Kersttraditie: waarom sturen we kerstkaarten?

Kerstkaarten versturen is een echte traditie. De allereerste kerstkaart werd in de 19de eeuw verzonden. Misschien vraag je je af, waarom sturen we kerstkaarten eigenlijk? Het was ‘vroeger’ gebruikelijk om aan het eind van het jaar een kaartje te sturen met daarop de beste wensen voor het nieuwe jaar. Ik vertel je meer…

Kerstkaarten traditie: hoe is versturen van kerstkkaarten ooit begonnen?

Tegenwoordig zijn er kerstkaarten in alle soorten en maten te koop. Van meer traditionele kaarten met een mooi winters landschap. Tot moderne kerstkaarten met lampjes of kerstliedjes erin. Je kunt zelfs online gepersonaliseerde Fotokaarten maken met een foto van jezelf of die van je gezin erop. En wat te denken van kerstkaarten speciaal voor je moeder, vader, oma, echtgenoot, zus, broer en ga zo maar door. Maar hoe is dit kerstgebruik ooit begonnen?

Kerstbrieven maken om te oefenen met schrijven

Vroeger was er natuurlijk geen e-mail of telefoon, dus stuurden de mensen elkaar brieven om nieuws en wensen te delen. Eerst werden kerstwensen dus alleen overgebracht via brieven. Maar wanneer werd dan de eerste kerstkaart gemaakt? Engelse jongetjes die op een kostschool, ver weg van huis zaten, stuurden in het begin van de 19e eeuw een vroege vorm van kerstkaarten. Ze maakten zogenaamde ‘christmas pieces’ . Deze verzonden ze naar familieleden kennissen en de leraren. Om zo daarmee hun penmanship, te oefenen. Hiermee lieten ze zien hoe ze de schrijfvaardigheid ontwikkelden. Het was de bedoeling dat je handschrift er netjes en sierlijk uitzag.

De allereerste kerstkaart zag er zó uit!

Voor zover we weten, werd de eerste échte kerstkaart verstuurd door sir Henry Cole. Cole heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van de Britse Post. Hij was onder andere medeverantwoordelijk voor de introductie van de postzegel met plaklaag, zoals we die decennialang al kennen.

Cole was een druk bezette man met een grote passie voor kunst en design. In 1843 wilde hij graag de gebruikelijke kerstbrieven versturen naar zijn familie en kennissen, maar had hier dus écht geen tijd voor. Daarom vroeg hij zijn vriend en ontwerper John Callcott Horsley om een kerstkaart te illustreren. En dat was de kerstkaart die je hieronder ziet.

Callcott Horsley maakte op verzoek van Cole maar liefst 1000 kerstkaarten. Ze werden stuk voor stuk met de hand ingekleurd. Want in die tijd was bedrukken heel erg kostbaar. De tekst op deze allereerste kerstkaart, die je hierboven ziet, luidde ‘A Merry Christmas and A Happy New Year To You’. Cole verstuurde de kaarten naar zijn vrienden en familie. Maar had er daarna nog heel wat over. Zonde om niet te gebruiken vond hij. Daarom besloot hij ze te verkopen voor 6 pence per stuk. Daarmee werden dit meteen de eerste commerciële kerstkaarten!

Al snel verschenen er in het jaar daarna allerlei andere gedrukte kerstkaarten in de winkels. Mensen dachten in het begin nog dat de kerstkaart een tijdelijke trend zou zijn. Maar niets bleek minder waar! Zeker in de UK en de VS is het versturen van kerstkaarten nog altijd een hele belangrijke traditie.

Hoeveel kerstkaarten versturen we elk jaar?

In Nederland worden er ieder jaar steeds een beetje minder kerstkaarten verstuurd. In 2017 waren het er ongeveer 85 miljoen, in vergelijking met 100 miljoen in 2016 en zelfs 130 miljoen in 2015.

De meest populaire teksten op de voorzijde van een kerstkaart? Dat zijn in de Engelstalige landen ‘Merry Christmas’ (53%), ‘Happy Holidays’ (21%) en ‘Season’s Greetings’ (12%). De meest populaire afbeelding op de voorzijde van een kerstkaart is en blijft een sneeuwlandschap.

Kerstkaarten sturen: is het een traditie in jouw familie?

Bij ons thuis maakten we zelf kerstkaarten met de hand. We begonnen al tijdens Sinterklaas, want anders waren we niet op tijd klaar. Zoveel kaarten moesten we maken. Het was een erg leuke aangelegenheid en toen wij als kinderen wat groter werden, werd het maken te veel werk. Toen zijn we over gegaan op het kopen van kerstkaarten.

Mijn moeder had een klein bruin notitieboekje met alle adressen erin. In het begin schreven we alle kaarten en ook het adres met de hand. Later printte we een mooie adreslabel via de computer uit, omdat dit natuurlijk wat sneller ging. En je zo geen fouten kon maken bij het schrijven van het adres. We stuurden naar iedereen een kerstkaart waarvan we er een ontvangen hadden.

Tegenwoordig verstuur ik nog steeds kerstkaarten. Het zijn er wel een stuk minder geworden dan vroeger. Ik merk dat ik zelf ook steeds minder kaarten krijg. Zo jammer! Ik vond het altijd erg gezellig rond de kerst. We hingen dan een touwtje op, waar we alle kaarten met een wasknijper aan vast maakten. Ik denk dat dit komt, omdat er steeds meer mensen zijn die aan een Mindful kerst doen.

Ik ben erg benieuwd of dat jij thuis ook deed aan versturen van kerstkaarten? Of wellicht maakte je ze wel zelf? En hoe doe je dat nu? Verstuur je ze nu nog steeds ieder jaar? Laat het me weten in de comments hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: