Dry January | Een maand lang geen alcohol?!?

Alcoholvrije drankjes zijn steeds populairder aan het worden, vooral tijdens de maand januari, ook wel bekend als “Dry January”. Waarom doen er zoveel mensen mee aan Dry January? Wat zijn de gezondheidsvoordelen en waarom zou jij mee moeten doen? Ik vertel je er meer over in dit artikel.

Dry January challenge

Als je er nog nooit aan hebt mee gedaan of vanuit jezelf geen alcohol drinkt, dan zegt Dry January je misschien niks. Toch wordt Dry January steeds populairder. Het is een challenge waarbij jij jezelf uitdaagt om de hele maand januari geen alcohol te drinken. Een hele maand geen (druppel!). Misschien wil jij ook na de feestdagen het wat rustiger aan doen? Start het nieuwe jaar dan met een maand geen alcohol. Sommige mensen doen dit om hun gezondheid te verbeteren en andere omdat ze een gezonde levensstijl willen behouden.

Waar komt de dry january challenge vandaan?

Dry January is afkomstig uit het ‘Verenigd Koningkrijk’ en staat ook wel bekend als “Veganuary”. Dry January begon in 2013 als een campagne van de Britse organisatie Alcohol Concern, om mensen te helpen om bewuster te worden van hun alcoholconsumptie en om de gezondheidsvoordelen van een alcoholvrije maand te ervaren.

In het eerste jaar deden er zo’n 4.000 Britten mee met een maand zonder alcohol, en in de opvolgende jaren nam het succes alleen maar toe. Niet alleen deden er duizenden nieuwe Britten mee, ook andere landen sloten zich aan, waaronder Nederland. In 2019 namen er naar schatting zo’n 100.000 Nederlanders deel aan Dry January.

Waarom zou je deelnemen? Dry – January de voordelen

Er zijn tal van dry january voordelen waarom je kunt deelnemen: zoals het verminderen van stress, je lichaam voelt fitter. Je verliest meestal gewicht ( zo raak je gemakkelijk die de kerstkilo’s kwijt), krijgt een betere slaapkwaliteit, behouden van een gezonde bloeddruk, en een verbetering van je cholesterol en nierfunctie.

Dry January is vooral erg populair, omdat je een maand lang je oude patroon doorbreekt. Om zo te komen tot een nieuw gewenst patroon. Je krijgt bewustzijn over je alcohol inname als je hier steeds ‘nee’ tegen moet zeggen. Je voelt je onder andere fitter, slaapt beter, raakt de kerstkilo’s gemakkelijker kwijt en ook je cholesterolgehalte en leverfunctie verbeteren. Probeer die voordelen in je achterhoofd te houden als je (met een beetje tegenzin) ‘nee’ zegt tegen de prosecco op de nieuwjaarsborrel van je werk bijvoorbeeld.

Dry Januari Volhouden – Tips

Als je in je eentje mee doet aan Dry-Januari lijkt het wellicht lastig om vol te houden. Zorg dus dat je medestanders hebt, want dan is volhouden voor jou alleen maar makkelijker.

  • Vertel iedereen dat je meedoet. Zo hoef je ook minder vaak te herhalen dat je ‘geen alcohol drinkt’. Dit maakt het alleen maar makkelijker om vol te houden.
  • Houd als motivatie bij hoeveel dagen je alcohol vrij bent – en tel zo af hoeveel dagen je het al volhoud. Elke dag is er eentje. En elk streepje of kruisje werkt weer motiverend om het langer vol te houden.
  • Zorg voor afleiding op vaste drinkmomenten. Een borrel aan het einde van de middag? Ga nu rond dat tijdstip een rondje wandelen, of op visite bij de buren.
  • Alcohol bij het eten? Zorg dat je niet in de verleiding kunt komen en ruim alle alcohol op alvorens je begint aan de challenge.
  • Vrijdagmiddagborrel? Laat je niet verleiden, maar spreek van tevoren af de BOB te zijn. Zo moet je het wel volhouden.

Wat zijn alcoholvrije alternatieven

Maar wat zijn goede alternatieven als dry january drinks, als je iets wilt drinken zonder alcohol erin? Gelukkig zijn er tal van lekkere alcoholvrije drankjes om uit te kiezen.

Koffie en thee

Dit zijn klassieke alcoholvrije opties die altijd populair zijn. Probeer een speciaalbiertje voor een wat luxere ervaring, of maak je eigen koffie- of thee-cocktails met smaakmakers zoals vanille, kaneel of sinaasappel.

Water met Fruit

Ook kun je zelf heerlijke watercombinaties maken met fruit of citrusvruchten. Dit drinkt gemakkelijker weg en is nog gezond ook! Citroen, aardbei, komkommer en munt zijn allemaal goede opties om mee te beginnen. Er zijn ook tal van merken die water met smaak verkopen in flessen of blikjes. Denk bijvoorbeeld aan Spa Fruit. Dit is een gemakkelijke manier om alcoholvrije drankjes mee te nemen onderweg.

Je kunt ook water met smaak maken met behulp van een infuserfles. Dit is een fles met een compartiment in het midden waar je fruit of kruiden kunt toevoegen. Laat het enkele uren of een nacht in de koelkast staan om de smaak te laten infuseren en geniet ervan onderweg.

Vruchtensappen of groentensappen

Koop kant en klare vruchtensappen of groentesappen of maak ze zelf met bijvoorbeeld een slowjuicer.

Smoothies

zijn een gezonde keuze voor een alcoholvrij drankje. Maak je eigen smoothie met vers fruit en groenten voor een verfrissende en voedzame drank.

Alcoholvrije cocktails

Ook wel mocktails genoemd zijn ook een leuke optie. Probeer bijvoorbeeld eens deze Green Lizzard.

Speciale alcoholvrij drankjes

Als je geen zin hebt in iets zoets, kun je ook kiezen voor een alcoholvrij bier of wijn. Of een speciaal ontwikkelt alcohol vrij drankje. Er zijn steeds meer opties beschikbaar op de markt, denk aan Lyre’s, URB, dus experimenteer en vind wat jij lekker vindt.

Let ook op gezonde snackopties

Als je deelneemt aan Dry January, is het ook belangrijk om te onthouden dat je niet alleen hoeft te denken aan wat je drinkt, maar ook aan wat je eet. Probeer gezonde snackopties te vinden om te eten in plaats van chips en koekjes die vaak worden geconsumeerd met alcohol. Denk aan fruit, noten, hummus met groenten of geroosterde kikkererwten, of bijvoorbeeld de Popped Chips van Foods2smile. Ook kun je zelf gezonde dingen bakken, zoals bijvoorbeeld bananenbrood of deze havermout kwarkbroodjes.

Dry January kan een uitdaging zijn, maar het kan ook leiden tot verbetering van de gezondheid en een bewuster consumptiepatroon van alcohol. Probeer verschillende alcoholvrije drankjes uit en ontdek wat jij lekker vindt. Wie weet, misschien ontdek je zelfs een nieuwe favoriete drankje!

Het doel van Dry January is niet om helemaal te stoppen met drinken, maar om bewuster te zijn van hoeveel alcohol je drinkt en om de gezondheidsvoordelen van een alcoholvrije maand te ervaren. Dus als je aan Dry January wilt deelnemen, heb je genoeg opties om uit te kiezen als het gaat om alcoholvrije drankjes. Probeer verschillende dingen uit en ontdek wat jij lekker vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: