Zo voorkom je een vitamine D tekort

zo voorkom je een vitamine D tekort

Een vitamine D tekort, veel mensen hebben er in de winter mee te maken. Door een vitamine D tekort kunnen er allerlei vervelende klachten en kwaaltjes ontstaan die je het liefst wil voorkomen. Denk aan problemen met je botten. Je erg vermoeid voelen of last hebben van spierkrampen. Maar ook problemen met je immuunsysteem kan een vitamine D tekort tot gevolg hebben. Ik geef je uitleg: Zo voorkom je een vitamine D tekort. Maar eerst vertel ik je wat meer over hoe een vitamine D tekort ontstaat en wat de symptomen zijn.

Waardoor ontstaat een vitamine D-tekort?

We weten allemaal dat we vitamine D nodig hebben, maar waardoor ontstaat een vitamine d tekort?

 • Gebrek aan zon
  Een vitamine D-tekort kan al snel voorkomen bij gebrek aan zon, zoals met de winterdag.
 • Donkere huid
  Mensen met een donkere huid maken altijd al minder vitamine D aan, dan mensen met een lichtere huid. Dat komt omdat het pigment in de huid de UV-B-stralen uit zonlicht deels tegenhoudt. Vaak liggen de roots van deze mensen in warme landen, waar de gehele dag de zon schijnt.
 • Oude huid
  Een oude huid maakt nou eenmaal minder vitamine D aan dan een jonge huid. Dit komt door ouderdom.

Wat zijn de symptomen van een vitamine d tekort?

Een vitamine D-tekort kan uiteindelijk leiden tot zwakke of pijnlijke botten , maar ook tanden. Het kan spierzwakte en spierkramp tot gevolg hebben. Maar ook kan het ervoor zorgen dat je immuunsysteem minder goed werkt.

zo voorkom je een vitamine D tekort

Wie loopt méér risico op een vitamine D-tekort?

Bepaalde groepen mensen hebben een grotere kans op een vitamine D-tekort. Denk aan jonge kinderen die nog in de groei zijn, of een vitamine d tekort zwanger vrouwen. Maar ook mensen die zelden buiten komen, of heel bedekkende kleding dragen lopen meer kans om een vitamine D tekort op te bouwen. Mensen met een getinte of gebruinde huid maken minder vitamine D aan. En als laatste groep de senioren.

Wist je dat: Ongeveer 5 tot 10% van de volwassen in Nederland een vitamine D-tekort heeft? Dat komt neer op 1.702.000 mensen die last hebben van een tekort. Jeetje, dat is best veel zeg!

Zo voorkom je een vitamine D tekort:

Natuurlijk kun je vitaminepillen slikken om je vitamine D-tekort tegen te gaan, maar je kunt ook op een natuurlijke manier vitamine D binnen krijgen! Ik vertel je hieronder hoe je een vitamine D tekort voorkomt.

ei vitamine d tekort

#1 – Eet voeding die vitamine D bevat

Het eten van de juiste voeding kan ervoor zorgen dat je helemaal geen vitamine D tekort opbouwt. 1/3 van de vitamine D in ons lichaam wordt verkregen door middel van voedsel. Producten waar je aan kunt denken zijn:

 • Ei: Eigeel bevat veel vitamine D, dus maak een lekkere omelet! Ook zit eigeel in veel toetjes en koekjes. Natuurlijk niet dagelijks eten, maar één of twee keer in de week zou een mooie aanvulling zijn.
 • Vlees: Wist je dat lever veel vitamine D bevat? Er zijn genoeg lekkere recepten voor lever te vinden op internet. Zoek eens een recept waar ook andere lekkere ingrediënten in verwerkt zijn. Probeer dit eens per week te eten en je zult zien, het smaakt best lekker als je het op de juiste manier weet klaar te maken ;)
 • Vis: Eet vette vis! Ga voor zalm, forel, tonijn of makreel, of combineer deze lekkere vissoorten in een salade of sushi gerecht.

vitamine d zon

#2 – Ga naar buiten als de zon schijnt

Ook in de herfst en wintermaanden laat de zon zich zo nu en dan zien. Kun je even pauze nemen op je werk? Of heb je in het weekend tijd om een lekker wandeling te maken? Ga dan zeker naar buiten als de zon schijnt, want ook wanneer het bewolkt is neemt je lichaam vitamine D op.

#3 – UV Lamp

Verschuilt de zon zich steeds achter de wolken? Dan is een UV-Lamp om het vitamine D tekort aan te vullen een goede oplossing. Een UV-Lamp boots het natuurlijke UV-licht na en dit is nou net wat je lichaam nodig heeft om vitamine D aan te maken.

vitamine d slikken

#4 – Vitamine D supplement

Mocht je met alle bovenstaande tips nog steeds last hebben van een vitamine D tekort? Dan kun je altijd nog een vitamine d slikken in de vorm van een supplement. Pas wel op dat je niet teveel vitamine d tot je neemt, want teveel kan ook nare bijwerkingen hebben. Raadpleeg daarom in geval van twijfel een arts en laat je bloed prikken, zodat duidelijk hoeveel vitamine d  je dient aan te vullen.

Hoe voorkom jij een vitamine D tekort?

Heb jij de symptomen van een vitamine D tekort?
Maar blijk je voldoende vitamine D in je lichaam te hebben?
Lees dan eens mijn artikel over een winterdip, want wie weet heb je hier wel last van…

17 Reacties

 1. november 27, 2017 / 8:11 am

  In de winter durf ik wel vitamine supplementen te gebruiken, omdat ik voel dat ik het nodig heb! Gelukkig eet ik wel graag eitjes & vis!

 2. november 27, 2017 / 8:23 am

  Goed om te weten! Ik slik regelmatig supplementen, want ik vrees dat ik in de winter niet aan genoeg vitamine D kom…

 3. november 27, 2017 / 8:38 am

  Goede tips, i zit in de winter ook vaak met een vitamine D te kort en heb dan ook veel last van sierkrampen. Ik neem liever geen pillen hiervoor dus de tips zijn echt iets voor mij!

 4. november 27, 2017 / 8:46 am

  Wij eten best vaak ei en vis, maar ik geef de kinderen ook nog altijd extra vitamine D. Toen ik zwanger was slikte ik het ook.

 5. november 27, 2017 / 8:52 am

  Ik doe eigenlijk niets speciaal, behalve regelmatig naar buiten gaan. En dan hoop ik er maar het beste van.

 6. november 27, 2017 / 8:55 am

  Ik ga mijn kinderen toen ze nog jonger waren wel altijd braaf van die druppeltje vitamine D.

 7. november 27, 2017 / 9:11 am

  Ik zat er toevallig aan tr denken om vitamine d pillen te halen.

 8. november 27, 2017 / 9:23 am

  Handige tips! Dat van een UV lamp wist ik nog niet. Ik had er wel eens van gehoord maar wist niet waar dat voor gebruikt werd.

 9. november 27, 2017 / 9:27 am

  Ik slik zelf extra vitamine D omdat ik weet dat mijn vitamine D net iets aan lange kant is.

 10. november 27, 2017 / 9:28 am

  Ik heb zelf altijd een Vitamine D tekort en ben dan vooral erg moe en ik heb last van rusteloze benen. Ik probeer zelf op mijn voeding te letten, maar heb van de dokter ook speciale supplementen. Dat werkt gelukkig wel. Buiten wandelen zodra de zon schijnt doe ik ook altijd.

 11. november 27, 2017 / 11:09 am

  Interessant artikel! Ik probeer elk zonnestraaltje mee te pikken en eet voldoende voeding met vitamine D. Indien nodig vul ik het aan met supplementen. 😊

 12. november 27, 2017 / 11:17 am

  Nuttig! Ik ben Indisch en ik probeer het op de natuurlijke manier. Dus niet een te hoge SPF, ei, vette vis en zo nu en dan vlees. Het zonnetje meepakken wanneer dat kan. Ik loop acht keer op een dag heen en weer naar de school van mijn dochtertje (7 minuten enkele loop-rit) dus ik kom ook nog buiten. Met pillen slikken ben ik voorzichtig. Zeker omdat mijn beste vriendin (apotheker) adviseerde om voorzichtig te zijn met vitamine D-pillen (wat jij ook al zegt).

 13. november 27, 2017 / 8:39 pm

  Dankjewel voor de tips, ik en mijn moeder hebben altijd helaas vitamine d te kort.

 14. november 29, 2017 / 6:00 pm

  Omdat halvarine als iets “slechts” wordt gezien, wat het helemaal niet is, eten veel mensen dit niet. Hier zit ook een goede dosis vitamine D in. Ik blijf dus lekker smeren, haha

 15. november 30, 2017 / 8:13 am

  Interessante blog. Zeker de tips hoe je het vitamine D tekort op een natuurlijke en gemakkelijke wijze kunt aanvullen.

 16. februari 19, 2018 / 2:22 pm

  Ik kom regelmatig buiten, en ik hoop dat dit genoeg is om geen vitaminetekorten op te lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: