Mag ik koffie en cafeïne tijdens de zwangerschap?

Mag ik koffie, cafeïne tijdens de zwangerschap

Heerlijk een kopje koffie in de ochtend, of tijdens die middag dip! Toch wordt je er bij de verloskundige op gewezen dat koffie en cafeïne tijdens de zwangerschap slecht zou kunnen zijn voor je ongeboren baby. Onze moeders dronken tijdens de zwangerschap ook gewoon vier koppen koffie per dag. En daar ging toch ook niks fout? Hoe zit het nou met koffie tijdens zwangerschap? En met cafeïne? Je leest het in deze blog…

Hoeveel koffie en cafeïne tijdens de zwangerschap per dag wordt er aangeraden?

De meeste artsen raden zwangere vrouwen aan zich te beperken tot 200-300 mg cafeïne per dag als ze echt niet zonder kunnen. Dat komt neer op 1 tot 2 kopjes koffie per dag.

En ook het Voedingscentrum raadt zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven af om cafeïne te gebruiken.

Waar zit cafeine allemaal in?

Cafeine zit helaas niet alleen in koffie. Dus let op! Je moet dus niet alleen je koffie inname beperkten, maar ook je cafeïne-inname. Zoals je kunt zien, kom je cafeïne in veel dranken tegen:

ProductCafeïnegehalte
Cafeïnevrije koffie (Kopje 125 ml)3 mg
Cola (Glas 150 ml)15 mg
Melk chocolade (100 gram)20 mg
Groene thee (Kopje 125 ml)20 mg
Chocolademelk (Glas 150 ml)30 mg
Zwarte thee (Kopje 125 ml)40 mg
Pure chocolade (100 gram)46 mg
Instantkoffie (Kopje 125 ml)60 mg
Espresso (Kopje 50 ml)65 mg
Energiedrank (Blikje 250 ml)80 mg
Filterkoffie (Kopje 125 ml)85 mg
Starbucks koffie ‘Grande’ (Beker 473 ml)330 mg

Wat zijn de mogelijke gevolgen van koffie en cafeïne tijdens de zwangerschap?

Helaas is er nog niet genoeg onderzoek gedaan om een simpel en kort antwoord te geven. Op het moment zijn er tegenstrijdige berichten over de gevolgen van de inname van teveel cafeïne dranken en voedselbronnen. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan waarvan de resultaten uiteenlopen.

” Wetenschappers kunnen nog geen definitieve uitspraken doen of cafeïne daadwerkelijk negatieve gevolgen heeft, maar er blijken wel verbanden te bestaan.”

Tussen bijvoorbeeld bovenmatig cafeïnegebruik en het toenemen van een miskraam. Baby’s van moeders die meer cafeïne binnen krijgen dan wordt aangeraden, lijken gemiddeld een lager geboortegewicht te hebben en kleiner te zijn.

Daarom wordt iedere zwangere wel gewaarschuwd voor de effecten van bovenmatig cafeïnegebruik tijdens de zwangerschap.

Gevolgen voor de baby

Cafeïne behoort tot de alkaloïde stoffen: net als nicotine, codeïne, morfine en cocaïne. Als je dit rijtje zo leest klinkt het ineens een stuk minder onschuldig. De koffie en cafeïne tijdens de zwangerschap die jij nuttigd wordt via jouw bloed ook aan je baby meegegeven. Je baby reageert hier sterker op dan jij. Zijn hartje gaat sneller kloppen en hij wordt er erg onrustig van.

Dit komt vermoedelijk doordat cafeïne een vernauwing veroorzaakt van de bloedvaten tussen de baarmoeder en de placenta, waardoor het bloed minder goed naar je baby kan stromen. Dit zou ook slaan op het minder goed groeien en lagere geboorte gewicht van baby’s waar we eerder over spraken bij overmatig cafeïne gebruik.

Een andere gedachte is dat cafeïne bepaalde stoffen remt die betrokken zijn bij de groei en ontwikkeling van het embryo.

Gevolgen voor jou

Maar wat betekend het voor jou als zwangere als je teveel koffie en cafeïne tijdens de zwangerschap binnen krijgt? Cafeïne verhoogt je hartslag en kan zorgen voor slapeloosheid en hoofdpijn. Ook dit kan stress opleveren voor je ongeboren baby. Daarnaast kan je door het drinken van koffie meer last krijgen van brandend maagzuur. En daar wordt je niet blij van!

koffie en cafeïne tijdens de zwangerschap

” Maar ik kan niet zonder mijn koffie! “

Kan je zonder koffie en cafeïne tijdens de zwangerschap? Drink deze dan niet! Starbucks kan je vanaf nu écht beter voorbij lopen. Tenzij… je kiest voor de cafeïne vrije koffie natuurlijk ;)

Verslaafd aan koffie? Met deze tips kom je de zwangerschap door:

  • Drink de rest van de dag geen andere cafeïnehoudende producten. Dan kun je genieten van je kopje koffie, als je echt niet zonder kunt.
  • Drink je een favoriet koffie merk? Kijk dan goed naar de hoeveelheid cafeïne die hierin zit, en maak op basis daarvan berekeningen.
  • Kies liever voor cafeïnevrije koffie! Wellicht zul je er in het begin niks aan vinden, maar als je het leert drinken smaakt het best goed! Helemaal zonder cafeïne is dit niet, maar het is beter dan koffie met de volle pond cafeïne.
  • Let goed op de hoeveelheden koffie/cafeïne die je nuttigt. Een mok bevat twee keer de inhoud van een kopje. Dus ook twee maal zo veel cafeïne.

Heb jij koffie en cafeïne tijdens de zwangerschap genuttigd?
Of kon je makkelijk zonder?

1 Reactie

  1. juli 4, 2019 / 8:36 am

    Het enige wat ik echt niet lustte tijdens het zwanger zijn was koffie. Dus voor mij is dit ( ik die normaal echt graag koffie drinkt) helemaal geen probleem. Ik wist deze informatie die jij hier schrijft trouwens niet. Alhoewel ’te’ is nooit goed natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: