8 tips om spierpijn na het sporten te voorkomen

8 tips om spierpijn na het sporten te voorkomen

Heb jij last van spierpijn? Waarschijnlijk komt dit omdat je super goed bezig bent geweest in de sportschool! Het gevoel van spierpijn geeft mij altijd het gevoel dat ik goed bezig ben geweest. Als je je haren moet wassen na een avondje trainen of na een Legday als ik op werk de trap op moet naar 3 hoog. Oewhh ja dan heb ik het even zwaar. Klinkt dit herkenbaar? Vandaag deel ik tips om spierpijn na het sporten te voorkomen.

1. Start je training altijd met een goede warming-up

Door een goede warming-up kunnen je spieren wennen aan de spanning. Als je je spieren opwarmt worden ze ook langzaam aan soepeler. Begin je gelijk met je training dan kan je als je work-out klaar is nog best wel eens last krijgen van spierpijn. Een warming-up hoeft geen halve training in beslag te nemen. Met een minuut of 10-15 kom je al een heel eind. Door de warming-up neemt je lichaam ook meer zuurstof op, wat straks ten goede komt mocht je aan krachttraining doen.

2. Bouw je training rustig op

Train je al een tijdje of eigenlijk nog niet zo lang? Het is belangrijk om alles in stappen te doen. Denk niet gelijk dat je 10 km kunt hardlopen of 80 kilo leg press kunt doen, maar bouw alles rustig op. Je spieren moeten namelijk wennen aan de belasting die je ze geeft. Gebruik daarom een goed trainingsschema. Het  is altijd goed om jezelf te pushen, maar ken je grenzen. Resultaten behalen is super. Maar wees realistisch! jij en ik weten beide dat dit niet over een nacht gebeurd. Bouw alles rustig op en geef je lichaam de tijd om aan de training te wennen.

3. Cool down niet vergeten

Om je lichaam en je spieren goed te laten af koelen en om naar een staat van rust terug te keren is een cooling down erg belangrijk. Ook dit neemt niet een halve training in beslag. Hiervoor geld hetzelfde als de warming-up 10-15 minuten is genoeg. Tijdens je cool down kunnen de afvalstoffen rustig je lichaam verlaten. Juiste deze zorgen later voor erge spierpijn samen met het abrupt stoppen of starten van een training.

4. Gebruik een Foam Roller

Door al het trainen raken je spieren maximaal belast. Dit kan lijden tot knopen en verklevingen in de spieren. Deze zorgen weer voor spierpijn en daar willen we nou juist vanaf. Met een foam roller kun je de knopen en verklevingen in je spieren tegen gaan. Ze zijn niet erg duur en er zijn tal van oefeningen op internet te vinden waar uitgelegd word hoe je een foam roller gebruikt. Het gebruik van een foam roller stimuleert de bloedcirculatie in de spieren en verbeterd de flexibiliteit en mobiliteit.

5. Voldoende drinken is belangrijk!

Door tijdens en na de training goed water te blijven drinken heeft je lichaam de kans om zo zijn afvalstoffen kwijt te raken.

6. Rust werkt magisch

Trainen, trainen en nog eens trainen… ja zo bereik ik toch resultaat? Ja, met een goed schema bereik je resultaat, maar hierin is ook rust een belangrijke factor. Wanneer je je lichaam rust geeft hebben je spieren de kans om te herstellen en en groeien. Als je beter resultaten wilt bereiken is rust in acht nemen dus erg belangrijk.

7. Voeding: Dagelijkse portie eiwitten

Je spieren hebben net als de rest van je lichaam voeding nodig. Je spieren hebben eiwitten nodig om te kunnen herstellen en groeien. Je kunt een portie eiwitten innemen voor en na de trainen, zo groeien je spieren maximaal. Maar ook helpt het je spieren herstellen, waardoor je minder snel spierpijn krijgt.

8. Vitamine C

Sport je geregeld of train je zwaar? Dan mag een vitamine c supplement niet ontbreken! Vitamine C zorgt ervoor dat je spieren beter kunnen herstellen. Ook is het zo dat als je te intensief traint dit je immuunsysteem verzwakt. Of je het nu neemt voor het herstellen van je spieren of het boosten van in je immuunsysteem. Twee vliegen in één klap is nooit weg!

Mocht je na mijn 8 tips om spierpijn na het sporten te voorkomen toch nog last hebben van spierpijn, dan heb je toch één van deze tips niet (goed) opgevolgd. Het belangrijkste is om je lichaam goed te verzorgen door alles in balans te houden. Eten, sporten, rusten en ontspannen. Ja dat weten we wel! Ja, ik weet het zelf ook. Het is alleen zaak om die balans vast te houden en telkens weer opnieuw op zoek te blijven naar die balans.

Heb jij vaak last van spierpijn? Wat is jouw geheim om spierpijn na het sporten te voorkomen?

 

2 Reacties

  1. juni 4, 2016 / 7:40 pm

    Hele handige tips! Het is heel belangrijk om even op te warmen voordat je volle bak gaan sporten

  2. juni 26, 2018 / 10:35 am

    Eigenlijk zelden, terwijl ik toch te beroerd ben om op te warmen of aan cooldown te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: