Dit gebeurt er in je lichaam als je suiker eet (+ tips)

Suiker eten. Als ik denk aan suiker denk ik gelijk aan koekjes, snoep, taart of cake, ijs en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar waarom houden we zo van suiker? En wat gebeurt er in je lichaam als je suiker eet? Ik geef je uitleg in dit artikel. En die wil je écht even gelezen hebben!

Dit gebeurt er in je lichaam als je suiker eet

Misschien ken je het dat futloze gevoel wel? Misschien aan het einde van de ochtend of in de middag rond een uur of 4. Een suikerdipje noemen we dat. Je neemt snel een koekje, snoepje of drinkt wat frisdrank en tadaa.. de dip is verdwenen en je voelt je gelijk weer energiek!

Snelle en langzame brandstoffen

Je lichaam heeft brandstof nodig en werkt of snelle en langzame brandstoffen. Suiker is een snelle brandstof. Fijn, want als je het echt nodig hebt doet het snel zijn werk. Een nadeel van suiker eten als snelle brandstof is dat je suikerspiegel door de aanmaak van glucose snel piekt. Glucose zorgt ervoor dat de suiker sneller door je bloed wordt opgenomen. Maar hierna daalt je suikerspiegel ook weer hard.

Wat gebeurd er als je last hebt van een suikercrash of dip?

Wanneer suiker eet en het in je bloed terecht komt gaat je alvleesklier insuline produceren en afgeven aan het bloed. De insuline zorgt ervoor dat suiker uit het bloed verwijdert wordt. Doordat je alvleesklier veel insuline gaat produceren als er suiker in je bloed terecht komt, heb je bijna geen suiker meer in je bloed over. Hierdoor ontstaat je suikerdip of suikercrash. Je voelt je vermoeid, zwak, prikkelbaar en krijgt trek in nog meer eten.

Insulineresistentie en vetopslag

Als je veel suiker eet is de kans groot dat je in een vicieuze cirkel beland. Je moet steeds suiker eten om weer uit de suikerdip of suikercrash te komen. Als je dit te lang blijft doen, kan een gevolg zijn dat je lichaam insulineresistent raakt. Wat betekend dit dan precies?

Als je suikerspiegel stijgt, maakt je lichaam glucose aan. Om glucose te vervoeren wordt hormoon insuline aangemaakt. Insuline vervoert de suikers van je bloed naar je cellen om daar energie te leveren. En het suikerniveau in je bloed omlaag te krijgen.

Wanneer je meer een meer suikers eet, gaat je lichaam ook meer en meer insuline produceren. Dit kan ervoor zorgen dat je lichaam om een gegeven moment ongevoelig wordt voor dit hormoon oftewel insulineresistent.

Als de insuline niet goed meer goed zijn werk kan doen, heeft dit ook andere gevolgen. Namelijk: Insuline is een hormoon dat de vetopslag stimuleert. Je cellen krijgen niet voldoende brandstof, met als gevolg dat ze gaan vragen om nog meer brandstof. Jij gaat meer suiker eten en je lichaam zet dit weer om in glucose. Om het glucose uit je bloed te krijgen gaat je lichaam nog meer insuline aanmaken om het te vervoeren naar je cellen, maar juist dit stukje doet zijn werk niet goed. Bijwerkingen hiervan zijn dat je je op langer termijn een vermoeid kan voelen. Dikker worden, dus het opslaan van vet. Of juist niet kunnen afvallen.

Je cellen gebruiken alleen aan glucose wat ze nodig hebben. Heb je glucose over dan wordt het eerst opgeslagen in je lever en in je spieren. Maar als dit teveel wordt, dan gaat je lichaam een reserve voorraad aanleggen in de vorm van vet. Dit gebeurd op verschillende plekken in je lichaam. En blijft zich herhalen, totdat er een tekort ontstaat aan glucose ontstaat, want dan gaat het eerst de korte termijn voorraad (lever en spieren aanspreken) en daarna de lange termijn vet.

weet jij hoeveel suiker je eet?

Hoe ga jij om met suikers in je voeding en drinken?

Hoe jij omgaat met je suiker in je voeding en drinken bepaald hoe jij je voelt of eruit ziet. Je zou kunnen beginnen met het afbouwen van suiker in je thee of koffie. Of het niet meer nuttigen van limonade siroop of frisdrank.

Kies als tussendoortje wat vaker een stukje fruit, in plaats van koekjes uit de winkel. Of neem een bakje kwark of handje nootjes.

Daarnaast kun je ook zelf aan de slag gaan met het maken van gezonde voeding zoals bijvoorbeeld bananenbrood. Of het bakken van gezonde koekjes of zelf gemaakte broodjes, zoals bijvoorbeeld deze Havermout kwarkbroodjes. Zo eet je minder snel suiker en snelle koolhydraten.

En wil je toch wat zoetigheid in je zelfbaksels? Dan kun je het beste producten met natuurlijke suiker eten zoals: dadels, honing, kokosbloesemsuiker of rijpe bananen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: