Surinaamse pasteitjes met gehakt

Surinaamse pasteitjes met gehakt

Surinaamse pasteitjes je hebt ze in alle soorten en maten. En oh wat zijn ze lekker! Vandaag deel ik met je mijn persoonlijke favoriete recept: Pasteitjes met gehakt. Je kunt ze gewoon zomaar maken of serveren op een feestje. En ook de vulling kun je naar wens aanpassen.

Pasteitjes met gehakt

Onderstaande vind je de receptuur voor Surinaamse pasteitjes met gehakt. Uiteraard kun je qua grote variëren. Zelf heb ik ervoor gekozen om te gaan voor een 12 cm variant. Dit is een mooie middenmaat. Wil je ze groter of kleiner dan pas je ze eenvoudig aan. Wij eten ze vaak als tussendoortje of op verjaardagen en partijen bij het buffet. De grootte maakt voor het recept verder geen verschil. Je zal er allicht wat meer of minder pasteitjes van kunnen maken. Je kunt de pasteitjes het beste met de hand dichtvouwen. Zo krijg je een mooie rand en het beste resultaat. Verderop in het artikel geeft ik je nog een goede tip hoe je de rand zo mooi krijgt.

Het pastei deeg

De meeste basisdeegjes die worden gebruikt voor pastei bevatten melk, water en bloem. In dit Surinaamse pastei recept werkt ik met bakpoeder. En heb ik gekozen voor yoghurt in het deeg. Door melk of water te vervangen met yoghturt wordt het deeg wat zachter en luchtiger. Hierdoor blijven de pasteitjes veel langer lekker. En dit komt ook ten goede als je ze later nog eens opwarmt.

Ingrediënten pastei deeg

  • 500 gram bloem
  • 1 pakje bakpoeder (16 gram)
  • 100 gram koude boter
  •  200 gram yoghurt
  •  50 gram water
  •  1 tl. zout
  •  2 el. suiker
  •  1 ei

Bereidingswijze pastei deeg

Snij de boter in kleine stukjes. Doe de bloem, bakpoeder, zout en suiker in een kom. Meng goed door elkaar met je handen of een keukenmachine, zoals de Kitchenaid. En voeg beetje bij beetje de boter toe. Neem een apart kommetje waarin je de yoghurt afmeet. Doe hier ook het ei in en klop samen los. Voeg hierna het bloemmengsel toe. Kneed dit met je handen of een keukenmachine tot het een mooi deeg is. Leg het deeg een half uurtje in de koelkast om te rusten en af te kollen. Hierdoor kun je het straks makkelijker uitrollen. Maak ondertussen de pastei vulling met gehakt.

Surinaamse pasteitjes met gehakt

De pastei vulling – gehakt

Vandaag maken we als vulling een gehakt vulling. Maar er zijn natuurlijk diverse vullingen voor pasteitjes mogelijk. Zo kun je ze ullen met groente, aardappel, vis, kaas, ei of een combinatie van meerdere ingrediënten. Welke vulling je ook gebruikt, het is belangrijk dat deze niet te nat is. Dit komt het deeg namelijk niet ten goede. Ik raad altijd aan de vulling een paar uur eerder te maken dan het deeg. Laat afkoelen en bewaar dan in de koelkast. Zo trekken alle smaken lekker in en is de vulling koud. Hierdoor heb je geen problemen met het deeg dichtvouwen straks. Als het deeg te warm wordt, kan de vulling er namelijk uit komen. Hieronder vind je alle ingrediënten die je nodig hebt voor de gehakt vulling.

Ingrediënten pastei vulling – gehakt

  • 400 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 1/2 prei
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1 tl sambal oelek
  • Zout/peper naar smaak

Bereidingswijze pastei vulling

Neem de prei was deze en snij hem op een snijplank fijn. Maak ook de ui schoon en snijd deze in kleine blokjes. Bak de ui en de prei samen in de koekenpan tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook toe en bak kort mee. Voeg halverwege de rode paprika en tomatenpuree toe. Als dit wat gesudderd heeft, voeg dan het gehakt toe en bak rul. Breng op smaak met paprikapoeder, gemberpoeder, runderbouillon blokje, tl sambal oelek Proef en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Zet koel weg tot gebruik.

Bereidingswijze pasteitjes met gehakt

Bestuif het werkblad en rol vervolgens het deeg hierop op uit tot een dikte van 3 mm. Steek er cirkels uit van ongeveer 12 cm doorsnee, tot alle deeg op is. Duw de resten van het overgebleven deeg weer bij elkaar. Kneed het deeg niet, maar rol het gewoon uit. Steek weer cirkels uit. En ga zo door tot al het deeg op is.

Leg de deegplakjes op een beklede bakplaat met bakpapier. Verdeel de vulling ongeveer 2 á 2,5 eetlepel over de deegrondjes.

Hoe maak je de mooie geribbelde rand?

De mooie rand van de pasteitjes op de foto krijg je door ze dicht te plakken met water. Neem een bakkwast en een bakje water. Smeer de randen van de deegrondjes in met wat water. Duw de plakjes zorgvuldig dicht. Je begint aan één kant van de pastei en je duwt het deeg een klein stukje plat. Hierna vouw je het om en duwt het laatste stukje weer mee plat. En zo ga je door. Het is even oefenen maar als je het eenmaal onder de knie hebt werkt het vrij snel. En het resultaat is erg mooi

Tip: Vind je het lastig om de pasteitjes zelf dicht te maken met een mooie rand? Dan kun je ook gewoon een pastei vorm gebruiken. Het is niet alleen handig met het dichtvouwen van de rand, maar ook met het vullen van de pasteitjes.

Verhit als je eenmaal klaar bent met alle pasteitjes dichtvouwen, een pan met zonnebloemolie. Of een friteuse tot 180 graden. En bak de pasteitjes in 5 tot 10 minuten goudbruin af. Leg ze hierna op een bord op schaal met keukenpapier. Zo kan het vet er een beetje uittrekken en blijven ze knapperiger.

–> Opzoek naar meer lekkere recepten? Hier vind je meer Surinaamse recepten.

Surinaamse pasteitjes met gehakt

Tip: Je kunt de pastei een paar uur ongebakken bewaren in een goed afgesloten trommel in de koelkast met stukjes bakpapier ertussen tegen het plakken. Wil je ze liever als ze al gebakken zijn opwarmen? Doe ze dan in een oven en Besprenkel met een klein beetje water. Warm ze in ongeveer 10 min op op een temperatuur van 180 graden.

Ga jij deze Surinaamse pasteitjes met gehakt maken? Of hou je meer van een andere vulling?

Eetsmakelijk Njang Sweetie & Afiyet Olsun

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: