Review | Chromecast – kleine mediaspeler

Google-chromecast

Stream jij graag video’s of muziek naar je tv of speaker? Maar heb je geen smart-tv of sound-bar tot je beschikking? Dan kan de Chromecast als kleine mediaspeler een uitkomst bieden. Hoe werkt de Chromecast precies? En wat zijn de verschillen tussen de Chromecast 3 vs oudere varianten? Ik leg het je uit…

Wat is een chromecast?

Google chromecast 2 en 3

De Chromecast is een kleine mediaspeler waarmee je gemakkelijk vanaf je mobiel of tablet naar je televisie of audiosysteem kunt streamen. Denk aan series van Netflix, Youtube filmpjes, foto’s of video’s van Instagram, Facbook of Tiktok. Of bijvoorbeeld muziek van Spotify streamen.

Je smartphone of tablet dient als een soort van afstandbediening, waarmee je de chromecast kunt bedienen. Wil je vanuit een app streamen? Als je een chromecast app ziet, dan weet je dat dit mogelijk is.

Chromecast 3 vs oudere varianten

Voordat ik in detail inga op de Chromecast 3, wil ik graag eerste de verschillen tussen beide alle devices op een rij zetten. Deze zijn deels technisch, maar ook het design is natuurlijk volledig op de schop kijkend naar de eerste variant ten opzichte van de nieuwste versie. Onderstaand de belangrijkste verschillen.

De Chromecast 2 heeft: 

 • Ondersteuning voor WiFi op 5GHz-frequenties inclusief 2 WiFi-antennes
 • Compleet nieuw design
 • HDMI-kabel (inclusief ‘verlengstuk’) direct verbonden aan Chromecast

De chromecast 3 heeft:

 • Verbeterde snelheid zo’n 20-25% hoger t.o.v. de chromecast 2.
 • 1080p (full HD) beeldmateriaal streamen.
 •  60 frames per seconde (fps) afgespeeld kan worden (voornamelijk voor Youtube handig)

Chromecast 3: design

De Chromecast ziet eruit als een soort van hockeypuck. Er zijn twee kabels direct verbonden aan de Chromecast 2. Een microUSB-aansluiting voor de stroom die je op een USB-poort of netstroom kunt aansluiten en een internet kabel (lan-kabel).

Er zit een kleine magneet op de HDMI-stekker, waardoor deze op de Chromecast zelf ‘geplakt’ kan worden. Leuk zo’n mooi design, maar waarschijnlijk zul je deze toch niet zo vaak zien.

Installatie Chromecast 3

De installatie van de Chromecast is super eenvoudig en zelfs zonder de handleiding te lezen is het mij gelukt om hem te installeren.Je installeert de app, of gaat naar de opgegeven website in de browser. Je doorloopt de aangegeven stappen en verbind met Wifi. En tadaa, je Chromecast 2 is klaar voor gebruik.

Snelheid van de Chromecast

Deze geupgrade Chromecast maakt gebruik van de WiFi-standaarden (5GHz en ac) dit zorgt ervoor dat de Chromecast een snellere verbinding heeft met het internet. Maar ook kan de Chromecast gebruik maken van de 5GHz-netwerken die nog niet overal evenveel gebruikt worden. Nu zijn er twee antennes ingebouwd voor meer bereik.

Fast Play

Fast Play is één van de andere redenen waarom de Chromecast sneller werkt. Op de achtergrond wordt de verbinding tussen het apparaat waarvan je iets wilt afspelen en je TV, indien mogelijk, alvast gemaakt. Eenmaal connect wordt er deel van de content gebufferd, zodat er sneller gestart kan worden. Hierdoor zijn de laadtijden veel korter, dan met de voorganger.

Wat kan je met de Chromecast 3?

Je kunt natuurlijk in 1080P diensten zoals Netflix, Videoland, Youtube en alle andere denkbare apps en services streamen naar je TV.

Ook het streamen van media in de browser of spelletjes op je telefoon of tablet het is allemaal mogelijk. Het is een kwestie van verbinding maken met de Chromecast vanuit een game die ondersteuning heeft en spelen maar. Hierbij wordt het geheel bediend via een smartphone of tablet, waarbij er bijvoorbeeld een quiz gespeeld kan worden. De mogelijkheden worden steeds uitgebreider, meer apps en games krijgen ondersteuning voor de gadget van Google en nieuwe diensten sluiten zich aan. 

Maar, is de Chromecast 2 helemaal perfect? Nee, dat niet. Er zijn nog steeds verbeterpunten. Zo ontbreekt ondersteuning voor 4K-streaming, de nieuwe standaard die langzaam (maar zeker) zijn intrede maakt. Om echt klaar te zijn voor de toekomst zal deze support geboden moeten worden, maar helaas niet in deze versie. Een ander bekend euvel lijkt ook nog niet aangepakt te zijn met de Chromecast en dat is het verbreken van de verbinding tijdens het streamen. Dit wil niet zeggen dat de stream zelf onderbroken wordt, maar dat de verbinding met de bijbehorende smartphone of tablet niet meer actief is. Als er dan een actie uitgevoerd moet worden, zoals een volgende aflevering of andere stream opzetten, moet er eerst opnieuw verbinding gemaakt worden. Dit euvel was (en is) aanwezig bij de eerste Chromecast, maar ook bij de Chromecast 2

+ Chromecast voordelen

 • Werkt met veel verschillende apps;
 • Goedkoop alternatief;
 • Bediening met je smartphone, geen extra afstandsbediening;
 • Gemakkelijk in gebruik.

– Chromecast nadelen

 • Heeft geen eigen afstandbediening, dus is niet zonder smartphone of tablet te bedienen.
 • Kan geen bestanden afspelen die lokaal zijn opgeslagen zoals apple tv, maar speelt alleen bestanden vanaf internet af.

Conclusie

Heb je nog geen Chromecast? Dan kun je het beste kiezen voor de 3de generatie Chromecast. Deze wordt het meest die op dit moment wordt verkocht in de meeste winkels.

Heb je nog een Chromecast 1? Dan is de upgrade naar de Chromecast 3 versie de moeite waard. Het weergeven van video’s en foto’s in hogere resolutie, en de snelle laadtijden zijn echt een groot voordeel in mijn ogen.

Als je nu een Chromecast 2 hebt, is de upgrade naar de Chromecast 3 voor de meeste gebruikers de moeite niet waard. Er zit in mijn ogen te weinig verschil in, behalve de versnelde laadtijd.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Chromecast 3 is verkrijgbaar voor € 39,- bij o.a. Coolblue of Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: