In de Turkse keuken wordt het ontbijt ook wel kahvaltı genoemd als belangrijkste maaltijd van de dag gezien. Patatesli kek of aardappelcake is een typisch ontbijt gerecht. Het is tevens een gerecht, dat vrij gemakkelijk te maken is en dat vaak bij een uitgebreid Turks ontbijt, brunch of lunch wordt gegeten. Wil jij eens wat anders voor het ontbijt? Ik geef je hier het recept voor een heerlijke traditionele aardappelcake.
Ingrediënten Turkse Aardappelcake
- 350 gram aardappelen
- 250 gram tarwebloem
- 125 milliliter yoghurt
- 125 gram zachte boter
- 50 gram dille en/of peterselie
- 2 eieren
- 1 zakje bakpoeder
- 1 theelepel zout
- ½ theelepel zwarte peper
- ½ theelepel paprikapoeder
- Sesamzaad
- Eventueel olijfolie (om de ovenschaal in te vetten).
Verder nodig:
- mengkom
- ovenschaal
- handmixer
- houten lepel of spatel
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C en vet de ovenschaal in met olijfolie. Schil de aardappelen en was ze voor de zekerheid nog even onder de kraan. Snij de aardappelen in kleine dobbelsteentjes.
Doe de eieren in een mengkom en mix deze met een mixer. Voeg nu yoghter, boter, zout, peper en paprikpoeder toe en meng het geheel nu goed met de mixer.
Let op: Mens eerst de bakpoeder door het tarwebloem en voeg pas daarna al mixende kleine gedeelten toe aan het eimengsel. Meng het geheel tot deeg. Indien het deeg taai of droog blijkt te zijn, probeer dit dan te verhelpen door een eetlepel(s) melk of water toe te voegen. Doe dit met kleine beetjes, want anders wordt het al snel te nat.
Meng de aardappel dobbelsteentjes met dille en roer vervolgens door het net klaargemaakt deeg. Verdeel het deeg in de ovenschaal en strijk dit plat met een spatel. Dit zorgt ervoor dat de cake straks een mooie bovenkant krijgt. Bak de aardappelcake in 40-50 minuten in de oven af op 180 °C.
Wat vinden jullie van deze Turkse aardappelcake?
Iets voor het ontbijt? Of toch maar gewoon een boterham?
EETSMAKELIJK, BON APPÉTIT & AFIYET OLSUN