Marokkaanse kip tajine

Marokkaanse kip tajine

Een bekende Tajine is de Marokkaanse kip tajine. Niet persé het traditionele tajine gerecht, want dat is lams tajine. Maar wel errugh lekker! De Marokkaanse keuken staat erom bekend erg gekruid te zijn. Meer nog dan die van andere Arabische landen en dat is nou juist waarom ik de tajines zo lekker vind!

Zowel de lams als de kip tajines worden vaak met het kruidenmengsel Râs al Hânout klaar gemaakt. Dit is een mengsel van wel twintig kruiden en wordt vaak als de specialiteit van de betreffende winkel verkocht.  Andere kruidenmengsels zijn Chermoula voor in de marinade en Harissa, een pepermengsel waar ook een saus van gemaakt wordt. Verder wordt er veel komijn, gember, saffraan, kaneel en koriander gebruikt. Andere typisch Marokkaanse ingrediënten zijn ingemaakte citroenen en arganolie en beide gaan we gebruiken in dit lekkere Marokkaanse kip tajine gerecht. Kijk je mee hoe je dit lekkere Marokkaanse kip tajine gerecht maakt?

Ingrediënten

 • 1 grote kip van 1,5 kg (in stukken)
 • 2 grote uien
 • 1 bosje koriander
 • ½ bos bladpeterselie
 • 1 citroen (het sap)
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1 theelepel gemalen komijnzaad
 • 1 mespunt saffraandraadjes
 • 1 kaneelstokje
 • 2 ingemaakte of gezouten citroenen
 • paarse of groene olijven naar smaak, gekneusd
 • arganolie
 • versgemalen zwarte peper en zout

Bereiding Marokkaanse kip tajine

Maak de uien en de knoflook schoon en snij deze fijn. Was de koriander en peterselie en snijd deze afzonderlijk van elkaar fijn.

Verhit 1 eetlepel arganolie in een tajine en bak de stukken kip op hoog vuur rondom aan. Draai nu het vuur laag. Doe de ui een knoflook in de tajine en bak ook deze aan. Laat alles nog zo’n 5 minuten aanbraden. Voeg hierna citroensap, koriander, gemberpoeder, komijn, saffraan, kaneel en 300 ml water toe. Voeg vervolgens zout en peper naar smaak toe.

Sluit nu de tajine en stoof de kip 1,5 uur op heel laag vuur. Controleer steeds of er voldoende vocht in de tajine zit. Indien er niet genoeg vocht in zit, voeg dan zo nodig wat warm water toe.

Ondertussen spel je de citroenen en olijven af onder de kraan. Anders is de smaak te sterk. Snij 1 citroen in vieren en verwijder het vruchtvlees. Snij de schillen van de citroen in dunne reepjes.

Tip: Doe de olijven als ze nog niet zijn gekneusd in een grote diepvrieszak en sla erop met een vleeshamer tot ze openspringen. De pitten moeten erin blijven, want deze geven juist hun smaak af aan de tajine.

Roer vervolgens de olijven en citroenreepjes door de tajine. Snij de andere citroen in vieren. Leg ook deze 4 stukjes citroen in de tajine. Sluit de tajine weer af en stoof nog even voor 10 minuten. Het vocht in de tajine moet een rijke smaak hebben. Vind je dat er smaak ontbreekt? Voeg dan zonodig een blokje kippenbouillion toe.

Zo, nu is de tajine klaar. Om hem af te maken bestrooi je de tajine met de vers gesneden peterselie. Nu is hij klaar om op te dienen.

HEB JIJ WEL EENS tajine gegeten?
GA JIJ DIT marokkaanse kip tajine recept uitproberen?

Ben je op zoek naar meer lekkere recepten? neem dan hier eens een kijkje.

EETSMAKELIJK, BON APPÉTIT & AFIYET OLSUN

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: