De voordelen van koud af douchen

De voordelen van koud af douchen

Koud Douchen, ja ik weet wel wat je denkt! Je bent gek zeker. Uhm nee, niet helemaal… Maar wel gek op een gezond lichaam! De voordelen van koud af douchen zijn onderzocht in Het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) met een groep van ruim 3000 personen die zij een maand lang monitorde tijdens het douchen. De resultaten werden onlangs gepubliceerd in het online magazine PLOS ONE en liegen er niet om!

Cool Challenge onderzoek

Het onderzoek genaamd “Cool Challenge” ging van start op 1 januari 2015 en duurde 90 dagen. De onderzoeksgroep bestond uit 3018 relatief gezonde proefpersonen. Deze groep werd gelijk verdeeld over vier groepen: één groep nam dagelijks een warme douche zoals we gewend zijn. De drie andere groepen douchten na afloop hiervan de eerste 30 dagen koud af (gedurende 30/60/90 seconden). Deelnemers van de vier groepen beantwoordden per mail vragenlijsten en hielden bij hoeveel dagen ze zich ziek meldden of klachten hadden.

Resultaten van het onderzoek
De resultaten waren opvallend en hoopgevend voor de toekomst:
* 29 procent minder ziekteverzuim bij de koud-douchers.
* Algehele toename in de beleving van het energieniveau.
* 79% volbracht de dagelijkse koude douche gedurende 30 dagen.
* Meer dan 90% nam zich voor koud te blijven douchen.
* Meer dan 60% douchte ook 3 maanden na de start van het onderzoek nog koud af.

Het mooie is dat het niet uitmaakt hoelang je doucht met koud water. Of je 30, 60 of 90 seconden koud doucht maakte namelijk geen verschil. De voordelen van koud af douchen treden al op bij 30 seconden koud douchen.

Samenwerking
Het onderzoek vond plaats op initiatief van G. A. (Geert) Buijze, orthopedisch chirurg i.o. aan het AMC. Buijze was vanuit persoonlijke ervaring op de hoogte van de positieve effecten van koud douchen. Hij zag deze ervaringen echter niet gestaafd door wetenschappelijke feiten, dus besloot hij een onderzoeksteam samen te stellen. Betrokkenen: het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid; de Clinical Research Unit AMC; Slotervaart Ziekenhuis. Verantwoordelijk voor de organisatie van de Cool Challenge waren Linda Koeman van Ice.Club en Koen de Jong van Sportrusten.

De voordelen van koud af douchen:

Onderstaande effecten zijn niet bewezen aan de hand van dit onderzoek. Maar wel is bekend dat wij het koud af douchen als sinds de oudheid gebruiken voor verschillende zaken. Men praat over de volgende effecten:

 • Vergroten van je mentale kracht;
 • Gezondere huid en haar;
 • Verbetering van de bloedcirculatie;
 • Sterker immuunsysteem;
 • Versnelde stofwisseling (mogelijk helpt dit om af te vallen);
 • Een euforisch positief gevoel krijgen;
 • Verhoogt de hormoon productie;
 • Verlicht depressies;
 • De gehele dag door het energie niveau verhogen;
 • Werkt stress verminderend;
 • Verlicht chronische pijn;
 • Versterkt het autonome zenuwstelsel;
 • Verbeterd je slaap, je slaapt dieper;
 • Het ontgiften van je lichaam.

Hoe overleef je koud af douchen?

Ademhaling
Let goed op je ademhaling! Adem in en uit en blijf hier op letten. Je lichaam geeft door het goed in en uit ademen een soort signaal naar je hersenen af dat alles oké is. Je lichaam gaat nu niet de vecht of vlucht modus in, maar begint met bibberen.

In één keer eronder
één voor allen, en allen voor één. Met andere woorden er in één keer onder springen en het 30 seconden vol houden. Ik kan begrijpen dat deze tactiek niet bij iedereen past… maar zo ben je er wel lekker snel vanaf.

Bouw het langzaam op
Begin met je handen en je voeten, zo kan je lichaam wennen aan de temperatuur. Ga er nu steeds een stukje verder onder, tot de 30 seconden voorbij zijn.

Verlaag de temperatuur telkens een beetje
Door tijdens het douchen de temperatuur steeds met 2 graden terug te draaien, raakt je lichaam vanzelf gewend aan de kou en ervaar je niet echt het schrik effect. Wel ben je iets langer bezig dan bij bovenstaande methodes!

De ene methode is de andere niet. Wil je het aangenaam houden? Wil je snel klaar zijn? Maak je eigen keus en kies voor een methode die bij jou past!

Ga jij de Cool Challenge aan?

Ice club wil mensen uitdagen om vanaf 1 januari 2017 mee te doen aan de Cool Challenge: 30 dagen koud af douchen. Koud kunstje, zou je zeggen. Ben je geïnteresseerd? Meld je dan aan via: www.ice.club

Ga jij voortaan koud af douchen en zo De voordelen van koud af douchen ervaren? Waarom ga jij dit juist wel of niet doen?

1 Reactie

 1. september 23, 2016 / 3:24 pm

  Ik hou van een koude douche aan het eind, in de winter wel wat minder hoor maar in de zomer is het zalig en inderdaad heel goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: