Diwali-Lichtfeest

dia

Subh Diwali Allemaal! Misschien hebben jullie het meegekregen dat vandaag Diwali wordt gevierd bij de Hindoes? Het leek me leuk om uit te leggen wat er nou precies gevierd wordt bij Diwali en waarom dit voor Hindoes een super belangrijke dag is. Wat zijn de rituelen en gebruiken op Diwali? Ben je benieuwd geworden? Ik leg je graag wat meer uit over Diwali.

Diwali, ook wel Divali, Deepavali, of Deevali is een van de grootste en belangrijkste feesten in het hindoeïsme en is ontstaan in India.  Het woord dipavali betekend afgeleid van het Sanskriet rij lichtjes. Diwali wordt gevierd tijdens de nieuwe maan in de maand Asvin.

Diwali lichtfeest

Wat viert men met Diwali?

Divali, ook wel bekend als het lichtfeest staat symbool voor “de overwinning van het goede over het kwade, het licht wint het van de duisternis, de warmte van de kou, de waarheid van de onwaarheid en de reinheid van de onreinheid.”

diwali lichtfeest

Hoe wordt Diwali gevierd?

Divali wordt eigenlijk in 5 dagen gevierd. Het unieke van Diwali is het harmonieuze van de 5 filosofieën. Elke dag heeft zo zijn eigen rituelen en mythes:

  • De eerste dag is genoemd Dhanteras, deze valt op de 13e dag van de maand Ashwin. Het woord Dhan betekent rijkdom. Deze dag is heel belangrijk voor de samenleving.
  • De tweede dag is bekend als Chotti Divali (kleine Divali), deze valt op de 14e dag van de maand Ashwin. De legende relateert deze dag aan koning Bali die de halfgoden gevangen hield.
  • De derde dag van het feest Divali is de meest belangrijke dag van de Laxmi-puja, welke geheel in het teken staat van de godin Laxmi. Deze dag is ook bekend als Chopada-puja. Deze dag valt op de donkere nacht van Amavasya (donkere helft van de maand). Men gelooft dat op deze voorspoedige dag god Krishna zijn incarnatie heeft verlaten.
  • De vierde dag is genaamd Padwa, welke de kroning van de koning Vikramaditya onderstreept. Op deze dag begon ook de Vikram-samvat: de jaartelling van de Hindus.
  • De laatste van de 5 dagen is bekend als Bhaiya-Dooj. Tijdens deze dag staat de liefde tussen zus en broer centraal. De broer gaat naar het huis van zijn zus om deze dag te vieren.

Grondige schoonmaak

Een dag vantevoren of op de dag zelf geeft men het huis een grondige schoonmaakbeurt. De olielampjes, Dipa, traditioneel een kleigebakken lamp, Diya of Dia, met katoen wattenlontje en geklaarde boter (ghee) staan centraal tijdens de Diwali viering.

Gebed

Wanneer het begint te schemeren voert een van de oudere vrouwelijke familieleden voor de deur van het huis een korte plechtigheid uit. In gebed wendt zij zich tot de godin, looft haar eigenschappen en verzoekt haar om toch vooral te komen. Voor zich heeft zij een koperen bord waarop vijf diya’s staan.

 

Nadat zij die heeft aangestoken houdt ze baar handen even in de warmte boven de lampjes en brengt ze vervolgens naar haar voorhoofd. De andere aanwezigen volgen haar voorbeeld. Als er nog meer diya’s zijn worden ze nu aangestoken. Intussen verjaagt de vrouw des huizes de armoede. Ze maakt een rondgang door alle vertrekken van het huis, waarbij ze roept: “Lakshmi kom binnen, armoe verdwijn!”

Diwali-Diya

Als het gezin dochters heeft neemt de oudste het koperen bord met de vijf diya’s en gaat het huis in om in de belangrijkste vijf vertrekken een diya te zetten. Hoe rijker men is hoe meer Diya’s men heeft. Ze worden aangestoken en met deze fraaie verlichting nodigt men Lakhsmi, de godin van geluk, voorspoed en rijkdom, uit om het huis te bezoeken en de bewoners te zegenen. De andere lampjes worden rond het huis geplaatst.

Kajal maken

Voor de vrouwen is het nu tijd om Amavas ka kajal te maken, de kajal (eyeliner) van de nieuwe maan.  Men wrijft een plaatje ijzer met olie in en houdt dat boven een van de diya’s. Na enkele ogenblikken vormt zich op het plaatje en laag roet. Deze vette roet is de kajal, het oogzwart en de rest van het jaar wordt ze aangebracht om het ‘boze oog’ af te wenden.

Nadat men zich te goed heeft gedaan aan een vegetarische maaltijd…

Nu is het tijd voor de zoetigheid. Ook wel mithai genoemd.

laddoo

Hierboven zie je laddoo’s. Een lekkernij gemaakt van gecondenseerde melk, suiker en kokosnoot.

Heb jij wel eens diwali meegemaakt bij een hindoestaanse familie thuis? Zou je dit graag eens willen?

3 Reacties

  1. november 7, 2018 / 8:45 am

    Wat leuk om zo meer te weten te komen over divali! Ik hoorde er sinds dit jaar steeds meer over dus leuk dat je de achtergrond en rituelen van het feest met ons deelt!

  2. november 7, 2018 / 9:17 pm

    Wat leuk om het zo te leren kennen. Het klinkt heel relaxed allemaal.

    • Mariëlle
      Auteur
      november 7, 2018 / 10:47 pm

      Dat is het ook zeker Evelien. In mijn ogen zijn geloof en tradities ook erg mooi en gezellig, zolang je er zelf maar relaxed mee omgaat ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: