afrikaanse invloed op deze Marvel film. Alle kernwaarden voor een goede samenleving zijn in Black Panther vertegenwoordigd; liefde, respect, daadkrachtigheid en gelijkheid. Natuurlijk blijft het een film, maar ik denk dat wij als samenleving veel kunnen leren door Black Panther te kijken. En wil je extra genieten van de mooie vechtscene’s? Dan moet je Black Panther zeker in 3D bekijken!

ga jij of heb jij Black Panther al bekeken?
En wat vindt jij van deze film?

13 Reacties

 1. Inge
  maart 1, 2018 / 11:31 am

  Een 10/10 voor een film, dat zie ik niet gauw! Je hebt me zeker benieuwd gemaakt. Ik denk wel dat het het type film is waar ik van hou.

 2. maart 1, 2018 / 1:49 pm

  Ik hoor veel verhalen over black Panther.. weet nog niet of ik t wel wat ga vinden.. maar wie weet!

  • Mariëlle
   Auteur
   maart 2, 2018 / 11:44 am

   Je moet gewoon gaan kijken, anders kom je er toch niet achter. Maar ik denk dat je hem wel leuk gaat vinden ;)

 3. maart 1, 2018 / 2:38 pm

  Ro kwam ook heel erg enthousiast weer thuis na het zien van deze film. Hij zei dat hij goed was op zoveel verschillende punten: goed verhaal, mooie graphics, de helden als voorbeeld voor kinderen met een donkere huidskleur, gender gelijkheid… Dat maakt toch dat ik hem (terwijl ik Marvel niet zo goed ken) ook heel graag wil zien. Fijn om te zien dat in steeds meer films het traditionele wordt losgelaten. Werd anno 2018 ook weleens tijd!

  • Mariëlle
   Auteur
   maart 3, 2018 / 11:19 pm

   Zeker weten Merel! We zijn het er helemaal over eens.

 4. maart 1, 2018 / 6:56 pm

  Ik ben dol op films. Maar deze nog niet gezien. Maar zo te lezen zeker een aanrader

 5. maart 1, 2018 / 7:49 pm

  Ik heb er veel over gehoord, maar tot nu toe nog geen tijd voor genomen. Dat komt denk ik ook omdat we iedere avond maar een klein uurtje overhouden op de bank en we eerder voor een serie kiezen (momenteel weer in Sons of Anarchy aanbeland). Na seizoen 5 even kort gestopt in verband met alle negativiteit. Maar na ‘makkelijke’ en leuke series als Lucifer toch weer erin begonnen.

  • Mariëlle
   Auteur
   maart 3, 2018 / 11:18 pm

   Ha herkenbaar! Ik kijk tegenwoordig ook wat sneller een serie dan dat ik naar de bioscoop ga. Maar voor sommige maken we echt een uitzondering. Lucifer is trouwens echt een goede serie!

 6. maart 2, 2018 / 10:20 am

  Ik heb, in tegenstelling tot mijn man, echt helemaal niets met Marvel-like films. Wel vind ik het enorm tof dat de hele cast bestaat uit donkere acteurs en dat het Afrikaanse thema zo tof doorloopt. Volgens mij is dat echt wel een mijlpaal in de filmgeschiedenis.

 7. maart 2, 2018 / 5:55 pm

  Ik heb hem nog niet gezien, maar staat wel op mijn verlanglijstje. Wie weet heb ik volgende week wel even tijd voor een avondje naar de bios

 8. maart 3, 2018 / 12:52 am

  als hij binnenkort online te zien is wil ik zeker gaan kijken

 9. maart 12, 2018 / 10:17 pm

  Klinkt goed, ik heb de trailer ook gezien en dat zag er ook geweldig uit. Helaas nog geen tijd gehad om te kijken, maar hij staat nog op mijn lijstje.

 10. maart 23, 2018 / 10:20 am

  Ik was het eigenlijk niet van plan om deze film te gaan kijken omdat ik niet van actiefilms houd. Maar nu begin ik toch te twijfelen door jouw post….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: