1 week zwanger

Dit is de week van je vruchtbare dagen en waarschijnlijk de week dat jij de geslachtsgemeenschap of vruchtbaarheidsbehandeling hebt die leidt tot de bevruchting.

Dit is het eerste blog in een hele serie zwangerschapsblogs. Per week wordt er verteld wat je kunt verwachten. Hoe ontwikkelt je lichaam zich, en misschien nog wel belangrijker hoe groeit je baby? Wat moet je allemaal regelen tijdens de zwangerschap? En voor straks als je gaat bevallen? We bespreken praktische zaken die op dat moment nodig zijn. Lees je mee?

1 week zwanger: Baby

In week 1 ben je eigenlijk nog niet zwanger, maar maakt jouw lichaam zich klaar voor een mogelijke zwangerschap. De kans is groot dat je de vrijpartij hebt die ervoor zorgt dat je zwanger wordt. De spermacellen moeten een lange reis afleggen om bij de eicel te komen. Spermacellen kunnen tot wel 5 dagen overleven in jouw lichaam. Je meest vruchtbare dagen zijn dan ook de twee dagen voor je ovulatie en de dag van het ovuleren zelf.

Als je een gemiddelde menstruatiecyclus van 28 dagen hebt, vindt je eisprong aan het begin van week 2 plaats, rond de 15de dag. Hierbij komt een rijpe eicel vrij die door een spermacel bevrucht kan worden.

1 week zwanger: jij

Omdat de bevruchting nog niet heeft plaats gevonden is nog geen lichamelijke verandering op te merken door de zwangerschap. Wel kun je je lichaam alvast voorbereiden door te beginnen met het slikken van foliumzuur. Dit is noodzakelijk voor een goede vroege ontwikkeling van je kindje in de buik.

In deze week rijpt de eicel verder om volgende week vrij te komen tijdens de eisprong. Tegelijkertijd wordt je baarmoederwand dikker, zodat deze klaar is voor een eventuele innesteling.

Lichamelijk is er nu dus nog niets anders dan anders. Maar dit zal na de bevruchting snel veranderen…

Tip bij 1 week zwanger

Foliumzuur, ook wel vitamine B12 genoemd is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je ongeboren baby. Het ondersteunt namelijk de groei van je kindje in de eerste weken na de bevruchting en verkleint de kans dat je kindje een aangeboren afwijking krijgt.

Omdat je nooit precies weet wanneer de bevruchting plaatsvindt, wordt geadviseerd om dit 4-8 weken voorafgaand aan de bevruchting te gaan slikken. Na 10 weken zwangerschap kun je hier weer mee stoppen.

Nog geen tabletten in huis?

Geen zorgen, je kan foliumzuur hier eenvoudig bestellen.

Waar kun je beter laten?

  • Het is erg belangrijk dat je niet rookt, geen alcohol drinkt en geen drugs of andere medicijnen gebruikt die schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren kindje. Het gebruik hiervan kan leiden tot een miskraam .
  • Drink voldoende water en eet zo gezond en gevarieerd mogelijk. De bouwstoffen waarmee jou kindje groeit komen uit de voeding jij tot je neemt!

> 2 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: