4 weken zwanger

4-weken-zwanger

Vanaf 4 weken zwanger zijn verandert de embryo in een echte baby. Vanaf dit moment kan een zwangerschapstest aantonen dat er sprake is van een échte zwangerschap. De menstruatie blijft uit en de zwangerschapsverschijnselen worden duidelijk voelbaarder en zichtbaar.

4 weken zwanger: Je Baby

Dit betekent niet alleen dat je weet dat je zwanger bent, maar ook dat je echt een baby in je buik draagt.

Van embryo naar baby

De embryo verandert in deze week van je zwangerschap in een baby. Eerst verandert de vorm van rond naar naar ovaal. En ook krijgt de embryo verschillende lagen.

De grootte van je baby

Groote: 1-2 millimeter
Gewicht: 0-1 gram

Je baby heeft de grootte van een piepklein zaadje van ongeveer een millimeter tot 2 millimeter groot. Ondanks dat je baby klein is gebeurt er al erg veel. En bestaat het klompje cellen uit drie de verschillende lagen de: dooierzak, placenta en amnioholte.

Inmiddels bevind zich er een piepkleine holte met wat vruchtwater. Om de vrucht en het vruchtwater ligt een vlies, het amniun.

Daaromheen zit een tweede vlies, het chorion. Als je baby wordt geboren, liggen het binnenste en buitenste vlies tegen elkaar aan, maar nu zitten er nog vocht en een dooierzak tussen. Tot week twaalf zorgt de dooierzak ook voor je baby’s voedingsstoffen. Deze taak wordt in week twaalf overgenomen door je placenta. Op dat moment lost de dooierzak op.

Weetje: Heb je alcohol gedronken en ontdek je vlak daarna dat je zwanger bent? Omdat de placenta dus nog niet gemaakt is, kan de alcohol ook nog niet bij je baby komen.

De placenta groeit uit de hechtvlokken die zich aan de buitenzijde van de eicel bevinden. Via de placenta vindt de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof plaats. Deze lopen via de navelstreng van jouw lichaam zo naar het lichaam van je kleintje. De andere kant op, worden er vanuit je baby afvalstoffen naar jouw lichaam vervoerd. Deze plas jij vervolgens uit.

Het deel wat je baby gaat worden, bestaat inmiddels al uit drie lagen. De cellen gaan zich als het ware specialiseren. Eén laag gaat het zenuwstelsel, de hersenen, de ogen en het haar vormen. Terwijl een andere laag zich specialiseert op het ontstaan van organen zoals longen en lever. De derde laag is verantwoordelijk voor het realiseren van de botten, spieren, nieren, geslachtsorganen en het hart vormen. Denk nu niet gelijk dat je kind al deze organen heeft. Ze worden langzaam aan gevormt. En het hart is het eerste orgaan dat er rond zes weken is. Het gaat dan ook al kloppen en is ook het grootste werkende orgaan. Hierna volgen de rest van de organen.

4 weken zwanger : Jij

Als de innesteling succesvol is gegaan, ben je echt en officieel zwanger. Een heel bijzondere periode uit je leven die je nooit zult vergeten! Eentje waarin je je waarschijnlijk vrouwelijker dan ooit zult voelen. Waarin je zult genieten van het moois dat in je groeit. En misschien wel wat angst hebt voor de zwangerschapskwaaltjes en de bevalling? En wat moet je allemaal wel niet regelen en kopen?

De zwangerschapskwalen nemen toe. En als je nog niet van alle kwalen last had, kunnen dit er meer worden.

Wat moet je doen bij 4 weken zwanger?

Op dit moment weet je misschien al zeker dat je zwanger bent en dus wordt het tijd dat je je levensstijl aanpast op de komst van je baby.

  • Rook niet, drink geen alcohol, gebruik geen drugs, drink niet te veel koffie en let op gezonde voeding tijdens zwangerschap
  • Pas je medicatiegebruik aan, als je dit nog niet hebt gedaan. Sommige medicatie kan schadelijk zijn voor je baby. Vraag je huisarts of apotheker om hulp hierbij.
  • Slik foliumzuur en mama-vitamines, als je dit nog niet deed.
  • Controleer je zorgverzekering. Word er voor jou en de komst van je baby voldoende vergoed? Of heb je misschien een aanvullende verzekering nodig die hierbij kan helpen?

Tip van de week

Geef jezelf een zwangerschapsdagboek cadeau. Een zwangerschapsdagboek bijhouden is niet alleen leuk voor jezelf, maar ook leuk voor je kind later. Of om zelfs nog eens terug te lezen hoe je deze periode in je leven hebt ervaren.

< 3 weken zwanger                                     > 5 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: