Waarom je bloedsuikerspiegel in balans moet zijn om af te vallen

Of je nu op gewicht wilt blijven of af wilt vallen, je bloedsuikerspiegel in balans houden is erg belangrijk. Als je een emotie eter bent, dan is onderstaande zeker super belangrijk om even te lezen. Maar ook als je dit niet bent dien je je bloedsuikerspiegel in balans te houden om te kunnen afvallen. Hieronder leg ik je uit waarom je bloedsuikerspiegel in balans moet zijn om af te vallen. Maar allereerst licht ik toe wat je bloedsuikerspiegel is en hoe deze werkt.

Bloedsuikerspiegel wat is dat?

Alles wat we eten dient als energie om ons lichaam te laten functioneren. Alle voedingsstoffen die wij tot ons nemen zet ons lichaam om in glucose oftewel brandstof voor onze cellen. De Glucose wordt vervoerd via je bloedbaan naar je cellen en hier indien nodig gebruikt of opgeslagen door onze cellen. De bloedsuikerspiegel is eigenlijk de hoeveelheid glucose (brandstof) die zich in ons bloed bevind.

Hoe werkt de bloedsuikerspiegel?

Op het moment dat je begint te eten stijgt het glucose gehalte in je bloed. De glucose wordt of verbruikt of opgeslagen in je cellen.  Naarmate de tijd sinds je laatste maaltijd toeneemt, daalt de glucose in het bloed. Het eten van een maaltijd of juist niet eten hiervan veroorzaakt schommelingen in je bloedsuikerspiegelbalans. Lichte schommeling in bloedsuikerspiegel zijn geen probleem, maar een te hoge of juist te lage bloedsuikerspiegel kan gevolgen hebben.

Een te hoge bloedsuikerspiegel

Pyperglykemie zo wordt een hoge bloedsuikerpsiegel ook wel genoemd. Een te hoge bloedsuikerspiegel wordt meestal veroorzaakt door het eten of drinken van teveel suiker of koolhydraten. Maar ook stress of weinig lichaamsbeweging kunnen een oorzaak zijn waardoor de bloedsuikerspiegel hoog kan zijn. Wanneer je teveel suikerrijke voeding tot je neemt, zet je lichaam dit te snel om in glucose en komt er dus teveel glucose in je bloedbaan. Hierdoor raakt je bloedsuikerspiegel uit balans.

Hormoon Insuline

Gelukkig is je lichaam super slim en kan het zelf de bloedsuikerspiegel grotendeels regelen. Je lichaam maakt het hormoon insuline aan om de balans van de bloedsuikerspiegel te herstellen. Insuline wordt aangemaakt om het transport van glucose door het bloed naar je cellen te versnellen. Hierdoor wordt de tijd dat de bloedbaan gevuld is met teveel glucose afgenomen. Als er teveel glucose naar je cellen gaat, kunnen je cellen dit niet verwerken en slaan ze dit dus op voor het geval ze dit later nodig hebben. Zie het als een voorraadkast, alleen dan niet met lekkere dingen, maar met vet!

En vet, dat willen we niet. Zo nu en dan kan het gebeuren dat je een te hoge bloedsuikerspiegel hebt, en dan is dit zeker geen probleem. Maar wanneer dit zich dagelijks gaat voordoen kom je dus aan in vet. Nu snap je dus waarom je je bloedsuikerspiegel in balans moet houden als je wilt afvallen. Of juist op gewicht wilt blijven.

Hoe houd je je bloedsuikerspiegel in balans, zodat je lichaam geen vet opslaat?

  • Sla absoluut geen maaltijden over, hierdoor wordt je glucose gehalte in je bloed te laag. Eet regelmatig 3x per dag een hoofdmaaltijd en 3x per dag een tussendoortje. Door regelmatig te eten houdt je lichaam het glucose gehalte op peil.
  • Door meer eiwitten te eten heeft je lichaam een verzadigd gevoel en vraagt het niet telkens om meer voedsel. Eiwitten hebben de minste invloed op de bloedsuikerspiegel. Om deze reden zijn eiwitten beter om te eten dan koolhydraten.
  • Drink geen suiker in je thee of koffie, dit zorgt voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel.
  • Eet het liefst helemaal geen producten waar ongeraffineerde suikers in verwerkt zijn, want ook dit zorgt voor grote schommelingen in je suikerspiegel.
  • Zorg dat je voldoende beweegt, sporten zorgt er namelijk voor dat de glucose tolerantie van de cellen verbeterd. Regelmatige en intensieve beweging, zorgt voor een effectievere insuline functie. Met als gevolg een stabielere bloedsuikerspiegel en dus minder vet opslag.

Waarom je niet kunt afvallen als je bloedsuikerspiegel teveel schommelt

  • Insuline zorgt ervoor dat glucose versneld wordt opgenomen in je cellen. Zo worden dus ook de vetcellen van glucose voorzien, waardoor je lichaam grote hoeveelheden glucose gaat opslaan als vet.
  • Je lichaam gebruikt twee type brandstoffen: Glucose en vet. Het verbranden van Glucose(suiker) levert het lichaam makkelijker en sneller energie dan het verbranden van vet. Het lichaam gaat dus als eerst het glucose gehalte in het bloed aanspreken om de cellen te voeden. Indien je vet wilt verliezen, is dit dus niet iets waar je blij van wordt. Als je lichaam geen vet verbrand, raak je het immers ook geen vet kwijt!
  • Wanneer je lichaam teveel insuline aanmaakt om de glucose in de bloedbaan in balans te brengen krijgt je lichaam geen seintje meer dat het verzadigd is. Zo weet je dus niet wanneer je genoeg hebt en ga je over eten.
  • Als je bloedsuikerspiegel grote schommelingen heeft kan je lichaam hiervan een honger gevoel krijgen. Vaak eten we deze honger even snel weg met een ongezonde snack, die de bloedsuikserspiegel doet pieken. Het gevolg is dat je lichaam straks weer een honger gevoel heeft. En zo beland je in een vicieuze cirkel waar je niet meer uitkomt die ervoor zorgt dat je meer binnen krijgt aan voedsel dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. En als je meer binnen krijgt dan je nodig hebt, blijft je lichaam vet opslaan.

Ik hoop dat ik met bovenstaande informatie jullie wat meer duidelijkheid heb verschaft over waarom je de bloedsuikerspiegel in balans moet houden als je wilt afvallen.

Wist jij dat je bloedsuikerspiegel zo’n groot effect heeft op afvallen? Wat doe jij om je bloedsuikerspiegel in balans te houden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: