NaturalSenz waspoeder – Milieuvriendelijk wassen?

NaturalSenz waspoeder

Ik maakte kennis met het merk NaturalSenz voor milieuvriendelijke wasmiddelen. Want waarom zou je niet gaan voor een milieuvriendelijk wasmiddel als men belooft dat je was er goed schoon van wordt? Ik probeerde het NaturalSenz waspoeder voor je uit en deel vandaag met jouw mijn ervaring.

NaturalSenz waspoeder ingrediënten

NaturalSenz

NaturalSenz wasmiddelen worden gemaakt door Senzora, een Nederlands familiebedrijf dat al in 1969 als eerste fabrikant een fosfaatvrij wasmiddel op de markt bracht. Senzora is in Nederland de enige aanbieder die dit soort producten helemaal zelf ontwikkelt en produceert.

NaturalSenz is als natuurlijk wasmiddel gecertificeerd door Ecocert, de geaccrediteerde partij die controleert op naleving van de Europese ecologische eisen. Het keurmerk van de Vegan Society geeft de garantie dat NaturalSenz een vegan wasmiddel is.  

NaturalSenz waspoeder

Ik probeerde de NaturalSenz waspoeder kleur (roze variant) en de NaturalSenz waspoeder wit uit. Wat NaturalSenz zelf zegt over het wasmiddel: Het is net zo krachtig als alle andere wasmiddelen. Het grote verschil is dat zowel de bonte als witte was op milieuvriendelijke wijze stralend schoon worden. Op een wastemperatuur van 20 graden, dus dat scheelt ook nog eens in energieverbruik en dus uitstoot van CO2.

Wist je dat:

Uit een onderzoek met verschillende natuurlijke waspoeders, uitgevoerd door het onafhankelijke testinstituut Eurofins ATS, NaturalSenz als beste is getest!

Verpakking

De verpakking van de producten is gemaakt van FSC-karton in plaats van plastic, zo draag je bij aan het verminderen van de plasticsoep en dus een beter milieu.

Ingrediënten

Precies weten wat er in de NaturalSenz wasmiddelen zit? Onderstaand een overzicht van alle ingrediënten en hun werking.

Waspoeder wit bestanddelen: 15-30% zuurstofbleekmiddelen; 5-15% anionogene oppervlakteactieve stoffen; <5% niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen, zeolieten, zeep, enzymen (protease, amylase, mannanase, cellulase, lipase, pectate lyase), parfums. Bevat ook: sodium citrate, sodium carbonate, sodium silicate, TAED, trisodium dicarboxymethyl alaninate, cellulose gum.

IngrediëntWat is de werking?100% natuurlijk [a]Ecocert goedgekeurdVegan
ZeolietenZeolieten zijn minerale stoffen die werken als waterontharder. Het water wordt ontdaan van kalk, waardoor vuil en vlekken gemakkelijker verwijderd worden en kalkaanslag in de wasmachine en op kledingvezels wordt voorkomen.
Wasactieve stoffen (anionogene en niet-ionogene oppervlakte-actieve stoffen, zeep)Een effectieve combinatie van plantaardige wasactieve stoffen zorgt voor het losweken en afvoeren van vuil en vlekken.
EnzymenEnzymen zijn eiwitten die bij lage temperaturen het vuil makkelijk afbreken, waardoor vlekken doeltreffend worden verwijderd.*
ParfumsNatuurlijke parfums die jouw was een heerlijk frisse geur geven.
Natriumcitraat (Sodium citrate)Natriumcitraat is een plantaardige waterontharder. Het water wordt ontdaan van kalk, waardoor vuil en vlekken gemakkelijker verwijderd worden en kalkaanslag in de wasmachine en op kledingvezels wordt voorkomen.
Natriumcarbonaat (Sodium carbonate)Natriumcarbonaat, ook wel soda genoemd, zorgt voor de optimale omstandigheden voor een goede waswerking.
Natriumsilicaat (Sodium silicate)Natriumsilicaat is een corrosiebeschermer die corrosie van wasmachineonderdelen tegengaat.
TAED(alleen in het waspoeder voor de witte was) Zorgt ervoor dat het zuurstofbleekmiddel ook op lage temperaturen goed werkt. Wassen bij lage temperaturen is goed voor het milieu én de portemonnee.*
MGDA (Trisodium dicarboxymethyl alaninate)Hulpstof die helpt bij de verwijdering van hardnekkige vlekken.**
Cellulose gumCellulosegum zorgt ervoor dat het losgekomen vuil in het waswater blijft en voorkomt vergrauwing (terugslaan van vuil op het wasgoed).**

Alle NaturalSenz ingrediënten zijn volledig biologisch afbreekbaar en vrij van microplastics. De laatste tijd hoor je veel over microplastics. De waspoeders bestaan voor meer dan 98% uit natuurlijke ingrediënten. Het liefst zouden we natuurlijk 100% zien, maar omdat naast gezondheid en milieu ook waswerking belangrijk is, gebruikt NaturalSenz enkele ingrediënten waar nog geen 100% natuurlijk alternatief voor beschikbaar is.

Ze voldoen wel aan de strenge eisen van Ecocert. NaturalSenz bevat geen water en bestaat uitsluitend uit poeder. Het bespaarde water hoeft dus ook niet vervoerd te worden en dat scheelt ook weer co2 uitstoot.

De producten van NaturalSenz zijn ook voorzien van het Vegan Society keurmerk: ze bevatten geen ingrediënten van dierlijke oorsprong en zijn niet getest op dieren. Dat is natuurlijk essentieel, we willen natuurlijk niet dat er dieren worden gebruikt voor het testen van producten als wasmiddel.

Waspoeder gebruiksaanwijzing

Als je het milieu wilt besparen is het goed doseren van wasmiddel bij kleding wassen erg belangrijk. Op een fles van 0,75 liter zit vaak een dop waar rond de 40 milliliter in past. Je gebruikt deze om je wasmiddel te doseren. 

Maar hoeveel gram waspoeder heb je dan per wasbeurt nodig? Je hebt ongeveer 1 eetlepel waspoeder nodig per lading was. Dat is in gram ongeveer 10 gram waspoeder per wasbeurt.

voordelen van NaturalSenz

  • Alle ingrediënten van NaturalSenz zijn volledig biologisch afbreekbaar en vrij van microplastics;
  • Daarnaast zijn de producten verpakt in FSC-karton in plaats van plastic;
  • Omdat kleding langdurig in direct contact staat met je huid zijn de waspoeders van NaturalSenz dermatologisch getest met optimaal resultaat;
  • De waspoeders bestaan voor meer dan 98% uit natuurlijke ingrediënten;
  • NaturalSenz is gecertificeerd door Ecocert. Dit logo vind je ook terug op de verpakking. Ecocert is een officieel erkend keurmerk, net zoals EU Ecolabel, Milieukeur, On the way to planet proof etc.;
  • De producten van NaturalSenz zijn ook voorzien van het Vegan Society keurmerk: ze bevatten geen ingrediënten van dierlijke oorsprong en zijn niet getest op dieren.

Mijn mening

Hier in ons huishouden wordt bijna elke dag wel een wasje gedraaid. Ik schrik ook even van als ik het typ, want we zijn met een kleuter en twee volwassenen. Straks met nog een baby opkomst wordt dat natuurlijk alleen maar meer… Van dagelijkse sportkleding tot aan vieze spijkerbroeken en hier en daar soms een ongelukje met plassen.

Ik probeer de was wel te onderscheiden in vieze was die op een hoge temperatuur 60 graden gewassen moet worden. Of was die of 40 graden gewassen kan worden.

Ik was nog niet gewend om te wassen met waspoeder, want eigenlijk gebruikte we hier altijd vloeibaar wasmiddel. Waarom? Eigenlijk geen idee. Van oudsher gebruikte mijn moeder ook altijd waspoeder. Dus zo zie je maar weer hoe gewoontes er soms insluipen. Qua dosering is het ook niet lastig, we gebruiken hier gewoon een doseringsschepje, dat maakt dat je niet echt hoeft in te schatten hoeveel je gebruikt.

Vanaf 20 graden was je met NaturalSenz al hartstikke schoon, maar ik was meestal op 30, 40 en soms op 60 graden.

We wassen nu al een aantal weken met NaturalSenz en ik moet toegeven dat ik blij verrast ben. De was komt er telkens stralend en heerlijk schoon uit! Het waspoeder klontert niet in het wasmiddelbakje. En daarnaast geeft het NaturalSenz wasmiddel een subtiele geur aan je wasgoed, waardoor het er niet alleen schoon uitziet, maar ook lekker schoon ruikt.

Prijs en verkrijgbaarheid

De NaturalSenz waspoeder is verkrijgbaar voor een prijs van € 9,59 op de website van NaturalSenz of via Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: