3 weken zwanger

In de eerste twee weken kun je nog niet echt vaststellen of je zwanger bent. Meestal heeft in de derde week de bevruchting écht plaats gevonden. Het kan zelfs zijn dat je last begint te krijgen van zwangerschapsverschijnselen.

3 weken zwanger: Je baby

De eicel in je baarmoeder is nu bevrucht door de zaadcel en smelt samen. Vanaf dit moment heet het een ‘zygote’.

De innesteling en celdeling

24 uur gebeurt er even niets… Maar dan gaat de zaadcel zich vermenigvuldigen. De zygote wordt langzaam door de trilhaartjes naar de baarmoeder geduwd. Ondertussen deelt hij zichzelf al een aantal keer, waardoor hij al groter wordt. Die reis naar de baarmoeder duurt zo’n vijf tot zeven dagen. De celdeling blijft ondertussen doorgaan tot de baby uiteindelijk uit miljarden cellen zal bestaan.

Na 6 tot 12 dagen nestelt je baby zich in de baarmoederwand. Dit heet ook wel de innesteling. Daar blijft hij zitten tot het einde van de zwangerschap en groeit het uit tot een baby. Vanaf dit moment heet het geen ‘zygote’ meer maar een ‘blastocyste‘ .

De celdeling gaat in rap tempo verder. De cellen hebben onderling al de taken al verdeeld: de ene groep cellen (de embryonale knoop) gaat de baby vormen, de tweede groep vormt de placenta, en de derde groep vormt de vliezen.

Aan het eind van deze week noem je de binnenste cellen het embryo. De blastocyste heeft nu een grootte van twee millimeter. Je kunt je voorstellen dat een eicel met een dergelijke grootte nog nauwelijks een gewicht heeft.

3 weken zwanger: Jij

De innesteling kunnen sommige vroegen voelen door een erge steek in je buik. De één voelt hem duidelijk en de ander merkt er niks van. Waar je wel wat van kunt merken is de innestelingsbloeding die kan optreden. Dit gebeurt meestal tijdens het innestelen in de baarmoederwand wanneer er per ongeluk een bloedvaatje kapot gaat. Niks om je zorgen over te maken, maar het kan wel een kleine bloeding veroorzaken die je vagina uit komt. Meestal is het bloed bruinig. Of vermengt met slijm waardoor het rozig is. Veel vrouwen denken dat dit het teken is van een opkomende ongesteldheid en dan stopt het bloed ineens. Dit kan dan de innestelingsbloeding zijn.

Er wordt in je lichaam vanaf nu het hormoon HCG aangemaakt. Dit is ook het hormoon dat wordt waargenomen door een zwangerschapstest: die meet de hCG-waarden in je urine. Het HCG hormoon zorgt voor de productie van progesteron en oestrogeen. Door de vorming van progesteron wordt je baarmoedermond nu afgesloten door een slijmprop om zo je kindje te beschermen. Hij zit veilig op slot.

En geloof het of niet de spieren van de baarmoedermond worden nu ook al soepeler. Hier voel je zelf nog niks van hoor! Er wordt in je baarmoeder hard gewerkt om een veilig onderkomen te maken, waarin je baby de komende 8+ maanden in kan groeien.

De eerste zwangerschapsklachten kun je opmerken vanaf week 3. De meeste vrouwen merken helemaal niets, terwijl ze toch al zwanger zijn. Dit komt omdat veel kwalen ook optreden in het dagelijks leven.

Zo ben je wel eens moe als je het druk hebt gehad. Wel eens misselijk als je iets verkeerds hebt gegeten. En heb je wel eens last van je borsten voordat je ongesteld wordt. Achteraf, wanneer je weet dat je zwanger bent zul je vast denken: die klachten waren al door de zwangerschap!

Er zijn ook vrouwen die het meteen met zekerheid weten. Ze zijn bijvoorbeeld vanaf het begin van de zwangerschap super misselijk. Of hebben overmatig veel last van hun borsten of vermoeidheid.

Vroege zwangerschapsverschijnselen

  • Krampjes onderin je buik;
  • (Over) vermoeidheid (met een uitroepteken);
  • Hoofdpijn of migraine;
  • Opgeblazen gevoel;
  • Je voelt je emotioneler dan normaal – stemmingswisselingen;
  • Blauwe aderen op je borsten die meer zichtbaar zijn;
  • Gevoeligere borsten – een trekkend of prikkelend gevoel;
  • Je borsten worden groter;
  • Donkerdere tepels;
  • De hoeveelheid van de afscheiding in je vagina neemt toe. Je afscheiding wordt slijmeriger en dikker;
  • De innestelingsbloeding of een steek in je buik;

Lees ook: 10x zwangerschapskwalen waar niemand je over vertelt

Wat moet je doen bij 3 weken zwangerschap?

Het maakt niet uit of je bij 3 weken al zeker weet dat je zwanger bent of dat je weet dat je er een kans is op een zwangerschap. Het is in ieder geval goed om alvast rekening met bepaalde zaken te houden. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Rook niet, drink geen alcohol en gebruik geen drugs.
  • Drink niet teveel koffie. Wil je weten waarom? Lees dan het artikel: Mag ik koffie cafeïne tijdens de zwangerschap.
  • Er is ook een lijst voedingsmiddelen waarmee je tijdens je zwangerschap mee moet oppassen of die afgeraden worden. Denk aan kazen gemaakt van rauwe melk, ongepasteuriseerde melk. En het eten van rauw rood vlees. Let dus op, gezond eten tijdens de zwangerschap!
  • Als je bij 3 weken zeker weet dat je zwanger bent, kun wanneer je gebruikt maakt van medicijnen je apotheek en huisarts op de hoogte stellen. Wellicht is het handig om naar je medicatie te laten kijken.
  • Letop! Moet je een bezoekje brengen aan de tandarts? Of het ziekenhuis? Geef dan aan dat je zwanger bent als er röntgenfoto’s moeten worden gemaakt. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor je baby.
  • Ga foliumzuur en eventuele een mama-vitamine slikken, als je dit nog niet deed. Foliumzuur gaat een open ruggetje bij je baby tegen.

Tip van de week

Kun je de veranderingen in je lichaam niet plaatsen? Zit je erg in spanning over het feit of je wel of niet zwanger bent? Of heb je vragen over een eventuele zwangerschap? Maak dan gebruik van het kinderwensspreekuur bij de verloskundigenpraktijk.

Je kunt hier alle vragen stellen die in je opkomen. Maar een uitsluitsel over de zwangerschap krijg je helaas nog niet. Pas met 4 weken zwanger of 5 weken zwanger kan je met zekerheid vaststellen dat je zwanger bent.

< 2 weken zwanger                                     > 4 weken zwanger

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: