Home » Lifestyle » Gezondheid » Collageen

Collageen

Een mooie en jonge huid willen we graag allemaal. Maar wat is het geheim om je jeugdige huid te bewaren? Ik vertel je wat collageen is. En waar collageen goed voor is. Waar het in je lichaam voorkomt. En welke mogelijkheden er zijn om de collageen afbraak te remmen, en de collageen aanmaak te stimuleren. Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Lees dan vooral verder…

Wat is Collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam. Wist je dat onze gewrichten, botten, spieren, maar ook onze haren en nagels bestaan uit collageen?

Waar is collageen goed voor?

Collageen zorgt voor stevigheid en elasticiteit. Zo hebben we collageenvezels in onze opperhuid, deze worden ook wel de dermis gemoemd. De Dermis beïnvloed onze huidstructuur, maar ook de stevigheid van de huid van binnenuit. Is er voldoende collageen aanwezig? Dan blijft je huid mooi strak en elastisch. Waardoor je huid er jonger, maar ook gezonder uitziet!

Collageenafbraak en gevolgen?

Ons lichaam maakt normaal gesproken zelf voldoende collageen aan. Maar naarmate we ouder worden neemt de aanmaak van collageen af. Dit komt, doordat onze huid collageen steeds minder goed zelf kan aanmaken. Vanaf ongeveer je 25ste gaat je huid steeds minder collageen produceren. En na je 50 ste maakt je lichaam helemaal geen collageen meer aan… Minder of geen collageen aanmaak, heeft als gevolg een minder elastische huid. En dus meer kans op rimpels en ook cellulitis.

Wist je trouwens dat naast het effect op je huid, de afnemende collageen aanmaak ook gevolgen heeft voor je spieren en gewrichten? Zo kunnen je spieren en gewrichten minder soepel worden. Met als gevolg dat je lichaam stijver is en je minder soepel kunt bewegen.

Externe factoren die afbraak collageen beïnvloeden

Niet alleen je leeftijd, maar ook hoe je omgaat met externe factoren zorgen ervoor dat je lichaam collageen afbreekt. Lig je bijvoorbeeld teveel in de zon? Eet je veel suikers? Of rook je? Al deze activiteiten kunnen ervoor zorgen dat de collageenvezels in de huid sneller afbreken. Gelukkig kun je dus zelf wel het collageen proces wel beïnvloeden!

Hoe kunnen we de hoeveelheid collageen in onze huid verhogen?

Om de hoeveelheid collageen in je huid te verhogen is het belangrijk om de collageen aanmaak te stimuleren en de collageen afbraak te remmen. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kan doen, waarbij de ene manier veel efficiënter is dan de andere.

1. Gezonde voeding

Door gevarieerd te eten en voedingsmiddelen in je dieet te verwerken die zowel de aanmaak van collageen stimuleren evenals de afbraak remmen. Doe je zelf al op een simpele manier je best voor je huid.

Vlees

De meeste vlees soorten bevatten rijke bronnen van collageen en eiwit. Denk aan kip, varkensvlees, rundvlees, geit, os & hert. Maar niet alleen het vlees ook de bouillon bevat veel collageen. Kies er voor om vlees dus regelmatig te eten, zodat je jouw collageen niveau optimaal aanvult.

Vis

Vis bevat ook collageen, alleen wel lagere gehaltes dan vlees. Het collageen zit vooral in de schubben van de vis. Zalm en tonijn bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze verhogen de soepelheid van je celmembranen, waardoor stoffen gemakkelijk in en uit je huidcel kunnen. Hierdoor functioneert je huid beter. Wat resulteert in minder ontstekingen en een stevigere huid.

Groente en rood fruit

Ook het eten van rode vruchten is erg belangrijk. Deze bevatten veel lycopeen, een substantie die niet alleen een uitstekende antioxidant is, maar ook helpt om de productie van collageen te bevorderen. En ook ananas, banaan, citroenen, sinaasappels, kiwi’s, mango en grapefruit zorgen hiervoor. Daarnaast zijn er een aantal groeten die je ook kunt eten om de productie van collageen te bevorderen, denk aan: aubergine, andijvie, kool, selderij en spinazie.

Overige voedingsmiddelen

Er zijn nog andere voedingsmiddelen die belangrijk zijn voor de collageen productie van je huid. Denk aan zwarte en groene olijven, komkommer, knoflook, uien, en tofu. Maar ook sojamelk, kaas, thee en noten kun de collageen aanmaak in je huid bevorderen.

2. Collageen smeren?

Het smeren van producten die collageen bevatten op je huid, zullen niet de aanmaak van collageen bevorderen. Dit komt doordat de structuur van collageen te groot is, waardoor het niet door de bovenste huidlaag (epidermis) heen kan dringen om zijn werk te doen. De aanmaak van collageen gebeurt van binnen uit.

Wel kun je het collageen proces proberen te ondersteunen met een crème die de juiste vorm, concentratie en samenstelling vitamine C bevat of een crème met ‘signaal transductie peptiden’. Deze zorgen voor een stevigere huid.

Een andere mogelijkheid is het toevoegen van actieve bestanddelen die collageen afbraak remmen. Enzymen zoals matrix metalloproteinases (MMP) die het collageen afbreken kunnen door bepaalde actieve ingrediënten afgeremd worden.

Door te werken met huidverzorgingsproducten die dus zowel de aanmaak van collageen stimuleren evenals de afbraak remmen, kun je toch een hoop door te smeren.

3. Collageen slikken of drinken?

De laatste tijd zie je het steeds meer voorbij komen. Celebrities of bekende nederlanders die Collageen tot zich nemen in de vorm van een pil, poeder of drankje.

Wanneer je collageen oraal tot je neemt, wordt deze door je maag en darmen afgebroken totdat het valt uiteen valt in peptiden. Deze peptiden worden vervolgens via je bloed in de huid opgenomen. Hierdoor worden de fibroblasten gestimuleerd en maken ze meer collageen aan.

Heeft het oraal innemen van collageen ook écht effect?

Om eerlijk te zijn is het effect van het oraal innemen van collageen niet onomstotelijk bewezen. Wel is er een kleine studie gedaan waarbij 114 proefpersonen zijn ingezet. De helft van deze proefpersonen kreeg collageen toegediend en de andere helft een placebo. Bi de proefpersonen die collageen kregen toegediend zag men een vermindering van rimpels en verhoging van de hoeveelheid collageen type I en elastine in de huid.

4. Collageen injecteren?

Als laatste zou je de hoeveelheid collageen in je huid kunnen verhogen door middel van injecties. De injecties hebben voor en nadelen. Het voordeel is dat een injectie gelijk en plaatselijk werkt. Daarentegen houdt het effect maar drie tot zes maanden aan. Immers breekt je huid zelf de collageen weer af. En de injecties zijn niet goedkoop. injecties, hierdoor is het gebruik van collageen injecties sterk afgenomen.

Conclusie

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er dus verschillende manieren waarop je kan zorgen dat er voldoende collageen in je huid aanwezig is en blijft. Dit kun je doen door de collageen aanmaak te stimuleren en de collageen afbraak te remmen. 

Het meest effectief zijn de collageen injecties, maar deze hebben als nadeel dat ze niet goedkoop zijn. En niet iedereen tegen naalden kan. De laatste tijd is de collageen suppletie steeds meer in opkomst. Collageen in de vorm van pillen of poeder, maar de werking hiervan is nooit echt wetenschappelijk bewezen. Sowieso is het verstandig om je huid te verwennen met een dag en nachtcrème die het collageen proces ondersteunen met de juiste concentratie vitamine C. Collageen wordt aangemaakt binnen in de huid. Goed voor jezelf zorgen door voldoende groente en fruit te eten zorgt ervoor dat ook je huid gezond blijft. En zo de aanmaak van collageen zo succesvol mogelijk kan verlopen. Het mooiste zou natuurlijk zijn om deze gehele mix toe te passen. Zodat je zelf weet dat je er alles aan gedaan hebt om je huid zo steving, gezond en mooi mogelijk te houden.

Wat doe jij om de collageen productie te stimuleren? Of juist om de collageen afbreek te remmen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: