Monstera verzorging

Monstera verzorging

Als plant mom vertel ik je graag meer over de verzorging van jouw monstera. Er zijn verschillende soorten te verkrijgen. En je kunt zelf een hoop doen om je plant tevreden te houden. Lees je mee? Ik vertel je meer over monstera verzorging.

De monstera is een groen blijvende plant, die niet bloeit. Er zijn twee monstera of gatenplant soorten, zo worden ze ook wel genoemd. De Pertusum en de Deliciosa, waarbij enkel de pertusum tegen een mosstok aan groeit.

Monstera verzorging

De monstera is geen moeilijke plant. Hij heeft een Zuid-Amerikaanse mentaliteit. Alles tranquilo! En als je de gatenplant goed verzorgt, groeit ‘ie als kool!

Water geven

Je kunt het beste je monstera verzorgen door de grond licht vochtige te houden. Je kan hem beter meerdere keren water geven, dan ineens een grote plons. Hier houdt hij echt niet van.

Vooral in de winter en herfst heeft de monstera net als alle andere kamerplanten minder water nodig.

Waarschijnlijk vraag jij je, ondanks de methode voelen met de vinger af: “hoe vaak moet ik mijn Monstera water geven?” En “hoeveel water heeft een Monstera nodig?”. Het antwoord hierop is nooit hetzelfde, omdat de gatenplant nooit dezelfde standplaats en potmaat heeft.

Tip 1: Je kunt checken of de grond licht vochtig is door je vinger in de aarde te steken. Voelt deze nog nat aan? Dan is het goed. Voelt hij droog, dan is het tijd om water te geven.

Tip 2: Je kunt je monstera het beste vanaf onderen water geven. Zet eens schotel onder de gatenplant en geef hem via hier water.

Symptomen van teveel water

Heb je je gatenplant teveel water gegeven? Dan kan hij de volgende symptomen vertonen:

  • Stengels hangen slap
  • Bladeren worden bruin.

Het is het beste om dan even geen water te geven en de aarde helemaal te laten uitdrogen. En de lelijke bruine bladeren? Tja, die zul je moeten snoeien. Ze worden helaas nooit meer mooi.

Opbinden

Van nature is je monstera een klimplant. Een monstera opbinden is niet moeilijk. Je gebruikt hiervoor een mosstok of bamboestokken. Hoe groter de Monstera, hoe meer deze gaat klimmen en hoe meer houvast hij nodig heeft.

Ga je de mosstok of bamboestok bij de plant zetten? Zet hem dan zo dicht mogelijk tegen de stengel aan. Probeer hierbij de wortels niet te beschadigen. Zet hierna de bladstelen of plant vast met touw, raffia, ty-raps, stof of speciale clips. Denk bij het materiaal dat je gebruikt eraan, dat het niet in het blad of de steel gaat snijden wanneer de plant groeit. En zorg dat je de plant niet te strak opbind, want anders is er geen ruimte over om te groeien.

Monstera opbinden

Standplaats

Wil je weten wat de beste standplaats Monstera is? Ik vertel je hieronder meer…

Licht

De Monstera staat het fijnst op een lichte plek. Maar niet in het felle zonlicht. Het liefst een stukje van het raam af op het oosten of westen. En niet op een te donkere plek. Heb je een raam op het zuiden? Pas dan op, want hier schijnt de zon veel langer. Dit hoeft overigens niet verkeerd te zijn in het voor of najaar, maar kan wel een probleem vormen in de zomer.

Temperatuur

De beste temperatuur voor je gatenplant is tussen de 12 °C- 20 °C. Alhoewel hij het meest blij is in omgeving waar het 20 °C is. Zijn roots liggen namelijk in een warm Zuid-Amerikaans land.

Luchtvochtigheid

In Zuid- Amerika is het tropisch warm. De Monstera valt onder de tropische plantensoorten. Om die reden houdt hij van een hoge lucht vochtigheid, net als in de tropen. Dit maakt hem uitermate geschikt als plant in de badkamer.

Wil je je monstera extra goed verzorgen? En blij maken? Bespuit je monstera dan iedere dag met een plantenspuit. Vooral in de winter is het belangrijk om te doen, omdat dan door de verwarming de luchtvochtigheid afneemt in huis.

Kort samengevat:

  • Lichte standplaats.
  • Vermijd de felle middagzon (direct zonlicht).
  • Niet een te donkere standplaats.
  • Houdt van een hoge luchtvochtigheid.
Monstera snoeien en stekken

Voeding

Je gatenplant extra bijvoeden is geen overbodige luxe. In de natuur haalt de monstera zelf al haar voedingstoffen uit de bodem, of lucht. Bij jou in de kamer is dat niet altijd mogelijk. Daarom kun je hem het beste tussen april-september bijvoeden. Dit kun je doen met Pokon plantenvoeding, die je wellicht ook voor je andere planten gebruikt.

Verpotten

Let goed op wanneer je monstera te groot wordt voor zijn pot, want dan is het tijd om hem te gaan verpotten. Het verpotten van je monstera kun je doen tussen april- september.

Net zoals voor andere planten geldt, groeit de monstera in het voorjaar. Heb je keus? Verpot hem dan liever in het voorjaar. En absoluut niet in het najaar. Zo heeft je plant nog tijd om te herstellen. Met het verpotten ontstaan er altijd wortelbreuken, waarvan je plant moet herstellen.

Snoeien en stekken

Wordt je monstera aan de grote kant? Dan kun je hem snoeien en stekken. Zorg dat je een stek neemt met een mooi blad eraan. Neem een stengel en snij hem zo’n 4-5 cm onder de groei ring af.

De monstera krijgt nieuwe blad vanuit zijn huidige blad. Dat wist je misschien niet? In de stengel groeit weer het volgende blad.

monstera stekken

Hierna zet je hem op water en ververs je het water niet! Ik weet dat de meeste websites vertellen dit wel te doen, maar je plant maakt zelf groeihormonen aan die het best werken wanneer je deze niet weggooit.

Het beste kun je de monstera stek zo’n 1-2 maanden in het water laten staan. Dan heeft hij voldoende wortels ontwikkeld om overgezet te worden naar potgrond.

monstera stek hydrocultuur

Je kunt de monstera na het krijgen van wortels ook zo laten staan. Dat noemen ze Hydrocultuur. Dan overleeft de stek het niet langer dan een jaar of ander half jaar. De Monstera is namelijk veel gelukkiger in de aarde. Daarom zou ik je aanraden hem in de aarde te zetten als je er nog lang plezier van wilt hebben. Heb je inmiddels al meerdere stekken en wel voldoende vaste planten? Dan zou je hem heel mooi in hydrocultuur kunnen laten staan.

Is de Gatenplant giftig?

Let op! De Monstera is giftig voor huisdieren. Vooral katten hebben de neiging om op de bladeren te kauwen. Dit kan de nieren aantasten. Neem bij inname van het blad contact op met een dierenarts.

Ziektes en plagen bij de Monstera

De Monstera is heeft niet zo snel last van ziektes of plagen. Toch zijn er twee plagen die ik vaker voorbij zie komen en graag voor je uitlicht: dit zijn spint of een luis.

Spint

Spint is een hardnekkig ongedierte die het levenssap uit je monstera bladeren zuigt. Kenmerken van spint zijn gele puntjes of vlekjes op de bladeren. Of spinnenwebben op de bladeren.

Spint kun je het best biologisch bestrijden met andere beestjes, zoals roofmijt. Of bijvoorbeeld Organifer dit is een middeltje dat wordt opgenomen door het blad van plant. Met het verhogen van haar weerbaarheid zal door deze opname de plant als het ware een eigen afweersysteem ontwikkelen tegen spint, luis of andere ongedierte.

Naast het behandelen, is ook het achterhalen van de oorzaak belangrijk. Zo weet je zeker dat je plant dit niet weer krijgt. Door dagelijks je plant te besproeien help je je plant hierbij. Spint houdt namelijk niet van een hoge luchtvochtigheid.

Luis

Naast spint, kan je monstera ook last krijgen van bladluis. Er zijn meerdere kamerplanten die hiervoor gevoelig zijn. Vaak komt dit doordat je plant op de tocht staat.

Help! Mijn gatenplant heeft

Soms groeit je plant hetnou eenmaal niet zo lekker of hangt hij er een beetje bij. Er zijn verschillende symptomen waaraan je oorzaken kunt herkennen. Ik vertel je hieronder wat meer…

Geel blad

Heeft jouw Monstera geel blad? Dan heb je hem waarschijnlijk teveel water gegeven Hierdoor kan wortelrot ontstaan. Het beste geef je je monstera vanaf onderaf water, met een schotel. Zo kun je goed zien wanneer het water opgenomen is en voorkom je wortelrot.

Bruin blad

Heeft jouw Monstera bruine bladeren? Dan kan dit komen door een gevolg van te weinig water. Geef je Gatenplant in dat geval meer water. 

Bruine randen aan het blad

Heeft je monstera bruine randen? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Direct zonlicht of te vel zonlicht kan ervoor zorgen dat je monstera bruine randen ontwikkelt.

Ook kan het zijn dat de luchtvochtigheid aan de lage kant is. Hierdoor ontwikkelt je monstera ook bruine randen. Dit is gemakkelijk op te lossen door je monstera dagelijks te besproeien met een plantenspuit.

Lichtgroen blad

Heeft jouw Monstera lichtgroen blad? Dat is goed nieuws! Vooral wanneer ze nog wat slap hangen. Dit zijn namelijk nieuwe bladeren. Jouw baby groeit! Na een aantal dagen tot weken wordt het blad donkerder van kleur en groeit hij uit tot een mooi groot blad.

Hangend blad

Hangt het blad van jouw Monstera? Raak niet in paniek. Als je je plant niet snoeit kan het zijn dat bladeren te zwaar worden. Snoei je plant bij en je zult zien dat hij vanzelf weer bijtrekt. Een mooie bijkomstigheid is dat je weer fijn stekken kunt maken. Of de stek op hydrocultuur kunt zetten.

Stippeltjes op het blad

Heb je last van stippen of gekke vlekken op het blad? Dan heb je een grote kans dat je last hebt van spint of luis. Deze ongedierte zuigen het sap uit het blad van je monstera. Lees hierboven wat je kunt doen om je plant te helpen tegen deze plaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: