Verse kruiden kweken

Verse Kruiden kweken

Verse kruiden zijn gezond en maken een feest van elk gerecht. Hoe kun je nu optimaal genieten van verse kruiden? Koop je verse kruiden los bij de supermarkt, kweek ze op je aanrecht of zet ze in de tuin? Het zijn allemaal goede mogelijkheden. Lees hieronder waar je op moet letten!

Makkelijk kweken

Basilicum is het makkelijkst om zelf te kweken. Ook bieslook, peterselie, munt en tijm doen het goed.

Kopen

Mijn advies als je ze niet zelf wilt opkweken: Koop ze bij een tuincentrum in plaats van in de supermarkt! Deze zijn namelijk veel sterker en kunnen tegen de tocht bij het vervoeren naar huis. De plantjes van de supermarkt zullen snel luis krijgen.

Natuurlijk kun je verse kruiden ook in de winkel kopen. Let er dan op dat de kruiden helder van kleur zijn. Dus geen gele randen en het liefst natuurlijk ook niet al te veel beschadigingen. Als het plantje gezond is zal deze zijn geur verspreiden. De geur is dus ook belangrijk!

Mijn verse kruiden

Koken met verse kruiden

Met koken kun je de kruiden met een sterke smaak zoals tijm, rozemarijn en koriander makkelijk verwerken in je recepten.

Tijm

Zo is tijm een heel bekende kruid om te gebruiken in de keuken. Het heeft een volle en kruidige smaak die ook echt heerlijk ruikt. Tijm komt het beste tot zijn recht als je het kruid gelijk toevoegt aan je gerecht. Zo kan de smaak namelijk goed intrekken. Wees wel voorzichtig met tijm en gebruik niet teveel. Het is namelijk een krachtige smaakmaker.

Als je tijm gaat verwerken in je recepten gebruik je de blaadjes en topjes. De steeltjes die zijn niet lekker en kun je het beste weggooien. De blaadjes tijm kun je fijnhakken en toevoegen. Ook kun je de takjes in zijn geheel toevoegen en voor het serveren weer verwijderen.

Marokkaanse Munt

Marokkaanse munt kent natuurlijk iedereen van de munt thee. Het beste kun je de takjes van munt knakken voordat je ze gaat gebruiken. Hierdoor komt namelijk de muntolie vrij. Munt is heerlijk in thee, maar ook in salades en mocktails of cocktails.

Basilicum

Basilicum ken je vast wel? Er zijn veel verschillende soorten basilicum verkrijgbaar, denk aan: citroenbasilicum, rode basilicum en de basilicum soort met hele kleine blaadjes.

De smaak van basilicum is sterk en overheersend. Het past goed bij knoflook, tomaten- en groentegerechten (zoals aubergines) en Italiaanse gerechten. Het kruid geeft smaak aan pesto, olie en azijn. Verder is het onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden.

Bieslook

Bij bieslook gebruik je de stengels, deze hebben een milde uiensmaak. Je komt bieslook in de Nederlandse keuken vooral tegen in salades en dressings. Ook past bieslook heerlijk in sauzen en kan het prima gebruikt worden als garnering.

Koriander

Van Koriander kun je zowel de bladeren als de zaden gebruiken. Het blad smaakt fris en overheersend terwijl de zaden mild smaken en een zoete geur hebben. De stengels hoef je zeker niet weg te gooien. Want ook die zijn eetbaar, hak fijn en verwerk bijvoorbeeld door de soep.

Koriander past in vele gerechten en word in veel Aziatische keukens gebruikt. In de Indiase keuken gebruikt men de bladeren bijvoorbeeld in soepen, sauzen, curry’s en salades. En de zaden in marinades. In de Indonesische keuken gebruikt men het in rijsttafelgerechten, veelal in combinatie met komijn.

Koriander is vaak standaard onderdeel van het kruidenmengsel masala en in de Nederlandse kruidenmixen speculaas- en koekkruiden vind je het ook terug.

Rozemarijn

Rozemarijn is een oud keukenkruid dat o.a. in Provençaalse kruiden mix terug komt. Het smaakt mild, maar snel overheersend. Het past goed in Italiaanse of Franse gerechten. Denk aan Het smaakt lekker in vleesgerechten, groenten, soepen en salades. Je komt ook vaak tegen in stoofschotels.

Oregano

Oregano wordt veel gebruikt in de Italiaans een Griekse keuken. Het heeft een kruidige pittige en scherpe smaak. Ga je oregano verwerken, dan gebruik je echt alleen de blaadjes. Of je gebruikt het hele steeltje en haalt deze voor het serveren weer uit het gerecht.

Verwerken

Het beste is om je kruiden te wassen voor gebruik, je weet maar nooit… viezigheid, beestjes. Je kunt ze gewoon schoonspoelen met lauw water en daarna droog deppen met een keukenpapiertje. Het verwerken hangt af van het kruid. Veel kruiden kunnen gesneden en/of geknipt worden voor gebruik.

Bewaren in de koelkast

Een feest bij elk gerecht! Verse Kruiden


Verse kruiden kun je makkelijk twee dagen in de koelkast bewaren mits je ze in vershoudfolie doet. Bieslook kun je het beste bewaren in nat gemaakt keukenpapier en Peterselie en salie kun je het beste in een glas water zetten, anders drogen ze uit.

Bewaren in de vriezer

Zachte kruiden zoals basilicumdille, peterselie, munt, koriander en bieslook kun je beter niet drogen, wel kun je ze invriezen. In plaats daarvan kun je ze beter in een zakje leggen, dan zijn ze tot wel een jaar houdbaar. Bij koriander gaat dit wel ten koste van de kleur.

Drogen

Niet alle kruiden kun je drogen. Rozemarijn en tijm zijn hiervoor wel geschikt omdat dit wat stevigere kruiden zijn. Uiteraard heb je hier een droge warme en luchtige plek voor nodig. De kruide blijven nog een jaar lang hun smaak behouden.

1 Reactie

  1. maart 26, 2018 / 1:08 pm

    Ik vind het idee van verse kruiden heel aansprekend, maar ik weet niet goed waar ik ze moet laten in onze keuken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: