Review Aifryer | Hoe bevalt het?

Review Aifryer

De airfryer review… ik zag hem zo ontzettend veel voorbij komen bij andere bloggers en bekenden dat ik dacht ach waarom ook niet? Dus ook onze familie is aan de airfryer! En wat de voordelen nou allemaal precies zijn? Dat vertel ik je in deze blog.

Review airfryer

Ja, we zijn overstag! De airfryer is een feit en daarom vertel ik je meer in deze airfryer review. En daarom deel in deze blog met jullie mijn mening en kennis over de airfryer. Wij hebben zelf deze XXL airfryer van OTTO uitgetest.

Wanneer is de airfryer uitgevonden?

Maar sinds wanneer bestaat de airfyer eigenlijk? Hij is als keukenapparatuur bijna niet te denken uit onze keukens… Bijna niemand weet dat de Philips Airfryer een Almeerse uitvinding is. Fred van der Weij bedacht en ontwikkelde de Airfryer vanuit zijn werkplaats in Almere. Philips wilde hier wel in investeren. En liet het eerste prototype in china ontwikkelen. In 2010 introduceerde Philips dit apparaat onder de naam Airfryer als een nieuw keukenapparaat op de Internationale Funkausstellung (IFA), een belangrijke beurs voor consumentenelektronica in Berlijn. Hij is ontwikkeld met behulp van de gepatenteerde Rapid Air-technologie. Wereldwijd zijn er inmiddels ruim 900 miljoen van verkocht.

Grootte airfryer

Toen de airfryer nét uitkwam, was er veel te doen om de inhoud die in de airfryer kon. Vaak kon hier maar zo’n 300 tot 400 gram patat in. Niet heel handig in gebruik voor een heel gezin. Het nam dus best een tijd in beslag alvorens iedereen was voorzien van avondeten. Inmiddels zijn er grotere modellen op de markt. De airfryer XL bijvoorbeeld die heeft een inhoud van 1,2 kilogram. Daarnaast beschikken de airfryer XL-modellen vaak over extra functies. Zo bestaan er types (de crispy fryers) die zorgen voor een extra krokant korstje op je eten. Hartstikke lekker als je bijvoorbeeld kippenbouten bereid!

Voordelen en tips

Bij de airfryer draait alles om hete lucht. Geen frituurolie of -vet, nee nee! Die komen er niet meer aan te pas. Is airfryer patat gezonder, dan uit de frituur? Zeker weten! De patat uit een airfryer tot 80% minder vet dan frites uit een frituurpan. Je hebt alleen hete lucht nog nodig om je patat of frikandelletje te bakken. Super gezond dus! En dat is dus al het eerste voordeel van deze airfryer.

Ten tweede hoef je dus geen frituurolie of vet meer te kopen. Niet alleen goed voor het lichaam, maar ook goed voor je portemonee.

En ten derde geen aangekoekte frituurpan meer schoon te maken! Daar wordt iedereen toch blij van. Het eten dat lukt wel, maar dat schoonmaken was nooit mijn favoriete activiteit.

En ten vierde geen vieze frituurlucht meer in huis! OMG, wat kon ik daar van over mijn nek gaan na het eten van friet. En hoe goed je ook de afzuigkap aanzet, die geur van vet is echt onvermijdelijk. Dat is nu helemaal verleden tijd.

Hoe werkt het dan? De hete lucht circuleert rond de patat of snacks die je in het mandje van de airfryer legt. Wacht een tweetal minuten tot dat het apparaat is opgewarmd tot 180 graden! En de airfryer is klaar voor gebruik. Leg nu je patat of snacks in de mand. En binnen een handomdraai zijn ze klaar. Heel wat sneller dan een klassieke frituurpan.

Waarom een airfryer?

Zoals gezegd, je hoeft niets in te leveren qua smaak en knapperigheid als je een airfryer gebruikt. Aan vet of olie hoef je niet meer te denken. Maar er zijn nog meer pluspunten.

  • Het apparaat is gemakkelijk schoon te maken. Bij de meeste merken airfryers kan het mandje en de accessoires gewoon in de vaatwasser. Geen vettig apparaat meer in je keukenkast!
  • Je hoeft ook geen olie of vet meer te kopen.
  • Je hoeft geen vieze frituurpan meer schoon te maken.
  • En bovendien: je moet niet meer met vuil frituurvet of -olie naar het milieupark.
  • Een airfryer verbruikt veel minder energie dan je frituurpan.
  • Hij is sneller opgewarmd dan je frituurpan, binnen 2 minuten.
  • En verliest minder warmte dan een frituurpan, dus ook op hete dagen is de airfryer ideaal!
  • Geen vieze frituurlucht meer in huis. Waar bij de frituurpan de geur uit het toestel walm. Heb je hier bij de airfryer totaal geen last van. Wel ruik je de overheerlijke geur van vers gebakken frites.
  • Het is super veilig! Een klassieke frituurpan is erg heet en gevaarlijk door het vloeiebare frituurvet van 180 graden. Hier heb je liever geen kleine kids bij in de buurt. De airfryer daarentegen is een stuk veiliger. Geen hete olie die op je lichaam kan komen. En ook wanneer hij op het aanrecht staat en je kids er omheen dartelen hoef je je geen zogen te maken.
Review Aifryer

> Lees ook: Review Kitchenaid 4 8 l artisan

Wat kan je er allemaal in bereiden?

In het begin werd de airfryer veelal gebruikt om patat en snack in te bereiden. Naarmate het product in meer huishoudens stond, kwamen er ook steeds meer ideeën en recepten om te bereiden in de airfryer. Doordat de airfryer een temperatuur bereikt van 200 graden, kun je er ook prima mee grillen, bakken en braden. Ik zie de airfryer een beetje als de vervanger van een oven. Dus eigenlijk kan je hier alle oven recepten gewoon in maken. Hij is sneller opgewarmd en je kunt ook alles wat je in de oven doet in de airfryer doen. Wil je een cake maken? Of appelflappen? Zelfs dat is mogelijk. Je vind super veel Airfryerrecepten op internet.

Denk bijvoorbeeld aan tosti’s, quiches, biefstuk, kippenpoten of roerbak gerechten. Ook zijn er tegenwoordig veel snacks en andere etenswaren te vinden die speciaal ontwikkeld zijn, om in de airfryer klaargemaakt te worden. Hier staat dan een airfryer-icoontje op de verpakking.

Airfryer baktijden

Dit vond ik nog wel even een dingetje, vandaar dat ik het hier wel even over wilde hebben in deze airfryer review. Op de meeste verpakkingen of in recepten staat natuurlijk een baktijd vermeld. Maar goed dit is een richtlijn. Elke airfryer heeft net als een oven, afhankelijk van de grootte zijn eigen bereidingstijd. Dit is in het begin even uit proberen.

Zo zijn mijn learnings, liever te kort dan te lang. Je kunt het altijd nog iets langer in de airfryer doen. En stop het mandje niet te vol, want worden de producten niet goed gaar. Of niet lekker knapperig. Het beste is dus om wat afstand te houden tussen elk product. Zodat de hete lucht zijn werk kan doen.

Een airfryer van Philips of een ander merk?

Tja, de hamvraag blijft: welke airfryer is de beste? Ik krijg dan ook vaak de vraag welke airfryer moet ik kopen? En om eerlijk te zijn heb ik daar het antwoord niet op. Ik geef dan meestal het antwoord: bedenk welke airfryer heb ik nodig? Het verschil tussen de airfryers van de diverse merken zit hem vaak in de extra opties. En in de grootte van het apparaat.

Zo heeft bijvoorbeeld Tefal een variant op de philips airfryer de actifryer. De actifryer roert de voedingswaren in het mandje continue om, met een bewegende arm. Als je in een actifryer voedingswaren wilt bereiden die ‘heel’ moeten blijven, dan heb je hier weer een ander soort mandje voor nodig.

Ook heb je diverse andere merken die iets minder bekend zijn zoals; de airfryers van De’ Longhi, Tefal, Caso of GourmetMax.

Bij elke airfryer horen overigens diverse accessoires die afzonderlijk te koop zijn. Dus wees gerust, gaat iets kapot, is het te vies, ben je het kwijt? Vaak kun je extra grillpannen, bakplaten, bakpannen, rekjes, bakvormen en dergelijke los kopen.

Mijn mening – Hoe smaakt het?

Zijn de frietjes uit een airfryer lekkerder dan de frietjes uit een frituurpan? Ja, daar verwacht je natuurlijk een antwoord op in deze airfryer review. Heel eerlijk? Dat is een kwestie van persoonlijke smaak. Ik kom uit een familie die altijd winkels heeft gehad met een bakwand. We bakten patat in de beste merken frituurvet. Kan de friet uit een airfryer hier aan tippen? Mijn antwoord is hierop nee. Is dit eerlijk? Nee, want natuurlijk heeft niet iedereen thuis een bakwand en het beste frituurvet staan.

Vind ik de patat uit een airfryer lekker? Ja, zeker vind ik de patat uit een aifryer lekker, heerlijk zelfs! Je zou gewoon niet moeten vergelijk en ook kijken naar de voordelen die er voor je gezondheid en tijdsbesteding aan zitten. Etenswaren bereid in een airfryer hoeven ook niet onder te doen voor voedsel dat in een oven klaargemaakt is vind ik. Sterker nog, ik vind de patat uit de airfryer veel lekkerder dan uit de oven. De patatjes worden gewoon weg knapperiger. En dat vind ik super! De airfryer biedt een nieuwe manier van eten maken, en laat daarbij ook je creativiteit de vrije loop. Er is online genoeg inspiratie te vinden. Dus waarom airfryer kopen? Het is gezonder, veiliger en sneller.

Ik hoop dat ik je middels deze airfryer review wat meer kennis en inzicht heb gegeven in de voordelen, mogelijkheden en toepassingen van de airfryer.

Zeg eens? Heb jij een airfryer thuis staan? Wat voor type of merk is het?
En wat bereid je er zoal in? Laat het me weten in de comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: