De 8 voordelen van grind in de tuin

voordelen van grind in de tuin

Ben jij bezig met je tuininrichting? Of heb je wellicht wel eens nagedacht om grind te leggen in je tuin? Je bent niet de enige. Grind is namelijk een veel gekozen materiaal voor in de tuin. En dat is niet voor niets. Tuingrind kent vele voordelen en is weer eens wat anders dan strakke tegels. Ik zette de 6 voordelen van grind in de tuin voor je op een rij. Lees je mee?

Wat is grind precies?

Voor we daarnaar door gaan, lijkt het me belangrijk om kort door te nemen wat grind precies is. Grind wordt vaak omschreven als kleine stukjes steen. Deze kleine stukjes steen, zijn afkomstig uit een rivier of uit het kanaal. Door het stromende water brokkelen er kleine steentjes af van de grotere stenen, waardoor je aan de randen grind krijgt.

voordelen van grind in de tuin

Verschil tussen grind en split

Daarnaast heb je split. Split en grind worden vaak met elkaar verward. Split is afkomstig uit breuksteen van bergen en is daardoor een stuk hoekiger; Grind wordt daarentegen afgesleten door het water en is daardoor rond van vorm.

De 8 voordelen van grind in de tuin

Er zijn steeds meer huishouden die kiezen voor grind in de tuin of op de oprit. Wat is de reden hiervan? En past grind in een moderne tuin? Ik geef je in onderstaand artikel op bovenstaande twee vragen. En benoem de vele voordelen van grind in de tuin.

1. Grind is voordelig in aanschaf

Wil je de kosten voor jouw nieuwe tuin zo laag mogelijk houden? Dan is de aanschaf van grind iets voor jou! Grind kun je gemakkelijk zelf leggen, ten opzichte van tegels die vaak door een hovenier gelegd moeten worden.

Vaak gaat het niet alleen om het leggen als je kijkt naar de aanschaf dan wordt je portemonnee ook blij. Waar je voor grote tegels als snel 50 euro of meer per vierkante meter betaald. Heb je voor 50 euro een kuub grind. Dat bedekt aanzienlijk meer tuin voor minder geld en is dus ontzettend voordelig.

voordelen van grind in de tuin

2. Grind geeft een mooie uitstraling

Als je je landelijke tuin een mooie en diverse uitstraling wilt geven, raad ik je aan om grind in je tuin te gebruiken. Een groot voordeel is dat grind een prachtige uitstraling heeft!

 Grind is veelzijdig te gebruiken

3. Grind is veelzijdig te gebruiken

De veelzijdigheid van grind is écht één van de belangrijkste voordelen van grind. Juist doordat je grind op een veel manieren kunt toepassen, past grind goed in bijna elke tuin. Zo zie je vaak grind op de oprit, naast een looppad, in de plantenbak of bijvoorbeeld in het strookje langs de voordeur in de voortuin. Maar ook op een speelse manier verwerkt tussen bijvoorbeeld natuurstenen. Samen is dit een prachtige combinatie, die je zeker niet saai kunt noemen!

4. Grind heeft een lange levensduur

–> Lees ook: Maak je tuin of balkon lenteproof met deze tips

4. Grind heeft een lange levensduur

Wanneer je je tuin opnieuw gaat inrichten, is het fijn om te weten hoelang je tuin ongeveer mee kan. Tegels hebben vaak een bepaalde levensduur, omdat de topcoat er dan toch wel echt af is. Tenzij je voor de echt dure varianten gaat, het mindere is daar hangt een hoog prijskaartje aan.

Een groot voordeel van grind is de ongekend lange levensduur. Dit heeft alles te maken met dat grind een natuurlijk product is en juist daarom goed tegen wisselende weersomstandigheden kan. Vaak gaat grind in de tuin wel zo’n 20 tot 30 jaar mee! Afhankelijk van welk type grind je kiest, kan het wel zijn dat het met de tijd wat veranderd van kleur. Vaak is dit niet storend, omdat dit op een natuurlijke manier gebeurd.

grind is onderhouds erhoudsarm. af en toe bladeren weg halen.

6. Grind is onderhoudsarm

Een tuin met grind onderhouden, dat hoeft helemaal niet veel werk te zijn. Een voordeel van grind is, dat het écht onderhoudsarm is. Het enige wat je zo nu en dan dient te doen is het grind doorharken, bladeren en of onkruid verwijderen. Als je het grind regelmatig door harkt, heb je ook van onkruid geen last. Wanneer je het nodig acht, kun je de toplaag van het grind in je tuin vervangen met een klein beetje nieuw grind. Om zo de mooie uitstraling te behouden.

verschillende soorten grind

7. Keus uit veel grindsoorten

Doordat je keus hebt uit veel verschillende soorten grind, kun je zelf de uitstraling bepalen waar je naar op zoek bent. Denk bijvoorbeeld aan de kleur samenstelling, kies voor één kleur of meerdere kleuren naast elkaar bijvoorbeeld. Met wat lichter grind creëer je een klassiekere uitstraling. Wil je een wat strakkere en moderne tuin dan kan donker grind weer erg mooi zijn.

8. Grind is waterdoorlatend

De laatste paar jaren heeft Nederland last van hete zomers en heftige regenbuien. Waar je met tegels toch al snel last hebt van wateroverlast, zal dit met grind zeker niet het geval zijn. Een voordeel van grind is de waterdoorlatende eigenschap. En dit komt weer door de vorm van grind (rond) waar we je al eerder over vertelde. Het water kan dus via de kleine gaatjes in het grind, de grond in trekken. En blijft dus niet in jouw tuin staan.

Na het lezen van bovenstaande voordelen van grind in de tuin mag het duidelijk zijn. Grind is een aanwinst in elke tuin, veelzijdig te gebruiken, het heeft een mooie uitstraling, lange levensduur en is ook nog een waterdoorlatend. Grind past goed in elke tuin doordat er vee verschillende soorten in maat en kleur verkrijgbaar zijn.

Overweeg jij om grind in je tuin te nemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: