3x Poke Bowl variaties: vegetarisch, zalm en tonijn

Poke Bowl-1

Je hebt de Poke Bowl vast al wel eens voorbij zien komen. Een Poke Bowl is een Hawaiiaans gerecht dat je kunt eten als lunch of als hoofdgerecht, en voornamelijk bestaat uit rijst met rauwe vis en verse groenten. Vandaag geef ik je het recept voor drie variaties op de standaard Poke Bowl, namelijk een vegetarische variant, eentje met zalm en één met tonijn. Lees je met me mee?

Ingrediënten

  • <500 gr surinaamse rijste (jumbo);
  • 120 ml rijstazijn;
  • >300 gr zalmfilet;
  • 150 gr tonijn;
  • 100 gr tofu;
  • ½ rode peper;
  • 2 el sojasaus;
  • 1 el sesamolie;
  • 1 komkommer;
  • 3 bosuien
  • 2 eetrijpe avocado’s;
  • 2 tl zwart sesamzaad;
  • 2 rode bietjes;
  • 1 limoen;
  • 1 vijg;
  • 250 gram kikkererwten;
  • Broccoli;
  • een handje vol taugé;
  • 1/4 komkommer.

Bereiding 3x Poke Bowls

  1. Kook de 500 gram rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zelf neem ik altijd surinaamse rijst van de (ahum reclame) Jumbo. Roer vervolgens 2/3e van de rijstazijn door de rijst als deze nog warm is. Laat als je de azijn goed hebt doorgeroerd minimaal een uur afkoelen in de pan of op een platte schaal.
  2. Als de rijst kookt kun je ook kort de broccoli opzetten, want helemaal rauw is hij wel wat hard. Kook 2 á 3 minuten. Totdat de broccoli beet gaar is en giet af deze af.
  3. Snijd ondertussen de zalm in blokjes van 1 cm. Was hierna de rode peper en snij het steeltje ervan af. Verwijder vervolgens de zaadlijsten. Snij de peper nu door midden en snij in hele fijne reepjes. Meng dit samen met de sojasaus en wat olie. Voeg de zalm toe en roer goed door. Het handigste is om de zalm afgedekt in de koelkast te zetten tot je de Poke Bowl ook echt gaat serveren.
  4. Bak de tofu in een laagje olie aan bij de kanten een minuut of 3. Tot beide kanten goudbruin zijn. Laat afkoelen op een bord.
  5. Doe dit ook met het stuk tonijn. Bak aan beide kanten tot deze goudbruin is en laat afkoelen op een bord.
  6. Indien je kant en klare kikkererwten koopt ben je snel klaar, maar je kunt ze ook zelf volgens de aanwijzing op de verpakking koken. Laat wel voldoende afkoelen alvorens op de poke bowl te serveren.
  7. Was daarna de komkommer en snij deze in hele dunne plakjes. Besprenkel met de rest van de rijstazijn. Snijd de bosui in schuine ringetjes.
  8. Snijd de avocado’s overlangs doormidden en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees uit de schil en snijd in plakjes.
  9. Snij de bietjes door midden en snij ook de broccoli in partjes. Halveer de vijgen.
  10. Nadat je alles hebt fijn gesneden en gebakken, verdeel je de rijst over 3 kommen. Verdeel de komkommer, de bosui, de avocado, de broccoli, de rode bietjes, de vijgen, kikkererwten en taugé over de kommen.
  11. Voeg vervolgens de zalm, tonijn of de tofu toe.
  12. Als laatste besprenkel je alle Poke Bowls met de sesamzaadjes.
    En Tadaa! Zo heb je dus drie verschillende Poke Bowls, vegetarisch, met zalm en tonijn.

Variatietip:

Wil je variëren met de Poke Bowl? Vervang groenten dan door groenten varianten die jij lekker vindt. Verder kun j dee zalm, tonijn of tofu vervangen door andere vlees- of vissoorten zoals bijvoorbeeld makreel. Ook lekker als extra ingrediënten zijn sushigember en bijvoorbeeld zeewiersalade (wakame).

Heb jij de Poke Bowl al eens geprobeerd?
En ga jij dit recept maken?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: