10 zwangerschapskwalen waar niemand je over verteld

10 zwangerschapskwalen

Ik vertelde jullie al in de zwanger update eerste trimester over een aantal zwangerschap symptomen of zwangerschapskwalen die ik had toen ik net zwanger was… En deel vandaag ik ze in een artikel, juist omdat er bijna door niemand over gepraat wordt. Lees je mee in: 10 zwangerschapskwalen waar niemand over verteld?

1. Uitputting en vermoeidheid

Voel je je zo vermoeid dat je het liefst dagen in bed wilt blijven liggen? Niet zo gek, als je je bedenkt dat jouw lichaam een mensje aan het maken is. Dit vraagt een hoop en dan heb ik het nog niets eens over de veranderende hormonen en de aanleg van de placenta…

2. Misselijkheid

(ochtend)misselijkheid is een veel voorkomende zwangerschapkwaal waar je al vroeg in de zwangerschap last van kunt hebben.

Hoe erg je er last van hebt? Dat kan verschillen per vrouw of per zwangerschap. Men denkt dat de toegenomen hoeveelheid hCG de boosdoener zijn. Maar helaas is er nog geen onderzoek die dit bevestigd.

De misselijkheid kan zich de gehele zwangerschap aanhouden, maar de meeste vrouwen hebben hier alleen last van in het eerst trimster.

3. Afkeer van geuren

Ik weet het, ben je niet zwanger geweest? Dan klinkt het waarschijnlijk als een broodje aap verhaal. Maar echt waar, je neus is helemaal de weg kwijt.

Door je zwangerschap kan je echt walgen van sommige geuren. Je reukvermogen is verscherpt, waardoor je alleen maar misselijker kan worden van bepaalde geuren. De meeste zwangere vrouwen hebben last van geuren zoals: gebakken vlees, sigarettenrook of koffie.

4. Hoofdpijn

Omdat je je niet lekker voelt en waarschijnlijk veel last hebt van vermoeidheid en misselijkheid kan dit weer lijden tot hoofdpijn. Maar ook de veranderingen in je hormoonhuishouding kunnen ervoor zorgen dat je hoofd zeer gaat doen.

Ongeveer 40% van de vrouwen krijgt er last van. De hoofdpijn ontstaat meestal vanaf de 4e zwangerschapsweek en kan gedurende de hele zwangerschap voorkomen.
null

5. Last van gevoelige of gezwollen borsten

Je borsten kunnen ineens gaan veranderen. De verandering in je hormoonhuishouding zorgt voor een betere doorbloeding. Zo krijg je last van gevoelige of gezwollen borsten. Erg onwennig en vooral pijnlijk.

6. Veranderende tepels

Naast dat je borsten groter kunnen worden en pijn kunnen doen of gevoel kunnen zijn. Kan ook de kleur van je tepels sterk gaan veranderen. Dit komt door de zwangerschapshormonen. Ook zul je zien dat je tepels qua omvang groter worden dan voorheen.

7. Vaak plassen

Na de zesde week van je zwangerschap zul je merken dat je steeds vaker naar de wc moet. Doordat je hormoonhuishouding verandert, wordt er meer bloed door je nieren gepompt, waardoor je blaas sneller vol zit. Ook drukt je groeiende baarmoeder op je blaas en dit helpt ook niet mee!

8. Last van vreetbuien

Als je zwanger bent, kan het zijn dat je extra zin hebt in het eten van bepaald voedsel. In mijn geval waren dat dingen waar ik helemaal niet zo dol op was voor de zwangerschap.

9. Stemmingswisselingen

Heb je last van wisselende stemmingen? Ben je het ene moment zwaar depressief en het andere moment ontzettend blij? De zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat de neurotransmitters (chemische boodschappers in je hersenen) niet meer goed werken, waardoor je soms de controle over je emoties verliest.

10. Opgeblazen gevoel

Het kan best voorkomen dat ronde 4de of 5de week van je zwangerschap last hebt van een opgezette buik en je broeken ineens niet meer passen.

Je lichaam houdt waarschijnlijk vocht vast en hier is helaas niks aan te doen. Met een beetje geluk trekt dit binnen een paar weken weg. Maar heb je pech? Dan houdt dit de hele zwangerschap aan en breidt het zich uit naar je handen, voeten en benen.

Zoals je gelezen hebt komen veel van deze zwangerschapkwalen helaas al vroeg voor in de zwangerschap en sommige zwangerschapskwaaltjes kunnen de hele zwangerschap blijven aanhouden. Daar ben je dus mooi klaar mee!

Gelukkig is het allemaal voor een goed doel: om over een aantal maanden een prachtig wondertje in je armen te sluiten!

Van welke zwangerschapskwalen had jij het meeste last tijdens je zwangerschap?


11 Reacties

 1. april 29, 2019 / 12:17 pm

  Oh, ik weet nog zo goed dat ik tijdens mijn eerste zwangerschap niet misselijk was, maar dat wel werd in de supermarkt bij de vleeswarenafdeling of als ik thuis eten ging koken en vlees uit de verpakking haalde, haha.

 2. april 29, 2019 / 1:35 pm

  ja 10 hele herkenbare kwaaltjes. Alle 10 zijn voorgekomen, haha. Vooral de misselijkheid en borsten/tepels.

 3. april 29, 2019 / 8:17 pm

  Met stipt op 1, de moeheid. Vreselijk. Zelfs een keer goed bijslapen heeft geen zin. Gelukkig is dat snel over als de baby er is.

  • Mariëlle
   Auteur
   april 30, 2019 / 1:15 pm

   Nou inderdaad de moeheid is echt afschuwelijk! Maar ook wel logisch als je lichaam hard werkt om een mooi en gezond mensje op de wereld te zetten toch?

 4. april 30, 2019 / 9:04 am

  Ik kan hier helaas niet over meespreken, maar ken vriendinnen die echt sommige kwaaltjes in extreme mate hadden, zoals die geuren!

 5. april 30, 2019 / 1:24 pm

  Ik ken ze allemaal, en had er ook allemaal last van. Vooral de misselijkheid, gedurende mijn hele zwangerschap van 27 weken. En ik kon de geur van ei ( in welke vorm dan ook ) niet uitstaan.

 6. april 30, 2019 / 4:41 pm

  Ik ben best een beetje bang voor dit als het voor mij zo ver is…

 7. Tania
  april 30, 2019 / 6:23 pm

  Ik had tot de laatste dag last van misselijkheid. Ik kon pas iets eten nadat ik mijn tanden gepoetst had anders moest ik alles overgeven.

 8. mei 2, 2019 / 1:28 pm

  Ik heb echt mazzel gehad.
  Bij de eerste geen enkele klacht gehad.
  Bij de 2e alleen bandenpijn.
  Bij de 3e bandenpijn, bekken instabiliteit ( nog steeds last van ) en last van maagzuur.

  Ik hoor echt hele nare verhalen in m’n omgeving van dames die echt onwijs ziek zijn. Heb het dan ook echt te doen met alle vrouwen die onwijs veel last hebben van de kwalen.

 9. mei 5, 2019 / 9:24 pm

  haha hormonen. Nou..ik had er niet last van maar mijn omgeving. Van mijn hormonen dan, dat dan weer wel ; -)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: