Pompoen is een echte herfst/winter groente. Het is een erg gezonde vrucht, omdat hij weinig calorieën bevat, maar veel vezels. Erg goed voor je spijsvertering en goed voor je lijn. Daarnaast zitten er ook een hoop vitaminen in pompoen, denk aan: vitamine C en E, calcium en ijzer. En de oranje pompoen zit ook nog eens vol met bètacaroteen wat in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Omdat pompoen een echte wintergroente is, leek het me de uitgesproken groente om eens lekker mee te gaan kokkerellen. Lees je mee hoe je gevulde pompoen met rijst uit de oven maakt?
Ingrediënten
- 2 flespompoenen;
- 1 ui;
- 200 gram zilvervliesrijst;
- 200 gram cranberry’s;
- 4 takjes verse tijm;
- 200 gram kikkererwten.
Bereiding
Bereiding gevulde pompoen met rijst uit de oven
90 minuten 1 uur en 25 minuten
Pompoen schoonmaken en snijden
Snijd beide flespompoen in de lengte door midden. besprenkel de helften met wat olijfolie en wrijf ze hier goed mee in.
Oven voorverwarmen
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
Rooster de pompoen
Leg de pompoen helften op een bakplaat en doe ze in de oven. Rooster de pompoenhelften zo’n 60 minuten in de oven. Maar let op, wel met het stuk waar de pitten in zitten naar boven. Dit helpt namelijk straks bij het uithollen, omdat het stuk waar de pitten in zitten zachter is geworden.
Bereid de overige ingrediënten voor
Snipper ondertussen de ui, was de cranberry’s en laat de kikkererwten uitlekken.
Fruit de ingrediënten aan
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui aan. Voeg de kikkererwten toe en bak even mee.
Kook de rijst
Kook de rijst volgens de aanwijzingen die op de verpakking te vinden zijn.
Voeg de laatste ingrediënten toe
Haal de blaadjes tijm van de stelen en voeg deze samen met de ui en de cranberry’s toe aan de rijst. Roer goed door elkaar.
Laat de pompoen afkoelen en ontpit
Haal de pompoen uit de oven wanneer deze klaar is en laat hem iets afkoelen, zodat je veilig de pitten kunt verwijderen. Verwijder de pitten en hol hem daarna uit. Laat nog wel wat vruchtvlees zitten, want de pompoen voegt wel smaak toe aan dit gerecht.
Snij het pompoen vruchtvlees fijn
Neem het uitgeholde vruchtvlees en snijd deze fijn. En meng met de rijst, de cranberry’s, de ui, en de tijm.
Vul de pompoenhelften
Vul beide pompoenhelften met het rijstmengsel en leg ze weer op elkaar. Bind er stukken keukentouw omheen om alles goed bij elkaar te houden.
Pak de pompoen in en doe hem nogmaals in de oven
Pak de pompoen losjes in met aluminiumfolie (zodat hij niet te bruin wordt) en bak hem daarna nog zo’n 20 minuten in de oven op 180 graden.
Garneer met tijm
Haal je gevulde pompoen met rijst uit de oven. Haal de pompoen helften van elkaar, en serveer op een mooie plank of bord. Garneer nog met wat stukjes tijm om het af te maken.
Ik heb nog nooit pompoen op, en het zijn allemaal niet echt ingrediënten die mij snel trekken, maar wauw! Wat ziet dit er heerlijk uit