goed kauwen verzadigd je maag

De één eet super traag, de ander super veel, de ander super snel, de ander weer met pauzes. Het voedsel dat we nuttigen is het begin van een verwerkingsproces. Helaas staan we daar niet altijd bij stil. Vooral wanneer iets lekkers voorgeschoteld krijgen is het vaak hap, slik, weg. Goed kauwen is van essentieel belang om de verwerking van voedsel te bevorderen, maar goed kauwen verzadigd ook je maag. Ik vertel je waarom.

Enzymen die ons voedsel afbreken

Wist je dat in ons speeksel enzymen zitten die voedsel afbreken? Hoe minder lang je iets in je mond houdt, hoe minder goed deze enzymen hun werk kunnen doen. Ook is het zo dat deze enzymen mee gaan je maag in. Dus hoe meer enzymen het voedsel bevat, hoe beter het is voor de afbraak van het voedsel.

Wanneer je niet goed kauwt, zorgt dit ervoor dat de afbraak van voedsel niet goed kan worden uitgevoerd. Hierdoor heeft de rest van ons lichaam een zware taak om het eten als nog af te breken en te verteren. Het kan zelfs zo zijn dat je lichaam het te druk heeft met verteren en hierdoor moeite heeft met het opnemen van voedingsstoffen. Erg zonde want die voedingsstoffen, die heeft je lichaam hard nodig!

Goed kauwen verzadigd je maag

Goed kauwen dus! Goed kauwen verzadigd je maag en dat is toch wel een super voordeel!  Doordat je langer doet over 1 maaltijd, heeft je lichaam ook langer de tijd om verzadigingshormonen aan te maken en een signaal te sturen naar je hersenen. Je lichaam doet er ongeveer 20 minuten over om een signaal aan je hersenen af te geven dat je verzadigd bent.

Dit werkt alleen voor voeding waar voldoende voedingsstoffen in zitten. Voor bijvoorbeeld gemaksvoedsel oftewel fastfood geld dit niet! Als je een maaltijd nuttigt, waar niet voldoende voedingsstoffen in zitten, zul je op het moment van eten je verzadigd voelen. Doordat er geen voedingsstoffen in de maaltijd aanwezig zijn, zul je op korter termijn snel weer trek krijgen en opnieuw gaan eten.

Hoe vaak moet je dan kauwen?

Zo vaak mogelijk zou mijn antwoord zijn! Maar het liefst zo’n 20 tot 25 keer. Hoe meer je kauwt, hoe beter het is. Probeer maar eens te tellen wanneer je kauwt. 20 tot 25 keer kauwen lijkt veel, maar valt best mee!

Zelf ben ik een langzame eter. Ik kauw rustig en ook lang. Rustig eten geeft mij het gevoel dat ik weet wat ik eet en hierdoor later minder snel weer trek krijg. Erg gezellig wanneer je lang wilt tafelen, maar niet wanneer je met de lunch snel iets moet opeten. Als ik niet rustig kan eten en uitgebreid kan kauwen, dan doe ik het liever niet…

Heb jij al eens gecheckt of je wel goed kauwt? Probeer het maar eens… Goed kauwen verzadigd je maag

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: