Food recycling – Yes I Do!

Food recycling

Food recycling, ik ben er vanaf kleins af aan mee opgegroeid. Natuurlijk noemde we het niet zo hoor! We hadden meestal op vrijdag of zaterdag kliekjes avond. En nee, ik en mijn broer vonden dat niet altijd leuk. Het lag er natuurlijk aan wat voor kliekjes we hadden.. Vaak gooide we dit gewoon bij elkaar en aten we het met brood of rijst.

De meeste buitenlandse gezinnen koken vaak wat meer dan dat er nodig is, want je weet maar nooit wie er op visite komt en daarom blijft er altijd wat over.. We houden namelijk van lekker eten en willen een ander dit zeker niet ontnemen. Anderzijds doen we niet aan het verspillen van voedsel. Ik kreeg altijd te horen stel je voor dat jij in Afrika was geboren? Zou je dan niet blij zijn met dat kleine beetje eten? Schaam je je niet om dat weg te gooien? Je begrijpt dat eten weggooien van korte duur was.

Tegenwoordig doe ik nog steeds aan Food recycling om voedselverspilling te voorkomen. Zo vries ik vers gekochte kruiden in, zodat ze niet overblijven. En heb ik mijn eigen kruiden plantjes van de kruiden die ik vaker gebruik. Telkens nieuwe kruiden kopen en oude weggooien maakt dit overbodig. Als er in de avond vlees overblijft verwerk ik dat overdag weer in een salade. Van oud brood maak ik wentelteefjes of verwerk dit door het gehakt. Alhoewel we niet echt veel brood eten. Sowieso blijft brood in de vriezer een lange tijd goed. Als er rijst over blijft bakken we dit de volgende dag op en mixen dit met kruiden en groenten. Zo heb je weer een lekkere “moksa lesi” oftewel rijst met van alles erdoorheen! Ook doen we meerdere keren per week boodschappen zodat alle fruit en groente vers blijft en je dus niks hoeft weg te gooien.

Feiten en cijfers voedselverspilling

Uit onderzoek blijkt dat Nederland met 541 kilo per hoofd van de bevolking over de hele keten het meest verspilt van alle Europese landen. We verspillen in Nederland tussen de 1,7 en 2,6 miljard kilo voedsel. De consument is de grootste verspiller met 38%, Dat is zo’n 50 kilo voedsel per persoon in de prullenbank wat neerkomt op 150 euro per persoon per jaar.

Producten die het meest verspilt worden:

  • Melk en melkproducten (zuivel);
  • Brood;
  • Groenten;
  • Fruit;
  • Aardappels

grafiek voedselverspilling
bron: www.sire.nl

SIRE lanceert campagne voedselverspilling

Op 10 februari heeft de onafhankelijke Stichting Ideële Reclame (SIRE) een landelijke campagne gelanceerd om voedselverspilling onder de aandacht te brengen. Je zult verschillende reclamespots op radio, televisie horen en zien betreffende Food recycling o.a. op 24Kitchen. Het Voedingscentrum, tv-chefs, verschillende media en staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken waren bij de kick-off van de campagne aanwezig.

Encyclopedie Kliekipedia

SIRE trapt de campagne af met een website waar je lekkere recepten en handige tips en tricks kunt vinden om voedsel verspillen tegen te gaan en deze juist te Recyclen genaamd: Kliekipedia,

Hoe? Zo! 50 Kilo Facebook

Ook zet SIRE facebook in. Als je slim omgaat met je boodschappen, hoef je minder weg te gooien. Hoe? Zo! Op Hoe?Zo!50Kilo worden tips, handvatten en recept ideeën, geven om je te inspireren om minder voedsel te verspillen.

Het nieuwe Kliekjesboek

Weet je niet goed wat je moet doen met al die kliekjes?
Of bewaar je nog helemaal geen kliekjes? Overweeg dan is om het boek van culinair schrijver en journalist Puck Kerkhoven aan te schaffen. In Het nieuwe kliekjesboek worden verschillende duurzame recepten op een rij gezet. Het boek is praktisch ingedeeld op ingrediënten, zodat je makkelijk een van je kliekjes en het bijbehorende recept kunt opzoeken. Ook staan er handige budget tips en ideeën in om ingrediënten langer te bewaren.

Food recycling campagne goed initiatief

Het opzetten van deze campagne is in mijn ogen een goed initiatief, omdat Nederland een van de grootste voedsel verspillers is in Europa. Door mensen erop attent te maken dat je met kliekjes ook best lekkere dingen kunt maken en dat het een mind set is om kliekjes te bewaren en niks weg te gooien, gaan we daadwerkelijk aan de slag om voedselverspilling terug te dringen. Zo dragen wij allemaal bij aan een duurzame wereld.

Doe jij aan Food recycling?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: