zelf de lekkerste croissants maken met roomboter

zelf de lekkerste croissants maken

Afgelopen paasweekend had ik zo’n zin in roomboter croissants. Vandaar dat we zelf croissants hebben gemaakt. Wil jij ook zelf de lekkerste croissants maken? Ik geef je hieronder het recept stap voor stap. Volg het recept nauwkeurig, het is even wat werk, maar dan heb je de lekkerste croissants die je ooit hebt gegeten!

Croissants INGREDIËNTEN

  • 500 gram tarwebloem;
  • 50 gram witte basterdsuiker;
  • 15 g verse gist of 1 zakje gedroogde gist of 1 blokje gedroogde gist;
  • 300 ml melk;
  • 250 gram koude roomboter;
  • 1 ei.

Croissants BEREIDing

Meng de bloem en de suiker in een kom en voeg 10 gram zout toe. Gebruik je verse gist? Wrijf dit dan boven het mengsel fijn. Zorg dat de melk lauwwarm is en meng dit samen met de gist al roerend door het bloemmengsel. Gebruik je een gedroogd blokje gist? Neem dan een ander kommetje met lauw warme melk en doe het blokje gist hierin. Zo wordt de gist geactiveerd en valt het blokje uit elkaar, zodat je het beter kunt mengen. Laat het gist-bloem-melk mengsel 15 minuten staan.

Bestrijk je werkblad met wat olijfolie en kneed het deeg 10 minuten door tot het soepel en elastisch is. Maak van het deeg een bal en leg deze terug in de kom. Nu is het tijd om het deeg te laten rijzen. Dek de kom af met plasticfolie, en zet voor 45-60 minuten weg op een warme plek. Het deeg is klaar met rijzen als het volume is verdubbeld.

Neem na 45 -60 minuten het deeg weer uit de kom en leg op het werkblad. Druk nu alle lucht eruit. Leg het hierna weer terug in de kom en dek weer af met plastic folie. Laat het 6-8 uur rusten in de koelkast.

Neem het deeg uit de koelkast en bestuif het werkblad met bloem. Rol of kneed het deeg uit tot je een cirkel hebt van ongeveer 12 cm. Snij de roomboter in klontjes en leg een kwart hiervan in het midden van de cirkel. Vouw de cirkel dicht. Blijf dit net zolang herhalen tot alle boter op is. Kneed het deeg tot de boter is opgenomen door het deeg. Wikkel in plasticfolie en laat het in de koelkast 30 minuten rusten. Herhaal het uitrollen en rusten nog 2 keer. Laat nu het deeg een nacht in de koelkast rusten.

Rol het deeg de volgende morgen uit tot je een lap van 45 x 35 cm en 5 mm dik hebt. Snijd het deeg in 6 rechthoeken en snijd deze diagonaal in driehoeken. Rol de driehoeken op. Begin aan de lange smalle kant en rol naar het uiteinde. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de croissants hierop. Dek de croissants af met een theedoek en laat nog 1-1½ uur rijzen.

Het is tijd om de croissant te gaan afbakken. Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop een ei los in een kommetje en bestrijk hiermee de croissants van boven voor een mooi bruin kleurtje. Bak de croissants in 15-20 minuten goudbruin af.

zelf de lekkerste croissants maken 2

Zoals je ziet, is het best wat werk om zelf de lekkerste croissants maken. Maar dan heb je ook wat!
Als je het recept goed gevolgd hebt, heb je de lekkerste croissants vers uit je eigen oven!

Ga jij zelf de lekkerste croissants maken?
Of haal je ze liever in de winkel?

EETSMAKELIJK, BON APPÉTIT & AFIYET OLSUN

Opzoek naar andere lekkere recept voor bij het ontbijt?
Probeer dan eens één van deze recepten.

15 Reacties

  1. april 3, 2018 / 10:41 am

    Ik heb dit weekend die je nog zelf moet rolllen gehaald, maar dit klinkt zoveel lekkerder!

    • Mariëlle
      Auteur
      april 3, 2018 / 11:27 am

      Het is natuurlijk een hoop extra werk, maar je zult het echt terug proeven in de croissants Judith! Ze zijn zoveel lekkerder!

  2. april 3, 2018 / 10:54 am

    Ik moet bekennen dat ik ze denk ik toch maar gewoon als afbakversie in de supermarkt koop. Lekker makkelijk.

    • Mariëlle
      Auteur
      april 3, 2018 / 11:27 am

      ja, je moet er echt zin in hebben want ze staan niet in een handomdraai op tafel…

  3. april 3, 2018 / 11:02 am

    Zelf gemaakt zijn ze natuurlijkwel het lekkerst, maar ik heb ze voor Pasen in de winkel gekocht.

  4. april 3, 2018 / 1:34 pm

    Oh wauw, dit ziet er echt zo goed uit! Ik heb net gegeten, maar toch loopt het water me in de mond. Ik ga straks meteen de ingrediënten halen!

  5. april 3, 2018 / 4:23 pm

    Ik hou ervan om dingen zelf te maken, ook al zijn ze zo makkelijk te koop in de winkel. Ik maak weleens croissants uit zo’n blik, maar dit is helemaal cool! Wil ik zeker eens gaan proberen.

  6. april 3, 2018 / 5:36 pm

    Ze zien er erg goed uit, ik ben zelf erg fan van warme ham/kaas croissantjes die zijn ook fijn om zelf te maken.

  7. april 3, 2018 / 5:56 pm

    Ohh zo lekker! Moet eerlijk bekennen dat ik ze meestal kant-en-klaar haal :-)

  8. april 4, 2018 / 3:25 pm

    Ik wist al dat het een arbeidsintensief klusje zou zijn, dus even om 8 uur in de ochtend dit gaan maken, dan wordt het eerder een lunch, haha. Maar leuk om te lezen hoe het moet, ga het zeker eens proberen!

  9. april 4, 2018 / 4:54 pm

    Jaa croissantjes! Super leuk en lekker om zelf te maken. Het is een hele klus om alles zo netjes mogelijk op te rollen. Haha.

  10. april 4, 2018 / 8:35 pm

    Ik vind ze homemade ook zoveel lekkerder! Haal wel eens die van Danerolles, maar dan kun je ’t deegje ook net zo goed zelf maken eigenlijk.

  11. april 4, 2018 / 9:16 pm

    De recept is simpel en klinkt het makkelijk maar kant klaar croissants deeg is handig, alleen bij mij altijd niet zo goed gebakken zoals bij de broodwinkels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: