Gevulde pompoen met rijst uit de oven

Pompoen is een echte herfst/winter groente. Het is een erg gezonde vrucht, omdat hij weinig calorieën bevat, maar veel vezels. Erg goed voor je spijsvertering en goed voor je lijn. Daarnaast zitten er ook een hoop vitaminen in pompoen, denk aan: vitamine C en E, calcium en ijzer. En de oranje pompoen zit ook nog eens vol met bètacaroteen wat in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Omdat pompoen een echte wintergroente is, leek het me de uitgesproken groente om eens lekker mee te gaan kokkerellen. Lees je mee hoe je gevulde pompoen met rijst uit de oven maakt?

gevulde pompoen met rijst uit de oven

Ingrediënten

  • 2 flespompoenen;
  • 1 ui;
  • 200 gram zilvervliesrijst;
  • 200 gram cranberry’s;
  • 4 takjes verse tijm;
  • 200 gram kikkererwten.

Bereiding

Bereiding gevulde pompoen met rijst uit de oven

90 minuten 1 uur en 25 minuten

Pompoen schoonmaken en snijden

Snijd beide flespompoen in de lengte door midden. besprenkel de helften met wat olijfolie en wrijf ze hier goed mee in.

Oven voorverwarmen

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

Rooster de pompoen

Leg de pompoen helften op een bakplaat en doe ze in de oven. Rooster de pompoenhelften zo’n 60 minuten in de oven. Maar let op, wel met het stuk waar de pitten in zitten naar boven. Dit helpt namelijk straks bij het uithollen, omdat het stuk waar de pitten in zitten zachter is geworden.

Bereid de overige ingrediënten voor

Snipper ondertussen de ui, was de cranberry’s en laat de kikkererwten uitlekken.

Fruit de ingrediënten aan

Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui aan. Voeg de kikkererwten toe en bak even mee.

Kook de rijst

Kook de rijst volgens de aanwijzingen die op de verpakking te vinden zijn.

Voeg de laatste ingrediënten toe

Haal de blaadjes tijm van de stelen en voeg deze samen met de ui en de cranberry’s toe aan de rijst. Roer goed door elkaar.

Laat de pompoen afkoelen en ontpit

Haal de pompoen uit de oven wanneer deze klaar is en laat hem iets afkoelen, zodat je veilig de pitten kunt verwijderen. Verwijder de pitten en hol hem daarna uit. Laat nog wel wat vruchtvlees zitten, want de pompoen voegt wel smaak toe aan dit gerecht.

Snij het pompoen vruchtvlees fijn

Neem het uitgeholde vruchtvlees en snijd deze fijn. En meng met de rijst, de cranberry’s, de ui, en de tijm.

Vul de pompoenhelften

Vul beide pompoenhelften met het rijstmengsel en leg ze weer op elkaar. Bind er stukken keukentouw omheen om alles goed bij elkaar te houden.

Pak de pompoen in en doe hem nogmaals in de oven

Pak de pompoen losjes in met aluminiumfolie (zodat hij niet te bruin wordt) en bak hem daarna nog zo’n 20 minuten in de oven op 180 graden.

Garneer met tijm

Haal je gevulde pompoen met rijst uit de oven. Haal de pompoen helften van elkaar, en serveer op een mooie plank of bord. Garneer nog met wat stukjes tijm om het af te maken.

Heb jij al eens gevulde pompoen met rijst uit de oven gegeten?

1 Reactie

  1. april 26, 2019 / 7:24 pm

    Ik heb nog nooit pompoen op, en het zijn allemaal niet echt ingrediënten die mij snel trekken, maar wauw! Wat ziet dit er heerlijk uit

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: