Hoe maak je donuts met icing

Hoe maak je donuts met icing

De laatste tijd ben ik een beetje op de ongezonde toer met mijn recepten. Ik ben nou eenmaal een zoetekauw samen met mijn man. Als ik dan een dagje zondig, dan wil ik dat graag goed doen! We hadden nog nooit eerder zelf donuts gemaakt, dus gingen we onderzoek uit. Hoe maak je donuts? Er waren veel recepten te vinden, en we perfectioneerde dit recept, tot dat we het lekker vonden. Ik leg je ook uit hoe je zelf de icing maakt voor bovenop de donut.

Hoe maak je donuts met icing

Donuts maken is helemaal niet zo ingewikkeld, als je maar het juiste recept en de materialen hebt. Zo kun ze maken met een donut wafelijzer, maar je kunt ze ook op andere manieren bereiden,

Benodigdheden Zelf gemaakte Donuts

  • 400 g tarwebloem
  • 240 ml volle melk
  • 7 g gist
  • 2 el kristalsuiker
  • 1 tl zout
  • 2 eieren
  • 40 boter (op kamertemperatuur)
  • 100 g poedersuiker
  • 1 liter zonnebloemolie (om te frituren)

Bereiding deeg

Hoe maak je donuts? De eerste stap om donuts met icing te maken is door melk in een pan te verwarmen tot deze lauwwarm is. Haal nu 100ml melk uit de pan en voeg hier de gist en suiker aan toe. Laat dit 4 minuten staan. Ondertussen meng je de rest van de suiker, bloem en het zout in een andere kom. Neem de eieren en splits het eiwit van het eigeel. Het eiwit hebben we niet nodig. Voeg de eidooiers toe aan het gistmengsel dat je net apart hebt gezet. Voeg het gistmengsel nu toe aan de andere kom en mix goed door elkaar.

Donut Deeg Kneden en rijzen

Als alles goed gemixed is kneed je het deeg voor de donuts in ongeveer 5 minuten tot een zacht en soepel deeg. Vet een grote kom in met olie en leg hier het geknede deeg in. Dek de kom af met af met een vochtige schone theedoek en laat 1,5 uur rijzen. De hoeveelheid van het deeg zou verdubbeld moeten zijn!

Donuts uitsteken

Bestuif je werkblad met bloem en haal het deeg uit de kom. Rol het deeg uit tot een lap van 1 centimeter dik. Het is handig om met een ronde steekvorm er zoveel mogelijk cirtekels uit te steken. Als je deze niet hebt kun je ze natuurlijk ook in een ronde vorm snijden.

Maak met overgebleven resten een deegbal. Herhaal het proces en steek nog meer deegcirkels uit tot het deeg op is. Steek met een kleinere ring in het midden een cirkel uit, zodat de cirkels op donuts gaan lijken. Vet een bakplaat in en leg hier de cirkels op en laat ze 30 minuten rijzen.

Donuts bakken

Bekleed nu een andere bakplaat of schaal met keukenpapier. Verhit ondertussen de zonnebloemolie in een frituurpan en check met een klein stukje deeg of de olie goed warm is. De olie moet echt op 180 °C zijn, anders worden de donuts vet! Afhankelijk van de grote van je frituurpan kun je de donuts per 2 of 3 stuks frituren. In ongeveer 2 minuten zijn ze klaar, let op de goudbruine kleur. Keer ze halverwege de baktijd even om, zodat ze aan beide kanten mooi bruin worden. Haal ze uit de pan en leg ze op de bakplaat bekleed met keukenpapier zodat ze goed kunnen uitlekken.

 Hoe maak je donuts met icing

Benodigdheden Icing

  • 400 gram poedersuiker
  • 60 ml water
  • 10 gram eiwitpoeder

Bereiding icing

Meng 400 gram poedersuiker met 60 ml water en voeg hier 10 gram eiwitpoeder aan toe. Je kunt ook rauwe eiwitten gebruiken maar ik raad je het poeder aan in verband met salmonella.  Check de dikte van de icing, het moet enigszins van je lepel aflopen. Is de structuur te dik, dan kun je er zelf beetje bij beetje wat water aan toevoegen, zodat de icing de juiste dikte krijgt. Als de donuts zijn afgekoeld doop je ze in de icing. Bestrooi eventueel met pistache nootjes of chocolade snippers.

Hoe maak je donuts met icing

Als het goed is heb je na bovenstaande uitleg antwoord op de vraag: Hoe maak je donuts? Dus wanneer jij zin hebt in super lekkere zelfgemaakte donuts? Dan zou ik zeker dit recept eens maken!

3 Reacties

  1. april 26, 2017 / 8:14 pm

    Wat een leuk recept! Ik heb nog nooit zelf donuts gemaakt, dus wie weet ga ik eens een poging wagen. Met die icing ziet het er helemaal lekker uit.

    • Mariëlle
      Auteur
      mei 1, 2017 / 1:21 pm

      Het grappig is dat het soms erg moeilijk lijkt… Maar met een goed stappenplan en goede zin kom je al een heel eind! Succes en eetsmakelijk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: