Event | Chocoa 2020 – Grootste chocolade festival van NL!

Ik ben gek op chocolade en om die reden tipje ik jullie al eerder over het chocoa chocolade festival. Gisteren werd het event voor de 7de keer gehouden en ik ging er uiteraard ook heen. Ik neem je mee in wat er allemaal te zien en te doen was.

Van cacaoboon tot chocolade

Over chocolade valt zo ontzettend veel te ontdekken. Natuurlijk hoe de chocolade gemaakt wordt. Maar wist je ook dat waar de cacaoplant groeit van invloed is op de smaak. De bomen en gewassen die om de cacaoplant heen groeien zijn bepalend voor de smaaksensatie.

Verschillende chocolade merken

Van over de hele wereld zijn er chocolademakers naar het Chocoa Chocolade Festival 2020 gekomen. Zo ontmoette ik veel makers van verschillende chocoladerepen. Hieronder vind je een aantal merken chocolade waar ik graag meer over wilde weten en die ik uiteraard heb geproefd! Ik vertel je er hieronder wat meer over.

Arvicavao

Importeerd kwaliteits cacao en chocolade vanuit Venezuela, al zit het moederbedrijf in Spanje. Onder de cacao bevindt zich Criollo-cacao, internationaal erkend als de beste cacao ter wereld.

Er zijn drie soorten cacao in Venezuela. De belangrijkste soorten cacao zijn: De Creoolse, de vreemdeling en de Trinitariër.

Website: Arvicacao.com

ARTIST CHOCOLATE

Net als jij probeert ARTIST CHOCOLATE gewoon wat kleur te brengen in een saaie wereld. Alle chocolade wordt in eigen beheer geproduceerd van bean to bar.

Hoewel het grootste deel van de chocolade die op grote schaal wordt gemaakt, veel van hetzelfde is, probeert ARTIST CHOCOLATE hier verschil in te maken doordat alle repen met de hand worden geproduceerd.

Website: Artistchocolate.com

Bean to Bar

Bono Bono Bonbons

Bonbons die met de hand zijn gemaakt met uitsluitend biologische ingrediënten. Eigenaar Anna maakt ze al 20 jaar!

En als je je afvraagt of deze bonbons lekker zijn? Het woord ‘bono’ is een verbuiging van het Latijnse woord ‘bonus’, dat ‘goed’ of ‘lekker’ betekent.

BonoBono klinkt mooi bij bonbons en al die b’s, o’s en ennen zien er ook grappig uit. BonoBono zou: ‘lekkerlekker’ moeten betekenen.

Website: www.bonobono.nl

Bikkels

De Bikkel Company is in 2012 ontstaan. De ervaren banketbakker Dennis van Marion uit Baarn wilde eens iets anders ontwikkelen, iets nieuws.

Hemelse lekkernijen die ook nog eens leuk zijn om weg te geven en heerlijk om te krijgen. In zijn professionele bakkerij in Baarn ging hij aan de slag met vormen, met chocolade en aroma’s. Het resultaat? Tweekleurige Chocolade Bikkels. Gemaakt van kwaliteitschocolade aangevuld met natuurlijke smaakaroma’s.

Uniek en ongewoon lekker. Anders dan een gebruikelijke bonbon, zonder alcohol. En ook verrukkelijk voor mensen die geen liefhebber zijn van chocolade. De perfecte balans tussen de chocolade en de aroma’s zorgt namelijk voor een unieke smaakbeleving, voor jong en oud.

Website: chocoladebikkels.nl

Chocokoo

Chocokoo-boon-tot-reep chocoladerepen worden lokaal gemaakt in Estonia van cacaobonen van verschillende oorsprong. Ze reinigen, braden en breken cacaobonen zelf en wrijven ze in een massa waaraan we ongeraffineerde rietsuiker toevoegen. Zo krijg je de smaak van pure chocolade.

Website: chocokoo.ee

Chocolate Makers

In 2011 besloten Rodney en Enver om chocolademakers te worden. Gewoon omdat het maken van èchte chocola nu eenmaal het mooiste en lekkerste is wat er bestaat!

Ze hebben een eigen fabriek in Amsterdam. En zijn het enige Nederlandse chocoladebedrijf dat elke schakel in de keten zelf in de hand heeft. Hierdoor kunnen ze alles zo duurzaam mogelijk doen.

Ze kopen hoge kwaliteit biologische cacao direct bij de boeren in Congo, Peru en de Dominicaanse Republiek. Ze branden zelf en nemen de tijd. Eerlijk, stoer, biologisch, Nederlands en ècht lekker.

Website: www.chocolatemakers.nl

Chocolates El Ray

Het concern Tuozzo Zozaya and Company is in Caracas opgericht door José Rafael Zozaya y Carmelo Tuozzo. Het is eigenlijk het tweede chocoladebedrijf gevestigd in Venezuela. In korte tijd slaagden ze erin om de beste chocolade van het land te produceren. Dus noemden ze het met trots El Rey (De Koning).

Het is een familiebedrijf, een van de oudste chocoladeproducenten in Venezuela – in feite een van de oudste industriële bedrijven in het land. Ze verbouwen en verwerken 100% Venezulaanse cacao.

Website: Chocolates-elrey.com

Chocolate Tree

Prachtige bekroonde chocolaatjes, handgemaakt met vakmanschap en zorg van bonen tot bonbon. Maar ook heerlijke chocolade repen, waarbij de cacaoboon steeds een andere origine heeft. Ze zijn gevestigd in Bruntsfield, Edinburgh. en ebruiken verse premium ingrediënten voor de beste natuurlijke smaken en de meeste producten zijn vegan.

ChocoCard

Izabella Foki verhuisde van Londen naar de Albert Kázpuspuszta, waar ze in 2011 de chocoladewinkel van haar man oprichtte in Boedapest. Zo ontstond het hongaarse chocolademerk dat al eerder een zilvere medaille won in eigen land.

Een van de specialiteiten is de ChocoCard een reep heerlijke chocolade met wenskaart erbij.

Das Bernsteinzimmer

Solvejg Klein is de eerste biologisch gecertificeerde chocoladefabrikant in Duitsland die puur veganistisch produceert! Traditioneel vakmanschap Vs. innovatieve productideeën. Passie en een gevoel voor wat echt een goede chocolade is! 

Zoals je kunt zien heeft Das Bernsteinzimmer al meerdere DACH Chocolate awards gewonnen.

Elimba

De Duitse Barbara en Elias, zijn de oprichters van Elimba. Het grote enthousiasme voor cacao heeft zich ontwikkeld tijdens uitgebreide reizen naar Zuid-Amerika. We hebben beiden de teelt en verwerking van cacao ervaren als een fascinerend lokaal evenement. Ze besloten om hun kennis en ervaringen over cacao op grote schaal bekend te maken in Europa. Dit leidde tot de oprichting van Elimba en de ontwikkeling van het Criollo-bal.

De Criollo-bal is een bal rauwe cacao met hoogwaardige kruiden. Zodra je hem oplost in hete melk of water, ontvouwt het zich tot een drank met een intense cacaosmaak en een langdurig effect.

Website: Elimba.de

Georgia Ramon – Carolina Reaper

Deze Carolina Reaper, is de heetste chocolade chili reep ter wereld. Met een gemiddelde van 1.569.300 Scoville en piekwaarden van meer dan 2.200.000 Scoville ontving deze variëteit in november 2013 de vermelding in het Guinness Book of Records. Een chocolade variant voor échte matcho’s en zoals ik begreep van de verkoper werd hij vaak aangekocht.

Zoals jullie weten hou ik van pittig eten, maar deze chocolade was to hot to handle als je het mij vraagt.

Website: Firetree

De afgelegen eilanden van de zuidelijke Stille Oceaan en Oceanië maken deel uit van wat bekend staat als “de ring van vuur”: een cirkel van 452 vulkanen die die oceaan omringen. Dit is waar je de firetree, of cacaoboom, zult ontdekken met zijn vlamgekleurde peulen. De firetree gedijt op de rijke, poreuze vulkanische grond die op deze eilanden wordt gevonden. Het is hier en op een paar andere plaatsen in de wereld, zoals het vulkanische eiland Madagascar, waar ze hun cacao vandaan halen. Maar de bodem is slechts het begin van het verhaal.

Alleen om de verpakking, zou ik deze chocolade al kopen. Wat is ie mooi!

Website: www.firetreechocolate.com

Fjak

Fjak maakt zijn biologische, ethisch verhandelde boon tot reepchocolade in de diepten van Hardangerfjord in Noorwegen. Fjak koopt zijn cacaobonen van spannende oorsprong ver, ver van Noorwegen.

Het maken van chocolade doen Agur en Siv als sinds 2015, maar pas eind 2017 werd Fjak officieel gelanceerd. 

Fjak dankt zijn naam aan het Hardanger-dialect, waar mensen van een bepaalde generatie in de regio naar elkaar verwijzen als ‘fjak‘. Agur en Siv vertaalden zich ruwweg in ‘lief‘ of ‘eerlijk‘ en vonden dat er geen geschiktere naam was voor hun chocoladereep, Chocolade is immers ‘het liefste ter wereld’.

Website: fjaak.no

Heinde & Verre

Hij staat in Rotterdam een kleinschalige chocoladefabriek waar op ambachtelijke wijze single origin chocolade wordt gemaakt. Ewald Rietberg en Jan Willem Jekel produceren chocola van Heinde & Verre.

Website: heindeverre.com

Kah Kow

Sinds 1905 is de familie Rizek cacaoproducenten in de Dominicaanse Republiek, met boerderijen in het ‘hart’ van het land. Het is de eerste biologische chocolade die op het eiland wordt geproduceerd. Het werd in 2011 geïntroduceerd op de lokale markt en in 2012 opende ze hun eerste winkel in Blue Mall.

Ze hebben ook een museum in de historische en prachtige Zona Colonial, Kah Kaw Experience , in Santo Domingo.

Website: kahkow.com

Karuna

Karuna Chocolate is opgericht door Armin en Katya. Ze produceren als eerste chocolade uit fijne cacaobonen uit Zuid-Tirol. 

Ze sorteren, roosteren en malen geselecteerde cacaobonen en produceren bijzonder aromatische en puristische chocolade en cacaoboterproducten in kleine productiebatches.

En wat ik gaaf vind is dat ze ook een drietal super lekkere witte chocolade repen hebben, namelijk de white Raspberries, White Blackcurrent en de White Sea Blackthorn.

Krak

Chocolade van hollandse makelij sinds 2013. De chocolade wordt gemaakt in hun eigen fabriek in Ermelo door Mark Schimmel en zijn compagnon. Samen zorgen zij ervoor dat iedereen kan genieten van een stuk goede chocolade, Krak!

website: krakchocolade.nl

Krakakoa

Het is toch prachtig om chocolades gemaakt in Indonesië en afkomstig van specifiek eilanden te kunnen proeven.

Krakakao heeft 3 mooie pure orginele chocolades, van cacao uit respectievelijk Kalimantan, Sumatra en Sulawesi. En dan nog drie repen in melk & puur met gember, chilipeper & kaneel.

La Galigo

Ik ontmoete Fatima op Chocoa en jeetje, wat een inspirerende vrouw is dit zeg! Ze verteld vol passie over de stichting waarvoor ze op dit event staat: La Galigo.

Boer zijn is in Indonesië brengt niet voldoende op, omdat men weinig geld krijgt voor de cacao, maar ook omdat de boeren niet weten hoe ze op de juiste manier met hun gewassen moeten omgaan. Ook onder de jeugd is boeren totaal niet hip. Met deze stichting proberen ze boeren op te lijden en de winstgevendheid van het boeren bestaan te maximaliseren.

Zo kun je om de stichting te helpen bijvoorbeeld een cacaoplant adopteren, of één van de handgemaakte producten aanschaffen, zoals chocolade, brownies, maar ook bijvoorbeeld cacao thee. En die kocht ik! Benieuwd hoe hij smaakt! Wil je meer weten over de stichting? Zie de link hieronder.

Website: www.lagaligofoundation.com

La Folie

La Folie, het Franse patisserie-, chocolaterie- en bakkerijcafémerk van chef Sanjana Patel gevestigd in Mumbai, heeft een heerlijke lijn chocoladerepen!

De cacao waarmee ze werken is afkomstig van over de hele wereld, variërend van intense donkere chocola tot aromatische ganache van melkchocolade.

Website: www.lafolie.in

Mike&Becky

Mike & Becky is het eerste biologische chocolade-atelier, winkel en lounge in Brussel. Ze importeren cacao bonen van 5 verschillende plantages over de hele wereld. Leer alles over fijne cacao en proef echte, eerlijke chocolade. 

Website: www.mikeandbecky.be

MS3 Choco

De Filipijnen zijn rijk aan cacao en bieden de mogelijkheid om het leven van Filipijnse cacaoboeren te veranderen door hen een bron van leven te geven. Ze maken heerlijke chocoladerepen van filipijnse komaf.

Website: www.ms3-agriventures.com

Nayah

De keuze voor de bedrijfsnaam, NAYAH, werd geïnspireerd door de legende van de waterlelie Vitoria Regia, symbool van biodiversiteit en culturele rijkdom van de Amazone. Het merklogo verwijst naar de transformatie van de vruchten van cacao (theobroma cacao) en cupuaçu (theobroma grandiflorum) in chocolaatjes, natuurelementen en de panache van NAYAH, een prachtige inheemse die, volgens de Amazone-legende, verliefd werd op de maan reflectie in de rivier en werd de waterlelie Vitoria Regia door kruising van de God van de maan, Yaci. 

Website: www.nayahamazon.com

Nexo chocolade

Keyla is de eigenarese van Nexo Chocolate. Ze is Peruaans maar woont nu in Italië. Na vele jaren in de coffeeshop en ambachtelijke ijssector, opende ze haar Bean To Bar-chocoladewinkel aan de poorten van Milaan.

Dankzij de samenwerking met haar familie in Peru kan ze de herkomst van de cacao van de peruaanse plantage garanderen.

Website: Nexochocolate.com

Tan Bun Skrati

Rutger Lem en Ellen Ligteringen richtte Tan Bun Skrati op in 2010. Ellen kent de traditie van Surinaamse cacao van haar moeder en grootmoeder. Ze bereidden cacao voor een warme cacaodrank genaamd ‘skrati’. 

Toen Ellen begon, had ze alleen deze informatie van haar moeder en ouderen om uit te putten. Deze manier van cacao maken is diep geworteld in familietraditie. Hoe de cacao moet smaken, wordt bepaald door de manier waarop moeder, grootmoeder en overgrootmoeder de cacao bereidde.

Ik voelde me met een vader van surinaamse komaf gelijk verbonden met dit chocolademerk. Zodoende dat ik het hier ook uitlicht en een reepje mee nam!

Website: www.tanbun.org

TBROS

TBROS is een vietnamees chocolademerk van Cacao Brothers Company. Met alle vertrouwen in Vietnamese landbouwproducten werkt Tbros nauw samen met cacaoboeren om de Vietnamese cacao-naam de waarde te geven die het verdient.

Dit wordt gedeeltelijk bewezen door 10 prestigieuze prijzen op ’s werelds toonaangevende chocoladewedstrijd in het Verenigd Koninkrijk – Academy of Chocolate 2018, inclusief 3 zilveren en 7 bronzen prijzen voor kwaliteitschocolade.

Website: Tbros.vn

Theo & Philo

Theo & Philo vertaalt samen naar ‘chocolade en liefde’ – dezelfde elementen die in elke reep chocola van Theo & Philo passen.

Vandaag eert Theo & Philo trots hoogwaardige lokale ingrediënten – van de cacaobonen van Davao in Mindanao, waar vruchtbaar land en gematigde klimaten enkele van de beste cacaos in de regio produceren. Elke reep Theo & Philo-chocolade is een meesterwerk, zorgvuldig vervaardigd om het rijke erfgoed van de Filippino’s te vangen.

Website: Theoandphilo.com

Tony Choconely

Journalist Teun van de Keuken is geschokt als hij in een boek leest over kindslaven op de cacaoplantages in West-Afrika. Slavernij bestaat nog steeds.

Tony’s Chocolonely is ontstaan vanuit het tv-programma Keuringsdienst van Waarde. Journalisten brengen in dit programma misstanden over productie van voedsel en andere producten aan het licht. Een van de presentatoren is Teun van de Keuken.

Natuurlijk kennen wij nederlanders Tony Choconely wel van de verschillende smaken Tony Choconely en de limited editions.

Website: Tonyschocolonely.com/nl/nl

Xué

Chocolade gemaakt door de handen van Peruaanse boerenvrouwe , met granen van de vertrouwde boerderij genaamd La Esperanza die al jaren cacao verbouwen.

Zoto

ZOTO is een Belgisch familiebedrijf gespecialiseerd in cacao-gerelateerde consultancyprojecten. ZOTO werd in 2016 opgericht door ZOi Papalexandratou & Tom De Winne. Ze hebben meer dan 13 jaar in de tropen over de hele wereld gewerkt en gewoond. En verkopen een fijne selectie aan chocoalde producten.

Website:Zoto.be

Andere producten met en zonder cacao

Natuurlijk draait op chocoa alles om chocolade, maar toch was er niet alleen chocoalde te koop.

Cacao Thee

Zo vond ik er bijvoorbeel cacao thee. Dit heb ik nog nooit gedronken, dus heb ik een zakje meegenomen, waarover later meer.

Chez Bea

Maar ook vond ik er verscheidene cosmetica en beauty producten waar cacao in verwerkt zat.

Jicaro cup

Een ander gaaf iets dat ik tegen kwam was de Jicaro Cup. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik vind ze zo ontzettend mooi!

Nexotella

En als je dan genoeg hebt van al die chocolade repen, dan moet je aan de nexotella. Chocolade pasta/saus die helemaal vegan is zonder gekke toevoegingen. Ik vond hem heerlijk!

Boeken over cacao & chocolade, herkomst en bereiding

En natuurlijk is de Chocoa 2020 niet compleet zonder een goede boeken stand over cacao, chocolade en alles wat ermee. temaken heeft!

Proeverijen

Naast de vele standjes met heerlijke soorten chocolade van over meer dan 40 landen, waren er ook proeverijen waar je betaald aan kon deelnemen.

Zo waren er bij eerdere edities onder meer de proeverijen van chocolade met kaas, chocolade met rum en chocolade met whiskey meegemaakt. Allemaal best geweldig, soms zelfs echt ongelooflijk. Zeker mijn advies om er eentje bij te wonen dus, kans is groot dat je echt verrast gaat worden!

Cacao Bar -Pure Kakaw

Even genoeg van al dat slenteren? neem dan lekker plaats aan de Cacao Bar. Hier kun je geniet van een heerlijk kopje cacao waar naar wellust van alles aan kan worden toegevoegd.

Even mixen en dan heb je een overheerlijk kopje cacao.

website: www.purekakaw.com

Seminars

Ook zijn er seminars te volgen over hoe jij zelf chocolade producten kunt maken

En wat. jeer alemaal voor nodig hebt!

Als je het mij vraagt een geslaagde 7de editie van het Chocoa 2020 festival. Ik heb een hoop geproefd, gezien en ook een aantal nieuwe chocolade merken ontdekt waar ik erg van onder de indruk was.

Ben jij al eens naar het Chocoa Chocolade festival geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: