Goedkoop boodschappen doen: tips om geld te besparen

Goedkoop boodschappen doen: tips om geld te besparen

Goedkoop boodschappen doen kan soms een lastige taak zijn, vooral als je op een budget moet leven. Gelukkig zijn er veel manieren om geld te besparen tijdens het boodschappen doen. Hieronder vindt je een aantal nuttige tips die je kunt gebruiken om je uitgaven te verminderen.

#1 Maak een boodschappenlijst

De allerbeste en meest gegeven bespaartip is: voordat je de deur uitgaat, plannen welke boodschappen je wilt gaan halen. Maak een boodschappenlijstje met de producten die je nodig hebt en volg deze strikt. Dit zal je helpen om geen overbodige producten niet te kopen en je budget beter te beheren.

#2 Ga voor huismerken

Dure merken kunnen zichzelf altijd goed verkopen. Ze hebben een mooie aantrekkelijke verpakking, maar zijn ook een stuk duurder. Ga daarom voor huismerken in plaats van telkens die goed uitziende A-merken te kopen. Ze zijn vaak een stuk goedkoper dan de A- merken en hebben vaak dezelfde kwaliteit. Zo kun je zeker goedkoop boodschappen doen.

Tip: dure producten van A-merken staan in de supermarkt vaak op ooghoogte. Hierdoor ben je als je niet bewust boodschappen doet sneller geneigd om deze te pakken. Onderin het schap vind je de goedkopere alternatieven.

#3 Vergelijk prijzen

Het is belangrijk om verschillende winkels te vergelijken en de laagste prijzen te vinden. Dit geldt vooral voor regelmatige aankopen zoals melk, brood en groenten. Gebruik hiervoor de folders die op de mat vallen, of bijvoorbeeld een website zoals reclamefolder of gebruik er een app voor op je telefoon.

#4 Doe geen boodschappen met honger

Zorg dat je maag gevuld is alvorens je boodschappen gaat doen. En vermijd het gangpad met snacks en ongezonde producten, omdat deze vaak duurder zijn en minder voedzaam. Ga in plaats daarvan naar de groente- en fruitafdeling voor gezonde en betaalbare opties.

#5 Ga voor seizoensgebonden producten

Je boodschappen aanpassen aan het seizoen is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor je lichaam. Vaak zijn seizoensproducten in het eigen seizoen in de aanbieding. En een ander voordeel is zo eet je niet het hele jaar hetzelfde, maar krijgt je lichaam bepaalde periodes verschillende soorten voedsel binnen. Dus eet zomergroente in de zomer en wintergroente in de winter. Goed voor je portemonnee een je lichaam.

#6 Koop in grootverpakking of bulk

Als je weet dat je een product regelmatig nodig hebt, overweeg dan om het in een grotere verpakking te kopen. Veel producten worden verkocht in grootverpakkingen en deze kunnen goedkoper zijn per grootverpakking dan het kopen van kleinere verpakkingen. Let op en doe zelf wel je voorwerk door uit te rekenen of het kopen van een grootverpakking echt goedkoper is, aangezien sommige producten snel kunnen verouderen. En je ook bij sommige merken misleid wordt om meer te kopen, terwijl dit niet altijd voordeliger hoeft te zijn.

#7. Geen voorgesneden vlees of groente

Voorgesneden aardappels, sla of groente ze zijn super makkelijk. Ga je hiervoor dan is goedkoop boodschappen doen een illusie. Vaak zijn voorgesneden aardappels, sla of groenten toch écht een stuk duurder dan de ongesneden variant.

Daarnaast zit er vaak minder in de verpakking van de gesneden variant. Met andere woorden koop je de ongesneden variant, dan kun je er meer van eten. Controleer wel altijd zelf of dit ook écht zo is. En daarnaast blijven ongesneden producten ook nog eens langer goed. Je hoeft dus minder snel iets weg te gooien en te verspillen.

#8. Kook zelf

In plaats van geld uit te geven aan dure kant en klaar maaltijden of fastfoodketens, is het beter om thuis zelf te koken. Hierdoor heb je meer controle over de ingrediënten en je gezondheid. En het is ook één van de tips om geld te besparen en goedkoop boodschappen doen.

#9 Bewaak je budget

Houdt per maand een budget aan voor je boodschappen en werk met weekgeld. Om hieraan te beginnen is het eerst belangrijk om bij te houden, wat je eigenlijk allemaal koopt. Bewaar dus eens als je bonnen en bekijk wat je écht nodig heb. Dit kan best confronterend zijn, want vaak koop je veel artikelen die je niet écht nodig hebt. Of onverwachts toch duur zijn.

Als je hier goed mee aan de slag gaat, levert het uiteindelijk geld op. Je hebt namelijk minder onnodige uitgaven en als het goed is hou je je aan je budget. Hierdoor leer je bewuster om te gaan met geld. Het is hierdoor niet alleen één van de tips om geld te besparen op je boodschappen, maar ook geschikt om toe te passen op andere onderdelen in je huishouden.

Hieronder vind je fijne boekjes om je huishoudkas bij te houden.

Goedkoop boodschappen doen: tips om geld te besparen

–> Lees ook: Tips om je kind meer groente te laten eten

#10 Ga naar de markt

Op de markt zijn verse groente en fruit vaak een stuk goedkoper dan in de supermarkt. Je vindt er ook vaak seizoensproducten. Vaak vind je hier ook verzamelzakjes met groente en fruit die wat sneller zullen bederven. Ben je dus opzoek naar goedkoop groente en fruit, dan is dit zeker een aanrader. Haal je groente en fruit in één keer in de week op de markt bij jou in de buurt, of ga meerdere keren langs en je bespaart weer een aantal euro’s.

#11 Kies voor de goedkoopte supermarkt

En de laatste boodschappen bespaartip: kies voor de goedkoopste supermarkt. Bekijk waar de producten die jij vaak nodig hebt het meest voordelig zijn. Meestal kom je uit bij de stenen winkels zoals Aldi, Lidl of Dirk.

Of koop bij verschillende winkels, want overal hebben ze weer andere aanbiedingen. Het kost even wat meer moeite, maar je zal zien dat je zo minder geld uitgeeft.

Tegenwoordig zie je ook dat mensen een combinatie maken tussen boodschappen die in de aanbieding zijn laten bezorgen tot een bepaald bedrag. En de rest van de boodschappen toch in een stenen winkel halen.

En is dat voor jou geen optie, omdat je je nooit aan je boodschappenlijstje kunt houden? Dan kan het wellicht helpen om te gaan werken met een maaltijdservice, waarbij je alle ingrediënten en het recept krijgt aangeleverd om een fijne avond maaltijd te krijgen.

Dit waren mijn tips voor goedkoop boodschappen doen . Heb jij nog handige tips om geld te besparen tijdens het boodschappen doen? Deel ze dan vooral met me door hieronder je reactie achter te laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: